24 Νοεμβρίου, 2017

«Στον αθλητισμό δεν χωρούν κομματικά συμπλέγματα»

Ομιλία Γ. Μαυρωτά στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Μορφωτικών Υποθέσεων

Τη σημασία του αθλητισμού στην υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και την ανάπτυξη επεσήμανε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού ‘Έργου του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς κατά την τοποθέτησή του κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα: “Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την άθληση και την ηθική/δεοντολογία στον αθλητισμό. Η συμβολή της Ελλάδας και το πλαίσιο ανάληψης δράσεων.”

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ανάληψης δράσεων έναντι φαινομένων, που ταλανίζουν την αθλητική δραστηριότητα, όπως η διαφθορά, η νόθευση αποτελεσμάτων, η βία, το ντόπινγκ. Παρουσίασε, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Υποεπιτροπής για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη σημαντική δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Οργανισμός στα πεδία της κοινωνικής διάστασης του αθλητισμού, της αθλητικής δεοντολογίας, της χρηστής διακυβέρνησης και της αντιμετώπισης του match fixing.

Σημείωσε, επίσης, τις προσπάθειες εκπαίδευσης/ενημέρωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων, συγχρηματοδοτούμενων από το Erasmus+, όπως τα projects SAFEYOU και FIX THE FIXING για την καταπολέμηση του doping και των στημένων αγώνων, αντιστοίχως, με τη συμμετοχή του Α.Π.Θ.
Αναφερόμενος στο ντόπινγκ, επανήλθε σε, χρονίζοντα προβλήματα του Ε.Σ.ΚΑ.Ν., όπως η μη εκπαίδευση, αξιολόγηση και διαπίστευση των δειγματοληπτών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το WADA και η δυστοκία κατά την αποζημίωσή τους. Τόνισε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης του Εθνικού Οργανισμού, διαπιστώνοντας πως παρά τις σχετικές εξαγγελίες από πλευράς Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί η μετεξέλιξη του Συμβουλίου σε Οργανισμό, κατά τον Ν.4049/2012, καθώς η μόνη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία έκτοτε αφορά στην αλλαγή της σύνθεσης του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. που ήρθε με ρύθμιση στον Πτωχευτικό Κώδικα!

Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε, τονίζοντας πως στον αθλητισμό δεν χωράνε κομματικά συμπλέγματα και απαιτείται αξιοποίηση του συνόλου του υπάρχοντος κεφαλαίου, ιδίως όσων συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς και μπορούν να προωθούν τα πράγματα σε αυτό το επίπεδο.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ο αθλητισμός είναι μεγάλο σχολείο για τα άτομα και χρήσιμο εργαλείο για τις κοινωνίες. Αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Συμβάλλει στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, στην κοινωνική ένταξη, στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και, κυρίως, στη δημόσια υγεία.
Θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα για τα όσα προσφέρει ο αθλητισμός τόσο στα άτομα όσο και στις κοινωνίες. Ρόλος μας όμως είναι όχι να προβάλλουμε, αυτάρεσκα όσοι υπήρξαμε αθλητές, τις ευεργετικές συνέπειες, αλλά να καταπολεμήσουμε τις παρενέργειες που, μοιραία προκύπτουν και στον αθλητισμό, όπως σε κάθε οργανωμένη δραστηριότητα. Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε το ντόπινγκ, τη βία, τη διαφθορά, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη δομημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τους μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς, και θεσπίζοντας συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας.

Αν και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία έναντι του doping, έχοντας εργαστεί επί μακρόν στην κατεύθυνση της καταπολέμησής του, έχω την αίσθηση ότι τελευταία, δεν αποτελεί το μείζον πρόβλημα του αθλητισμού, έχοντας υποσκελιστεί από τη διαφθορά, τόσο σε επίπεδο διακυβέρνησης όσο και σε επίπεδο νόθευσης αποτελεσμάτων.

Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαντική δουλειά γίνεται και στο Συμβούλιο της Ευρώπης πάνω στην κοινωνική πλευρά του αθλητισμού. Το ΣτΕ βγάζει οδηγίες και ψηφίσματα σχετικά με την αθλητική δεοντολογία, τον μη αποκλεισμό την αθλητική διακυβέρνηση τα οποία στη συνέχεια αποτελούν άξονες πολιτικής. Η χρηστή διακυβέρνηση και η αντιμετώπιση του match fixing αποτελούν θέματα που απασχολούν έντονα και το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) στις δράσεις του οποίου συμμετέχω ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Αθλητισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει πλούσια δραστηριότητα.

Π.χ. την άλλη Δευτέρα θα είμαι στη Βουδαπέστη που συνεδριάζει η επιτροπή Πολιτισμού για δύο ψηφίσματα που θα πάνε στην ολομέλεια «Good football governance” (Brasseur) και “Need for better international sports governance” (Jensen). Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ΣτΕ γίνεται σημαντική προσπάθεια μέσω της Enlarged Partial Agreement on Sport (EPAS) που έχει οδηγήσει σε σειρά Οδηγιών (Recommendations) και εκδόσεων για θέματα όπως, μεταξύ άλλων, η ακεραιότητα, η χρηστή διακυβέρνηση, η προστασία παιδιών και νέων, η ένταξη των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ, η πρόληψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Επίσης προσπάθειες εκπαίδευσης/ενημέρωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων, συγχρηματοδοτούμενων από το Erasmus+, όπως το project SAFEYOU για την καταπολέμηση του doping και το project FIX THE FIXING την καταπολέμηση των στημένων αγώνων, με κομβικό το ρόλο του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και αθλητικούς φορείς της Ευρώπης.

Και βέβαια το ΣτΕ συμμετέχει ενεργά στο anti-doping καθότι το είναι από τους βασικούς εταίρους στη WADA.

Θα μείνω λίγο παραπάνω στο anti-doping.
Κάναμε μια στατιστική πρόσφατα, σχετικά με τις ερωτήσεις, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, που δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα. Υπάρχουν και κάποιες που αφορούν το Ε.Σ.ΚΑ.Ν., το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Και πριν αντιδράσετε κ. Βασιλειάδη να πω, πως έχουν τεθεί επί εποχής Κοντονή. Καταλαβαίνετε από πότε. Σκοπεύουμε να επανέλθουμε σε επίπεδο ερωτήσεων αλλά μια και είμαστε εδώ και μιλάμε και για το doping, θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τους δειγματολήπτες του Ε.Σ.ΚΑ.Ν.

Ερωτήματα:

Διαπιστεύθηκαν κατά τα προβλεπόμενα από το WADA ή ακόμα;
Πόσος καιρός έχει παρέλθει από την τελευταία εκπαίδευση και αξιολόγηση των δειγματοληπτών; Δεν θέλω να σκεφθώ πως οι έλεγχοι του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. είναι στον αέρα.
Έχει λυθεί το θέμα της αποζημίωσης των δειγματοληπτών.
Στελεχώθηκε το Επιστημονικό Τμήμα του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. και εάν ναι, με ποια διαδικασία;

Και κάτι που αρμοδιότερος να απαντήσει είναι ο κ. Γενικός.
Είχαμε, τον περασμένο Οκτώβριο, μια αντιπαράθεση περί Ε.Σ.ΚΑ.Ν., σε κάποιο επεισόδιο της οποίας ο κ. Γενικός είχε δηλώσει πως:

Μέσα σε ένα έτος, από τη σημερινή κυβέρνηση έχουν ήδη λυθεί ζητήματα που εκκρεμούσαν επί δεκαετία και προωθείται η διαδικασία μετατροπής του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. σε Ν.Π.Ι.Δ., με σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, κανονισμούς λειτουργίας, οργανόγραμμα κλπ.

Πώς πάει λοιπόν; Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, προχωράει; Έχω την εντύπωση πως το μόνο που έχει γίνει αυτόν τον χρόνο, είναι η αλλαγή της σύνθεσης του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. με διάταξη που φυτεύτηκε παραμονές πρωτοχρονιάς στον Πτωχευτικό Κώδικα, για να φορτωθεί ένα ακόμα βάρος στους ώμους του Αντιπροέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του κ. Γεωργακόπουλου.

Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. χρειάζεται θεσμική θωράκιση για να μην γυρίσουμε κ. Υπουργέ σε εποχές που ένας πρόεδρος ομοσπονδίας έλεγε σε δειγματολήπτες να μην κάνουν έλεγχο σε αθλητές.

Κλείνω λέγοντας ότι στον αθλητισμό (και όχι μόνο) δεν πρέπει να μας πιάνουν κομματικά συμπλέγματα. «Αυτός δεν είναι δικός μας, ας’ τον έξω» κλπ κλπ. Χρειάζεται υπερκομματική προσέγγιση. Πρέπει να αξιοποιούμε όλο το κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα και ειδικά αν συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς που μπορεί κάλλιστα με καλή συνεργασία να βοηθήσει και να προωθήσει πράγματα και από κει.

Για παράδειγμα (μια και μιλάμε για δεοντολογία): Όταν έχεις τον αντιπρόεδρο στην αντίστοιχη επιτροπή Αθλητισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ (που έχει μάλιστα υπηρετήσει στο Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) και αυτός το διαβάζει από τις εφημερίδες για την επίσκεψη του ΣτΕ και της WADA, αρχές του μήνα, ενώ θα μπορούσε και ο ίδιος να συμβάλει, κάτι δεν πάει καλά. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν περισσότερο άγνοια και όχι πρόθεση. Επειδή έχουμε προκλήσεις μπροστά μας στα θέματα του αθλητισμού πρέπει να βγάλουμε τις κομματικές παρωπίδες και να δημιουργηθεί μια διακομματική συνεννόηση, μια πραγματικά «εθνική ομάδα»…