15 Νοεμβρίου, 2018

Συγκράτηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης

Ερώτηση Γ. Αμυρά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, να απαντήσει για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και πώς ακριβώς επηρεάζεται από τα συμπεράσματα της Έκθεσης του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης κατά 1,5°C, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει πως στηρίζει την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, που είναι η συγκράτηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους 1,5°C.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά, επίσης, να μάθει αν στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, θα εξετάζεται σενάριο συμβατό με την επίτευξη του στόχου και τις εκτιμήσεις της Έκθεσης του IPCC, δεδομένου ότι για την επίτευξή του οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό μέσα στα επόμενα 12 χρόνια και να μηδενιστούν έως τα μέσα του αιώνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ TON ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Συμβατότητα ενεργειακού σχεδιασμού με την έκθεση IPCC

Στις 8 Οκτωβρίου 2018 η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με όλες τις άλλες κυβερνήσεις - μέλη του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ενέκρινε την "Περίληψη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής", της Έκθεσης του IPCC για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης κατά 1,5°C, η οποία είχε παραγγελθεί παράλληλα με την υιοθέτηση της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015. Η συγκράτηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους 1,5°C είναι ο επιθυμητός στόχος της Συμφωνίας.

Σύμφωνα με την εγκεκριμένη και από την ελληνική κυβέρνηση περίληψη της Έκθεσης, για την επίτευξη του στόχου αυτού οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό μέσα στα επόμενα 12 χρόνια και να μηδενιστούν έως τα μέσα του αιώνα. Η περίληψη της Έκθεσης εκτιμά πως σε μόλις 12 χρόνια από τώρα, θα πρέπει σε σχέση με το 2010 (άρα ακόμη περισσότερο σε σχέση με το 2018) η παγκόσμια κατανάλωση κάρβουνου να μειωθεί κατά 61% - 78%, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου να μειωθεί κατά 3% - 37% και η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου να κυμανθεί μεταξύ μείωσης κατά 25% και αύξησης κατά 33%.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πώς ακριβώς επηρεάζεται ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας από τα συμπεράσματα της Έκθεσης αυτής, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει πως στηρίζει την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού;

2. Στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, θα εξετάζεται σενάριο συμβατό με την επίτευξη του στόχου και τις εκτιμήσεις της Έκθεσης του IPCC; Αν όχι, για ποιο λόγο;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας