Εμείς ψηφίσαμε τις ρυθμίσεις του νόμου Στρατούλη που θεωρούσαμε δίκαιες και δεν θα ψηφίσουμε την κατάργησή τους μαζί σας. Θα την ψηφίσετε μόνοι σας.
Στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» τοποθετήθηκε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Εισαγωγικά, ο κ. Μπαργιώτας στηλίτευσε τον πρόχειρο τρόπο νομοθέτησης. «Είναι ένα νομοσχέδιο στο γόνατο, όπως πολύ φοβάμαι και αυτά των προηγούμενων μηνών. Θέλω, κυρίως, να επισημάνω τα κορακίστικα. Μέχρι και νόμος έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, ο ν.4048/2012 για την καλή νομοθέτηση. Αυτός ο νόμος λέει το αυτονόητο, ότι όταν κάτι αντικαθίσταται, αλλάζει ή τροποποιείται, οφείλει να παρατίθεται στην τελική του μορφή στο νομοσχέδιο και όχι με αυτό το κορακίστικο, ακαταλαβίστικο πράγμα. Έχει σημασία, δεν είναι λεπτομέρεια. Η σύνταξη σαφών, κατανοητών και διαφανών νόμων είναι πράξη προοδευτική στην ελληνική πραγματικότητα και είναι και τζάμπα. Η καλή νομοθέτηση είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια και πρέπει να την κάνουμε».
Σε σχέση με το νομοσχέδιο, τόνισε πως πρόκειται για κατάργηση του ν. 4131/2015, του νόμου Στρατούλη. «Είχαμε επισημάνει, ως αντιπολίτευση, ότι ορισμένα πράγματα είναι μεν σωστά, αλλά είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για το αν μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια. Τότε, όχι μόνο λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν οι πόροι , αλλά ακούσαμε και ένα διαπρύσιο λόγο από τον κ. Στρατούλη, ότι «δεν γονατίζουμε», για «εθνικές υπερηφάνειες», για «γερμανοτσολιάδες οι υπόλοιποι». Τα χειροκροτούσατε όλοι, κύριοι συνάδελφοι, και δεν ήταν μόνο ο κ. Στρατούλης, που δεν είναι σήμερα στην αίθουσα. Όλοι συνχειροκροτούσατε το συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο εμείς, οι γερμανοτσολιάδες, εν μέρει τον ψηφίσαμε. Εμείς ψηφίσαμε πολλές από τις διατάξεις, τις οποίες θεωρούσαμε σωστές και τις οποίες καταργείτε συλλήβδην όλες σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τις επιμέρους καταργήσεις άρθρων ανέφερε «Η κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων είναι ένα μέτρο εξαιρετικής σκληρότητας και κακώς η Ν.Δ. το έκανε και καλώς το επανέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κακώς το ξανακαταργείτε με αυτόν τον ανάλγητο και οριζόντιο τρόπο.
Επίσης, καταργείτε τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης μόνο για το ΕΤΑΑ, για τους νέους επιστήμονες και τους δίνετε ακόμη ένα κίνητρο για να πάνε στο εξωτερικό μαζικά, στη μετανάστευση. Κατά τα άλλα, προσπαθούμε να κρατήσουμε τα ελληνικά μυαλά στη χώρα. Επίσης, καταργείτε τον συμψηφισμό οφειλών συντάξεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη και αυτά μόνο και μόνο, λέει, γιατί αυτό ήταν μονομερής ενέργεια και το ζήτησε η Ευρώπη. Εμείς ψηφίσαμε τις ρυθμίσεις του νόμου Στρατούλη που θεωρούσαμε δίκαιες και δεν θα ψηφίσουμε την κατάργησή τους μαζί σας, θα την ψηφίσετε μόνοι σας».
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε τη στάση βουλευτών της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι «Αριστερός δεν είναι κανείς, γιατί λέει ότι είναι τέτοιος, αλλά κυρίως γιατί εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο κράμα πολιτικών που τον κάνει τέτοιο, ειδικά όταν είναι στην εξουσία. Νομίζω ότι όσοι έχετε συνειδησιακά προβλήματα σε σχέση με το μνημόνιο και τις πολιτικές που εφαρμόζετε, πλέον, καλά θα κάνετε να τα λύσετε. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και δεν έχει την πολυτέλεια οι εθνοπατέρες της να είναι αμφίθυμοι, να έχουν αμφιβολίες ή να κάνουν δεύτερες σκέψεις».
Τέλος, σε σχέση με τη διάταξη για το φάρμακο, τόνισε «Νομίζω ότι έχει περάσει ότι η μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι εξοικονόμηση και λύνει το πρόβλημα από μόνη της. Μειώθηκε η συνολική δαπάνη στα 2 δισ. και εγώ λέω ότι ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα να κατέβει και παρακάτω και ας λένε κάποιοι ότι δεν γίνεται. Γιατί; Γιατί μεταφέρθηκε ένα μεγάλο κόστος ως παρενέργεια της μείωσης της τιμής, στην τσέπη του ασθενούς, ως απευθείας δαπάνη. Παρενέργεια της μείωσης ήταν ότι αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος συνταγογράφησης, μειώθηκε η τιμή και αυξήθηκαν τα κουτιά, μέχρι και 54% σε ορισμένες κατηγορίας, δηλαδή, για κάθε κουτί που γραφόταν, γράφεται άλλο ένα σε ορισμένες κατηγορίες. Επίσης, αυξήθηκε, σημαντικότατα, η συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων έναντι φθηνότερων, που κάνουν, ακριβώς, την ίδια δουλειά, χωρίς να υπάρχει η ιατρική απόδειξη, ότι αυτό είχε επιστημονικό λόγο για να γίνεται.
Προφανώς, λοιπόν, δεν φτάνει η μείωση της τιμής της μονάδας για να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα, τα πρωτόκολλα, η συνταγογράφηση, η καταπολέμηση των κακών πρακτικών, των γιατρών, των φαρμακοποιών, πλέον, που ελέγχουν τη συνταγογράφηση και των εταιριών, αλλά, κυρίως, χρειάζεται χρόνος και συζήτηση για μια πολιτική για το φάρμακο, με στόχο την επίτευξη τριών προϋποθέσεων: την προάσπιση της δημόσιας υγείας, πριν απ' όλα, τον έλεγχο της σπατάλης και της διαφθοράς, που ακόμη, ενδεχομένως, να υφίσταται σε ορισμένες κατηγορίες και γιατί όχι και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και της εγχώριας έρευνας. Νομίζω, ότι η οριζόντια περικοπή δεν λύνει το πρόβλημα».
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απομαγνητοφώνησης:
«Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Θα αναφερθώ, κυρίως, όσο πιο επιγραμματικά γίνεται, στην ποιότητα της νομοθέτησης, στις συντάξεις και θα κάνω ένα σχόλιο για το φάρμακο και για την τιμολόγησή του. Πριν από αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι καλά είναι τα σπαραξικάρδια που ακούμε, για μνημόνια που δεν είναι δικά σας, δεν τα πιστεύετε και δεν τα εφαρμόζετε. Οφείλω, όμως, να επισημάνω ότι Αριστερός δεν είναι κανείς, γιατί λέει ότι είναι τέτοιος, αλλά κυρίως γιατί εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο κράμα πολιτικών που τον κάνει τέτοιο, ειδικά όταν είναι στην εξουσία. Όσο εγώ καταλαβαίνω και όσο γνωρίζω, δεν μπορεί να είναι κάποιος Αριστερός και να εφαρμόζει ένα κράμα πολιτικής που δεν είναι Αριστερό και, ταυτόχρονα, να διεκδικεί αυτό.
Νομίζω ότι όσοι έχετε συνειδησιακά προβλήματα, κύριοι συνάδελφοι, σε σχέση με το μνημόνιο και τις πολιτικές που εφαρμόζετε, πλέον, καλά θα κάνετε να τα λύσετε. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και δεν έχει την πολυτέλεια οι εθνοπατέρες της - επιτρέψτε μου - να είναι αμφίθυμοι, να έχουν αμφιβολίες ή να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Τα πράγματα είναι απλά, ή από εδώ ή από εκεί, έτσι είναι και έτσι ήταν πάντα. Όσον αφορά το νομοσχέδιο, η πρώτη παρατήρησή μου έχει να κάνει με την ποιότητα της νομοθέτησης αυτής καθ’ αυτής. Είναι ένα νομοσχέδιο στο γόνατο, όπως πολύ φοβάμαι και αυτά των προηγούμενων μηνών. Αναφέρθηκε ο κ. Θεοχάρης πριν από λίγο στα λάθη. Εγώ, όμως, θέλω, κυρίως, να επισημάνω τα κορακίστικα. Αυτό δεν είναι κατανοητό πράγμα για κανέναν, ούτε καν για τους επαγγελματίες.
Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μια τυχαία παράγραφο - που δεν θυμάμαι καν ποια είναι. «Η παράγραφος 4 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 (Α΄ 167), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του ν. 4328/2015 (Α΄ 51), καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά». Ορίστε; Τι είναι αυτό; Μέχρι και νόμος έχει ψηφιστεί από αυτό το Κοινοβούλιο, ο ν.4048, για την καλή νομοθέτηση. Αυτός ο νόμος λέει το αυτονόητο, ότι όταν κάτι αντικαθίσταται, αλλάζει ή τροποποιείται οφείλει να παρατίθεται στην τελική του μορφή στο νομοσχέδιο και όχι με αυτό το κορακίστικο, ακαταλαβίστικο πράγμα. Έχει σημασία, δεν είναι λεπτομέρεια. Αυτό το ακαταλαβίστικο πράγμα το κατεβάζει ο Έλληνας πολίτης, που δεν είναι δικηγόρος, που δεν είναι βουλευτής, δεν είναι έμπειρος περί τα δικονομικά, από το ίντερνετ με το ΦΕΚ για να δει μια υπόθεσή του και πέφτει σε τοίχο.
Η σύνταξη σαφών, κατανοητών και διαφανών νόμων είναι πράξη προοδευτική στην ελληνική πραγματικότητα και είναι και τζάμπα. Επειδή δεν έχουμε και πολλές προοδευτικές πράξεις, καθ’ ομολογία δικιά σας, και προοδευτικά μέτρα από αυτή την κυβέρνηση, υιοθετήστε τουλάχιστον αυτό. Είναι τζάμπα, είναι εύκολο. Υπάρχει νομοθετημένος, ο ν. 4048 έχει οδηγίες, όχι μόνο για το κείμενο, αλλά και για τη διαβούλευση και για πάρα πολλά άλλα πράγματα. Ας τον εφαρμόσουμε. Η καλή νομοθέτηση είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια και πρέπει να την κάνουμε.
Στις συντάξεις θέλω να επισημάνω την κατάργηση του ν. 4131, το νόμο Στρατούλη, συλλήβδην, τα πάντα. Είχαμε τότε μια μεγάλη αναταραχή και μια μεγάλη συζήτηση. Είχαμε επισημάνει, ως αντιπολίτευση - εμείς που είχαμε μείνει, γιατί η Ν.Δ. είχε φύγει - ότι ορισμένα πράγματα είναι μεν σωστά, αλλά είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για το αν μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια κ.λπ.. Τότε, όχι μόνο λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν οι πόροι κ.λπ., αλλά ακούσαμε και ένα διαπρύσιο λόγο από τον κ. Στρατούλη, ότι «δεν γονατίζουμε», για «εθνικές υπερηφάνειες», για «γερμανοτσολιάδες οι υπόλοιποι». Τα χειροκροτούσατε όλοι, κύριοι συνάδελφοι, και δεν ήταν μόνο ο κ. Στρατούλης, που δεν είναι σήμερα στην αίθουσα. Όλοι συνχειροκροτούσατε το συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο εμείς, οι γερμανοτσολιάδες, εν μέρει τον ψηφίσαμε. Εμείς ψηφίσαμε πολλές από τις διατάξεις, τις οποίες θεωρούσαμε σωστές και τις οποίες καταργείτε συλλήβδην όλες σήμερα.
Απλώς, θα ήθελα να αναφέρω για λόγους χρόνου, την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, που είναι ένα μέτρο εξαιρετικής σκληρότητας και κακώς η Ν.Δ. το έκανε και καλώς το επανέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κακώς το ξανακαταργείτε πάλι με αυτόν τον ανάλγητο και οριζόντιο τρόπο. Επίσης, καταργείτε τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης μόνο για τα ΕΤΑΑ, για τους νέους επιστήμονες και τους δίνετε ακόμη ένα κίνητρο για να πάνε στο εξωτερικό μαζικά, στη μετανάστευση. Κατά τα άλλα, προσπαθούμε να κρατήσουμε τα ελληνικά μυαλά στη χώρα. Επίσης, καταργείτε τον συμψηφισμό οφειλών συντάξεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη και αυτά μόνο και μόνο, λέει, γιατί αυτό ήταν μονομερής ενέργεια και το ζήτησε η Ευρώπη. Μια φιλολογία και μια πολιτική χρόνων καταργείται έτσι απλά και παίρνει στο λαιμό της ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ανάγκη, ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο κατώτερο σκαλί της κοινωνικής κλίμακας. Εμείς ψηφίσαμε τις ρυθμίσεις του νόμου Στρατούλη που θεωρούσαμε δίκαιες, όχι όλες και δεν θα ψηφίσουμε την κατάργησή του μαζί σας, θα την ψηφίσετε μόνοι σας.
Τέλος, θα ήθελα να κάνω απλώς ένα μικρό σχόλιο για το φάρμακο, γιατί ακούστηκαν πολλά. Νομίζω ότι έχει περάσει ότι η μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι εξοικονόμηση και λύνει το πρόβλημα από μόνη της. Έγιναν πολλές και έχουμε εμπειρία, πλέον, περί τίνος πρόκειται. Μειώθηκε η συνολική δαπάνη στα 2 δισ. και εγώ λέω ότι ενδεχομένως να υπάρχει η δυνατότητα να κατέβει και παρακάτω και ας λένε κάποιοι ότι δεν γίνεται. Γιατί; Γιατί μεταφέρθηκε ένα μεγάλο κόστος ως παρενέργεια της μείωσης της τιμής, μεταφέρθηκε ένα μεγάλο κόστος στη τσέπη του ασθενούς, ως απευθείας δαπάνη.
Παρενέργεια της μείωσης, ακριβώς, επειδή δεν δέχτηκαν θίχτηκαν οι στρεβλώσεις - επιτρέψτε μου - της αγοράς και της συνταγογράφησης, αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος συνταγογράφησης, μειώθηκε η τιμή και αυξήθηκαν τα κουτιά, μέχρι και 54% σε ορισμένες κατηγορίας, δηλαδή, για κάθε κουτί που γραφόταν, γράφεται άλλο ένα σε ορισμένες κατηγορίες. Επίσης, αυξήθηκε, σημαντικότατα, η συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων έναντι φθηνότερων, που κάνουν, ακριβώς, την ίδια δουλειά, χωρίς να υπάρχει η ιατρική απόδειξη, ότι αυτό είχε επιστημονικό λόγο για να γίνεται.
Προφανώς, λοιπόν, δεν φτάνει η μείωση της τιμής της μονάδας για να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα, τα γνωρίζουμε, θα τα συζητήσουμε ελπίζω κάποια στιγμή, τα πρωτόκολλα, η συνταγογράφηση, η καταπολέμηση των κακών πρακτικών, των γιατρών, των φαρμακοποιών, πλέον, που ελέγχουν τη συνταγογράφηση και των εταιριών, αλλά, κυρίως, χρειάζεται χρόνος και συζήτηση για μια πολιτική για το φάρμακο, με στόχο την επίτευξη τριών προϋποθέσεων, την προάσπιση της δημόσιας υγείας, πριν απ' όλα, τον έλεγχο της σπατάλης και της διαφθοράς, που ακόμη, ενδεχομένως, να υφίσταται σε ορισμένες κατηγορίες και γιατί όχι και τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και της εγχώριας έρευνας. Νομίζω, ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, δηλαδή, η οριζόντια περικοπή, η οποία μπορεί να γίνει και μπορεί να μην γίνει, αλλά θα πρέπει να γίνει σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σε ένα πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής, η οποία δεν ελήφθη ποτέ σε αυτή τη χώρα.
Σας ευχαριστώ και συγγνώμη για τον χρόνο».
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Βουλευτής Λάρισας