2 Δεκεμβρίου, 2015

«Περιμένουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα βοσκοτόπια»

Η ομιλία του Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτή Ροδόπης με το Ποτάμι, για τα βοσκοτόπια στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Ροδόπης στην ομιλία του υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να κατέβουν οι ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται για τους καπνοκαλλιεργητές, όπως συμβαίνει και με μια σειρά από άλλα προϊόντα, καθώς ο καπνός παρουσιάζει ασφαλιστική εισφορά ανά στρέμμα που ανέρχεται στα 22 ευρώ, την ίδια στιγμή που για το βαμβάκι η αντίστοιχη εισφορά δεν ξεπερνά τα 6 ευρώ και το σιτάρι τα 4 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, ο κ Ιλχάν Αχμέτ επισημαίνει ότι αν η κυβέρνηση δεν λάβει υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων ανά περιοχή, όπως είναι ο μπασμάς στην Θράκη και πάει στην λογική ενός εθνικού μέσου όρου ασφαλιστικών εισφορών, τότε "δεν θα υπάρχουν σήμερα στη Θράκη ή στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας αγρότες που να θέλουν να ασφαλιστούν".

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Μετά τον κ. Κεγκέρογλου βέβαια τι να πούμε εμείς;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα όντως ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά στον αγροτικό κόσμο. Η κτηνοτροφία είναι ένα κομμάτι πάρα πολύ σημαντικό, ιδίως στον ορεινό όγκο που ζούμε εμείς πάνω στη Θράκη, αλλά νομίζω και για όλη την Ελλάδα. Οι ομιλήσαντες όλοι εδώ αναφέρθηκαν στην σημασία του πρωτογενούς τομέα. Είπαν ότι η κτηνοτροφία είναι αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση. Επεσήμαναν τις διαφορές.

Εγώ θέλω να αναφερθώ σε κάποια σημαντικότερα σημεία, κυρία Πρόεδρε. Το παρόν νομοσχέδιο, κατ’ αρχήν, θέλω να πω ότι κινείται σε σωστό δρόμο, κύριε Υπουργέ. Όντως, δηλαδή, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο ως γενικό νομοσχέδιο είναι καλό. Όμως, δημιουργεί κάποια εύλογα ερωτήματα για τα οποία και εγώ ως Βουλευτής της περιφέρειας, αλλά νομίζω και πολλοί συνάδελφοι, καλόπιστα ζητάμε μια εξήγηση από εσάς.

Πρώτα απ’ όλα, αν όντως αυτό το νομοσχέδιο λύνει το πρόβλημα των βοσκοτοπίων, αν όντως οι κτηνοτρόφοι μας θα πληρωθούν με τις επιδοτήσεις, αν υπάρχει διαφάνεια. Αυτή η καταγραφή, αυτή η καταμέτρηση, όλες αυτές οι διαχειριστικές επιτροπές, όλη αυτή η διαχειριστική αρχή, είτε ήταν παλιά στο δήμο είτε ήρθε τώρα στην περιφέρεια λίγο είναι το κακό. Νομίζω ότι ενδιαφέρει τις τοπικές κοινωνίες αλλά τον κτηνοτρόφο δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ.

Θέλω να μας ξεκαθαρίσετε εδώ, κύριε Υπουργέ, αν μ’ αυτό το νομοσχέδιο οι άνθρωποι θα μπορέσουν τελικώς να πάρουν τις επιδοτήσεις τους. Ποιοι είναι αυτοί που θα πάρουν τις επιδοτήσεις; Ποια είναι αυτά τα βοσκοτόπια; Ποιοι είναι οι όροι; Είναι ξεκάθαρο το ζήτημα αυτό;

Εμείς σαν Ποτάμι αλλά και σαν άνθρωποι που επεξεργαστήκαμε το νομοσχέδιο είδαμε ότι αποκλείονται οι κτηνοτροφικές οργανώσεις. Βέβαια, μετά με μια τροποποίηση βάλατε τις επιτροπές. Κάνατε κάποιες βελτιώσεις. Βλέπουμε όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά.

Θα ήθελα, όμως, κύριε Υπουργέ, να αναφερθώ στα άρθρα 13 και 12, αλλά πρώτα στο 13 σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ.

Κατ’ αρχήν, το θέμα του ΕΛΓΑ νομίζω ότι έπρεπε να το φέρετε με κάποιο άλλο νομοσχέδιο, να δούμε τελικά αν ο κανονισμός του ΕΛΓΑ εξυπηρετεί σήμερα τις ανάγκες των γεωργών. Ένα τόσο σημαντικό θέμα το φέρατε με αυτό το νομοσχέδιο. Σε μια πρόσφατη απάντησή του ο κ. Μπόλαρης είπε:«Δυστυχώς, μόνο 33 εκατομμύρια ευρώ έχουμε στη διάθεσή μας και παραπάνω δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τους αγρότες μας για όλες τις ζημιές που προκύπτουν». Εφόσον το πλαφόν -οι μνημονιακές δεσμεύσεις- είναι συγκεκριμένες, θέλω να δούμε λίγο αυτή η ρύθμιση που φέρνετε, τι εξυπηρετεί τελικά.

Λέτε εδώ πέρα, κύριε Υπουργέ, ότι στην ελιά, ας πούμε, επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τις αποζημιώσεις που δίνονται, κατεβάζετε το ποσοστό στο 1,5%. Είναι θετικό αυτό, δεν λέω! Το ίδιο δεν πρέπει να πράξετε, όμως και για άλλα αγροτικά προϊόντα; Ο καπνός, παραδείγματος χάρη, που είναι ένα εθνικό προϊόν και πρέπει να προστατευτεί –και μάλιστα στη Θράκη όπου καλλιεργείται το 80% της παραγωγής του μπασμά στην Ελλάδα- έχει την υψηλότερη ασφαλιστική εισφορά. Ο καπνός ανά στρέμμα σήμερα έχει εισφορά είκοσι δύο ευρώ, όταν το βαμβάκι έχει έξι ευρώ και το σιτάρι έχει τέσσερα ευρώ. Ποια είναι αυτή η δικαιολογία; Με την ίδια λογική δεν έπρεπε και ο καπνός να συμπεριληφθεί στη μείωση αυτή; Δεν πρέπει να στηρίξουμε τον καπνοπαραγωγό και αυτήν την μονοκαλλιέργεια στην περιοχή; Είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλω να ξέρω, θέλουν να ξέρουν οι πολίτες.

Ένα άλλο θέμα είναι το εξής: Λέτε ότι αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές πλέον στο ΕΛΓΑ θα υπολογίζονται με τον μέσο όρο. Δηλαδή, μας λέτε ότι δεν θα υπολογίζονται ανά νομό, αλλά θα πάρουμε έναν μέσο όρο όλης της Ελλάδας. Κι εδώ νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αδικία, κύριε Υπουργέ. Δηλαδή, αν δεν λάβετε υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος –παραδείγματος χάριν στον καπνό αν είναι μπασμάς ή αν είναι άλλη ποιότητα ή σε άλλα αγροτικά προϊόντα- αν δεν λάβετε υπόψη τις εδαφολογικές μετρήσεις, πώς είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια ενιαία ασφαλιστική εισφορά από τον μέσο όρο; Κάποιοι θα αδικηθούν, κάποιοι ίσως θα ευνοηθούν, δεν λέω.

Ένα παράδειγμα θέλω να δώσω. Στον καπνό, παραδείγματος χάρη, η στρεμματική απόδοση στην περιοχή μας είναι εκατόν είκοσι κιλά ανά στρέμμα, ενώ σε άλλες περιοχές με χαμηλότερη ποιότητα, είναι τετρακόσια κιλά. Τώρα, δηλαδή, δεν φτάνει που πληρώνουμε είκοσι δύο ευρώ ανά κιλό στο στρέμμα, αλλά ίσως να κληθούμε να πληρώσουμε με αυτήν τη ρύθμιση και τριάντα ευρώ και σαράντα ευρώ.

Εμείς λέμε ότι εφόσον ο ΕΛΓΑ με αυτές τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και με όλη αυτήν την αδικία που δεν συμπεριλαμβάνεται σε εξαιρέσεις, τότε όπως δίνετε δικαίωμα εξαίρεσης στους αλιείς, να δώσετε μια δυνητική ευχέρεια στους αγρότες. Ή θα δώσετε πλήρη ασφάλιση-πλήρη αποζημίωση, καμία ασφάλιση- καμία αποζημίωση. Ας έρθουμε να μεταρρυθμίσουμε και να νομοθετήσουμε και να πάρουμε αυτήν τη θαρραλέα απόφαση και να πούμε όποιος αγρότης δεν θέλει να ασφαλιστεί, καμία αποζημίωση σε καμία ασφάλιση.

Με αυτές τις εισφορές, με αυτήν τη φοροκαταιγίδα, δεν υπάρχουν σήμερα στη Θράκη ή στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας αγρότες που να θέλουν να ασφαλιστούν, κύριε Υπουργέ. Λένε «δεν θέλουμε να πληρώσουμε ασφαλιστικές εισφορές». Ας είναι δυνητική, να μην εξαιρεθεί και να έρθει μια τροποποίηση ή μια νομοθετική ρύθμιση που να δίνει δυνατότητα στον αγρότη αν θέλει, να πληρώσει, αν δεν θέλει, να μην πληρώσει. Δεν μπορεί, δηλαδή, υποχρεωτικά να τους υπάγετε και μάλιστα με αυτές τις αδικίες.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Για τις τροπολογίες θα πω αύριο. Πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο αν είχε ξεφύγει από αυτήν την προχειρότητα και αν είχε δουλευτεί ακόμη καλύτερα –θα μου πείτε βέβαια όπως είπε και ο προλαλήσας, έντεκα μήνες είχατε καιρό- αν είχαμε περισσότερη δυνατότητα να παρέμβουμε, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα. Και περιμένουν από εσάς, από το Υπουργείο, οι αγρότες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ΕΛΓΑ προκειμένου να ξέρουν και οι άνθρωποι τι θα εισπράττουν, αν έχουν πραγματικά ζημιές.

Σας ευχαριστώ πολύ.