4 Απριλίου, 2016

Ξενοδοχειακές μονάδες κινδυνεύουν με χρεοκοπία

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, προς τους Υπουργούς: 1) Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και 2) Οικονομικών, σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας του 40% των Ξενοδοχειακών Μονάδων της χώρας μας.

Ο κλάδος των Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων, στη χώρα μας ασφυκτιά και εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς εξαιτίας της συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης με την επιβολή νέων άμεσων και έμμεσων φόρων δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθει στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και φορολογικά έξοδα.

Την κατάσταση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαίνεται πως επιβαρύνει επιπλέον τόσο η αύξηση των προσφυγικών ροών, όσο και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί χωρίς κανένα πλαίσιο και έλεγχο στο διαδίκτυο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τους κ. κ Υπουργούς:
1) Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού
2) Οικονομικών

Θέμα: «Ξενοδοχειακές Μονάδες κινδυνεύουν με χρεοκοπία»

Το 40% περίπου, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κινδυνεύει με χρεοκοπία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και φορολογικά τους έξοδα.

Οι πρόσθετοι επιβαλλόμενοι φόροι, όπως η αύξηση του Φ.Π.Α. αλλά και η επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται πως δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον που σε συνδυασμό με τη μη ορθολογική διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το τουριστικό επιχειρείν.

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος των Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων, καλείται να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικά τα 100.000 ακίνητα που πανελλαδικά προωθούνται προς τουριστική ενοικίαση μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού, χωρίς η πολιτεία να μπορεί να τα παρακολουθήσει. Η κατάργηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας Τουριστικών Καταλυμάτων που έπρεπε να έχουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς και η καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου δημιουργούν χάος στην αγορά, ενώ παράλληλα οδηγούν στην απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος.

Δεδομένου ότι, ο τουρισμός αποτελεί ένας από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες της Οικονομίας μας, από τον οποίο το Ελληνικό Κράτος προσδοκά αρκετά έσοδα.

Δεδομένου ότι, το επιχειρείν στον κλάδο των Τουριστικών Καταλυμάτων πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από όπου κι αν αυτός προέρχεται.

Δεδομένου ότι, ο κίνδυνος χρεοκοπίας του 40% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σημαίνει αφενός απώλεια φορολογικών εσόδων και αφετέρου διογκώνει τους είδη επιβαρυμένους δείκτες της ανεργίας.
Δεδομένου ότι, τα ακίνητα που προωθούνται μέσω του διαδικτύου για βραχυχρόνια μίσθωσή δημιουργούν μία αγορά που λειτουργεί χωρίς κανόνες, αλλά με υψηλό τζίρο, που το 2015 έφτασε τα 2,2 δισ. Ευρώ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να προστατεύσετε τις τουριστικές Επιχειρήσεις Καταλυμάτων – Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να είναι βιώσιμες, ανταγωνιστικές, λειτουργικές, αποδοτικές και να μην είναι έρμαια του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας;

2. Ποια μέτρα προγραμματίζετε να πάρετε, προκειμένου να προστατέψετε τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Καταλυμάτων που βάλλονται από την αύξηση των προσφυγικών ροών έτσι ώστε να παραμείνουν ελκυστικοί, προσβάσιμοι και ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί;

3. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση για την ανεξέλεγκτη αγορά που έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να τηρούνται αφενός οι κανόνες τον υγιούς ανταγωνισμού και αφετέρου να μην υπάρχει για το κράτος απώλεια εσόδων μέσω της φοροαποφυγής;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου