Την πρόθεση του Ποταμιού να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια επανέλαβε στην Ολομέλεια η ειδική αγορήτρια του Ποταμιού και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, παρουσιάζοντας παράλληλα την πρόταση του Ποταμιού για το θέμα.
Την πρόθεση του Ποταμιού να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια επανέλαβε στην Ολομέλεια η ειδική αγορήτρια του Ποταμιού και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, παρουσιάζοντας παράλληλα την πρόταση του Ποταμιού για το θέμα.
Η κ. Μάρκου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιθέσεις που έχει δεχθεί το Ποτάμι τον τελευταίο καιρό «επειδή την πρώτη μέρα που συζητήθηκε το νομοσχέδιο στις Επιτροπές, θέσαμε τις απόψεις μας και τους προβληματισμούς μας. Τελικά, μέσα σε δύο μόνο ημέρες, φάνηκε ποιος πραγματικά προσπαθεί να συμβάλει με ειλικρινή διάθεση εποικοδομητικά και ποιος επιστρέφει στις ακροδεξιές καταβολές του».
Στην τοποθέτησή της, μίλησε για τις πρακτικές δυσκολίες που προκαλεί η έλλειψη ιθαγένειας αλλά και στις διάσπαρτες ρυθμίσεις που υπάρχουν και δημιουργούν διακρίσεις ανάμεσα σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς, ακόμα και σε όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να απαιτούμε από παιδιά που έχουν μπει στο Πανεπιστήμιο να δίνουν τεστ για να διαπιστώσουμε δήθεν αν ξέρουν να γράφουν».
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική ένταξης, με την πλήρη λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξης στους δήμους, την ύπαρξη δημόσιων μονάδων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας κ.α.. «Αυτή την ουσιαστική ένταξη πρωτίστως πρέπει να πετύχουμε στα σχολεία μας, τον κατεξοχήν χώρο όπου δεν χωρεί καμία διάκριση. Η κοινωνία μας πρέπει να είναι ανοιχτή στα παιδιά, παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, παιδιά που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, παιδιά που μεθαύριο θα ενισχύσουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία με την εργασία και τις ικανότητές τους» επεσήμανε.
Παρουσίασε την πρόταση του Ποταμιού για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα.
«Πυρήνας της πρότασης μας είναι η αντίληψη ότι ένα σύγχρονο σύστημα απόδοσης της ιθαγένειας σε ανηλίκους, οφείλει να θέτει στο επίκεντρο το παιδί και την ουσιαστική ένταξη του. Να μην εξαρτά δηλαδή την ιθαγένεια του παιδιού, από τις επιλογές που έκαναν οι γονείς του πριν γεννηθεί, αλλά από την ουσιαστική συμμετοχή του παιδιού στην κοινωνία και στο εκπαιδευτικό σύστημα» τόνισε η κ. Μάρκου, επισημαίνοντας ότι με την πρόταση του Ποταμιού θα μπορέσουν να καλυφθούν και πολλά παιδιά οι γονείς των οποίων εξέπεσαν της νομιμότητας τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.
Εξήγησε, ακόμα, ότι το παιδί μέσα από την παρακολούθηση 6 χρόνων σε ελληνικό σχολείο, εισέρχεται στο εκπαιδευτικό σύστημα ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά, αποκτά ικανή επαφή με την ελληνική παιδεία, χτίζει κοινωνικούς δεσμούς το ίδιο με άλλα παιδιά της ηλικίας του και εντάσσεται σε ένα πρώτο στάδιο στην ελληνική σχολική κοινότητα, την κοινωνία των παιδιών, τεκμηριώνοντας πολύ πιο ουσιαστικά την ανάπτυξη ενός δεσμού με την ελληνική κοινωνία.
Αφετέρου, το γεγονός ότι οι γονείς εγγράφουν το παιδί τους και επιτρέπουν τη φοίτησή του στο σχολείο, αποτυπώνει και τη δική τους βούληση μετά τη γέννηση του τέκνου τους, να δημιουργήσουν στη χώρα μας το βιοτικό κέντρο της οικογένειάς τους.
Όσον αφορά το θέμα της νομιμότητας, το νομοσχέδιο, είπε, εστιάζει στη διάρκεια της νομιμότητας, ζητώντας συνεχή νόμιμη διαμονή του γονέα για 5 χρόνια πριν τη γέννηση, ενώ η πρόταση του Ποταμιού εξετάζει τη νομιμότητα του γονιού σε δύο στιγμές, στη στιγμή της γέννησής και στη στιγμή που τελειώνει το παιδί το Δημοτικό.
«Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι πιο σωστή, πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική και θα καλύψει περισσότερα παιδιά» είπε η κ. Μάρκου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δε σημαίνει ότι το Ποτάμι θα καταψηφίσει το άρθρο. «Το Ποτάμι συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο ζήτημα διαχρονικά στις επίσημες προτάσεις του από την αρχή. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τώρα.».
Τέλος, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και την πρόταση του Ποταμιού για μια εθνική μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πια η συνειδητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το πρόβλημα δεν είναι κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά θέλει συνολική αντιμετώπιση και ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη δική της πολιτική, να διεκδικήσει δυναμικά τη συμμετοχή όλης της ευρωπαϊκής οικογένειας και να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους για να μπορέσει ρεαλιστικά και ανθρώπινα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική ροή.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
[youtube id="yVIYBuUGxK8"]
*Η Κατερίνα Μάρκου είναι βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
24 Ιουλίου 2015