27 Απριλίου, 2017

«Θρησκευτικός Τουρισμός, μια πηγή πλούτου ανεκμετάλλευτη»

Τοποθέτηση του Γρηγόρη Ψαριανού στην επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα τον Θρησκευτικό Τουρισμό

«Σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο ή στην Τουρκία, έχει αναπτυχθεί θρησκευτικός τουρισμός, ακόμα και σε χριστιανικά μνημεία αυτών των περιοχών παρότι είναι αλλόθρησκοι, σε βαθμό που εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει ν’ αναπτύξουμε σχεδόν καθόλου», επισήμανε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, σε ομιλία του σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ενώ διευκρίνισε: «Είναι άλλο πράγμα ο προσκυνηματικός τουρισμός και άλλο πράγμα ο θρησκευτικός τουρισμός. Τον θρησκευτικό τουρισμό τον ορίζουμε ως δυνατότητα επισκεψιμότητας σε λατρευτικούς χώρους που μπορεί να είναι αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού, ιστορικού ενδιαφέροντος κλπ, ενώ ο προσκυνηματικός τουρισμός αφορά αποκλειστικά τους ομόδοξους μας. Αυτό που περιγράφεται ως θρησκευτικός τουρισμός είναι δωδεκάμηνος, δεν είναι μόνο Ιούλιος-Αύγουστος, ούτε περιορίζεται σε καλοκαίρι και σε παραλίες».

Ο κ. Ψαριανός θύμισε πως και στο παρελθόν είχαν γίνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού, ο οποίος άλλωστε αποτελεί έναν τομέα που θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία πολιτείας, εκκλησίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού παράγοντα με τρόπο που η διαδικασία αυτή να αποβεί «επικερδής» εντός κι εκτός εισαγωγικών για όλους τους συμμετέχοντες. Ωστόσο, αυτή η πηγή πλούτου παραμένει σχεδόν ανεκμετάλλευτη. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, είπε χαρακτηριστικά πως ο τουρισμός δεν είναι «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα’ αγόρι μου»!

Όσον αφορά το θέμα των σχέσεων εκκλησίας-πολιτείας, ο βουλευτής του Ποταμιού είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στο κράτος και στην εκκλησία. Δεν είναι θέμα διαχωρισμού, διότι η εκκλησία υπάρχει, το κράτος αμφιβάλλω αν υπάρχει, οπότε πώς να διαχωρίσουμε δύο πράγματα που το ένα υπάρχει και το άλλο αναζητείται».