24 Ιουνίου, 2015

Όταν ο πολιτισμός παραμένει κλειστός

Το μείζον ζήτημα της ελλιπούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και ιδιαίτερα την προβληματική λειτουργία του κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, αναδεικνύουν με ερώτησή τους οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς.

Το μείζον ζήτημα της ελλιπούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και ιδιαίτερα την προβληματική λειτουργία του κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, αναδεικνύουν με ερώτησή τους οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς.

Οι επίσημα καταγεγραμμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό φύλαξης από την εφορία Κυκλάδων δεν έχουν καλυφθεί ούτε στο ελάχιστο ενώ η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου γίνεται με μειωμένο και όχι προβλεπόμενο ωράριο, την στιγμή που η γειτονική Μύκονος δέχεται μεγάλο όγκο τουριστών και κρουαζιερόπλοιων.

Το ΠΟΤΑΜΙ επισημαίνει ότι το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, καθώς παρουσιάζονται σοβαρότατες δυσλειτουργίες ακόμα και στα σημαντικότερα μουσεία της χώρας λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, ενώ υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος το επόμενο διάστημα και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο το φαινόμενο να ενταθεί και να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για την χώρα μας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών, έχει ως εξής:

1. Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
2. Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Όταν ο Πολιτισμός παραμένει «κλειστός»

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εμφανίζονται συχνά δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου επισημαίνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, που οφείλονται κυρίως σε έλλειψη προσωπικού φύλαξης.

Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει προ τριμήνου η περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, που είναι ίσως ο κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή του Αιγαίου. H αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είχε αναγγείλει το προσωρινό κλείσιμο μέχρι το τέλος Μαρτίου του αρχαιολογικού χώρου, λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης. Ο χώρος το διάστημα αυτό λειτουργούσε μόνο κατόπιν συνεννόησης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός μέσω κρουαζιέρας ξεκινούσε δυναμικά από τον μήνα Μάρτιο στο νησί της Μυκόνου.

Σήμερα, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί μόνο τέσσερις ημέρες της εβδομάδας σύμφωνα με το ωράριο που προβλέπει η σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη θερινή περίοδο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 482/Β/30.03.2015, δηλαδή 8 το πρωί με 8 το απόγευμα. Συγκεκριμένα, το ωράριο αυτό καλύπτεται μόνο Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή, ενώ τις ημέρες Δευτέρα, Παρασκευή και Σάββατο, ο χώρος είναι επισκέψιμος μόνο μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Από τους 30 φύλακες που είχαν ζητηθεί από την Εφορεία Κυκλάδων για τον συγκεκριμένο χώρο, εγκρίθηκαν περίπου οι μισοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες προσλήψεις εποχιακού προσωπικού.

Ήδη η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) έχει από νωρίς επισημάνει την δραματική έλλειψη προσωπικού φύλαξης τόσο στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, όσο και σε άλλους σημαντικότατους χώρους και Μουσεία. Ακόμα και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, πολλές φορές μέσα στο χρόνο αναγκάστηκε να κλείσει κάποιες από τις αίθουσές του, ενώ κλειστό παρέμεινε αρκετές φορές και το πωλητήριο, φαινόμενο που παρατηρήθηκε, και μάλιστα μέσα στην εορταστική περίοδο του Πάσχα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας.

Ανάλογα προβλήματα έχουν σημειωθεί και σε πολλούς ακόμα μικρούς και μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ σχετική προκήρυξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων για πρόσληψη 80 εποχιακών υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, ανάμεσα στις οποίες και πωλητών εκμαγείων, δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ μόλις στις 27.5.2015, γεγονός που σημαίνει πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής θα πάρει αρκετό χρόνο, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να μην καλύψουν οι προσλήψεις αυτές την περίοδο τουριστικής αιχμής, δηλαδή το καλοκαίρι.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αλλά και δεδομένου ότι η χώρα μας, ειδικά στην κρίσιμη οικονομικά κατάσταση που βρίσκεται, υπολογίζει πολύ σε έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα, αναφαίρετο κομμάτι των οποίων αποτελούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Τι σκοπεύει να κάνει για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας, ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά τα τραγικά φαινόμενα ελλείψεων;

2. Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η τήρηση του θερινού ωραρίου λειτουργίας, για τους χώρους που αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ, όταν ήδη καταστρατηγούνται σε βάρος των επισκεπτών, όπως συμβαίνει στην χαρακτηριστική περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου;

3. Έχει εξεταστεί η περίπτωση άμεσης αναδιάταξης του προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού συνολικά, ώστε να διευκολυνθεί η όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία με προσωρινές, έστω, μεταθέσεις;

4. Ιδιαίτερα για το θέμα του προσωπικού φύλαξης, όπου το φαινόμενο έλλειψης είναι οξύ, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει ακόμα και κλείσιμο ορισμένων τμημάτων μουσείων ή αρχαιολογικών χώρων λόγω ασθένειας ή χρήσης άδειας κάποιου υπαλλήλου, πώς σκοπεύει το Υπουργείο να το αντιμετωπίσει;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γρηγόρης Ψαριανός, Β΄ Αθήνας
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

24 Ιουνίου 2015