23 Σεπτεμβρίου, 2016

Η Ελλάδα «αποθήκη ψυχών» με αύξηση 132% στους αιτούντες άσυλο

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών προχώρησαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας), για το πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η Eurostat σε χθεσινή δημοσίευση έρευνάς της παρουσιάζει αύξηση 132% στους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι καταγράφηκαν 12.015 νέες αιτήσεις ασύλου, σε σχέση με τις 5.190 του πρώτου τριμήνου του 2016. Σε συνδυασμό με το πόρισμα της έρευνας, που αναδεικνύει πως οι σημερινοί ρυθμοί για την μετεγκατάσταση των προσφύγων απαιτεί 18 χρόνια για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Έρευνας, γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση.

Για το λόγο αυτό, ρωτούν οι βουλευτές τους αρμόδιους Υπουργούς, πώς σκοπεύουν να κινηθούν, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες διαμονής για τους ήδη 60.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και πότε θα χορηγηθούν ανθρωπιστικές βίζες σε αιτούντες άσυλο με άμεσες ανάγκες, προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:
1. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και
2. Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: Αποθήκη ψυχών η Ελλάδα - Αύξηση 132% στους αιτούντες άσυλο

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση 132% στις αιτήσεις ασύλου κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Πιο συγκεκριμένα και σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους της ΕΕ, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των εγγεγραμμένων αιτούντων άσυλο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, καθώς καταγράφηκαν 12.015 νέες αιτήσεις ασύλου, σε σχέση με τις 5.190 του πρώτου τριμήνου του 2016. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα φαίνεται να έχει δεχτεί 1.113 αιτούντες άσυλο ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Η διεθνής οργάνωση αρωγής επισημαίνει στην έκθεσή της, ότι παρά την περσινή συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν στις χώρες τους πάνω από 120.000 πρόσφυγες, πολλές χώρες δέχτηκαν τελικά λιγότερο από το 5% του αριθμού των ανθρώπων, που είχαν δηλώσει ότι θα δεχτούν. Κακό παράδειγμα αποτελούν η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες δεν προχώρησαν σε καμία υποδοχή πρόσφυγα. Φυσικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα να αποτελεί «αποθήκη» για τους πρόσφυγες, που κατέφθαναν σωρηδόν.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, γίνεται σαφές πως οι σημερινοί ρυθμοί για την μετεγκατάσταση των προσφύγων απαιτεί 18 χρόνια για τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Με άλλα λόγια, για τα επόμενα 18 χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται σε δυσμενή θέση και οι πρόσφυγες θα παραμένουν «εγκλωβισμένοι», καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εκπληρώνοντας την εν λόγω διαδικασία. Συνεπώς, δεν θα είναι εφικτή η μεταφορά των αιτούντων άσυλο, από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Δεδομένου ότι:

  • Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες παραμένουν ήδη εγκλωβισμένοι υπό «αποτρόπαιες και μη ασφαλείς» συνθήκες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία,
  • Στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων υπάρχουν ήδη 1.489 ασυνόδευτα παιδιά,
  • Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

    1. Σε τι ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες;

    2. Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες διαμονής για τους ήδη 60.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες, που βρίσκονται στη χώρα μας;

    3. Πώς και πότε θα χορηγήσετε ανθρωπιστικές βίζες σε αιτούντες άσυλο με άμεσες ανάγκες, προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους;

    Οι ερωτώντες βουλευτές
    Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
    Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας