30 Απριλίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με την αφαίρεση της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων από τα Πρότυπα Σχολεία

Ερώτηση σχετικά με την αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη αφαίρεση της ιστορικής Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων από τα Πρότυπα Σχολεία με τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με το θέμα κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.

Ερώτηση σχετικά με την αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη αφαίρεση της ιστορικής Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων από τα Πρότυπα Σχολεία με τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με το θέμα κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.

Η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1833 από τους αδελφούς Ζωσιμά και υποστηρίζεται οικονομικά από το Κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά, μεγάλου ευεργέτη της πόλης. Από το 1828 μέχρι το 1985 λειτούργησε ως Πρότυπο Σχολείο, και μόνο για ένα μικρό διάστημα το Λύκειό της λειτούργησε ως ΓΕΛ λόγω αβλεψίας υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας κατά τη διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1158Β/76 και η οποία διορθώθηκε για το μεν Γυμνάσιο το 1980 [ΠΔ 828/80] για το δε Λύκειο με την υπ’ αρ. 212031/Δ6/31-12-2014 [ΦΕΚ B 3646].

Αποτελεί δε σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική παράδοση όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά ολόκληρης της Ελλάδας και έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ανάπτυξη της παιδείας του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους, ενώ πληροί όλα τα κριτήρια που είχε ορίσει ο ίδιος ο κ. Υπουργός σε συνέντευξη τύπου στις 25/2/2015 για τη διατήρηση της ιδιότητας του Πρότυπου Σχολείου (ιστορικότητα, παράδοση, σύνδεση με κληροδότημα).

Το Ποτάμι πιστεύει ότι ο θεσμός των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων είναι από τους λίγους θεσμούς για τους οποίους μπορεί να καμαρώνει η δημόσια εκπαίδευση και για το λόγο πρέπει να επεκταθεί κι όχι να συρρικνωθεί.

Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό που οφείλεται η αιφνιδιαστική αφαίρεση της Σχολής από τον κατάλογο των Πρότυπων Σχολείων και αν το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Σχολής πρόκειται να ενταχθούν στα Πρότυπα Σχολεία στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Αφαίρεση της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων από τα Πρότυπα Σχολεία

Σε συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς στις 25/2/2015 σχετικά με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία, καθόρισε τα κριτήρια επιλογής (ιστορικότητα, παράδοση και σύνδεσή τους με κάποιο κληροδότημα) για την ένταξη των εκπαιδευτικών μονάδων στον θεσμό των Προτύπων Σχολείων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου, τα Ιστορικά Πρότυπα Σχολεία, μεταξύ των οποίων και η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων (1833), έχουν τη δική τους ιστορία και τη δική τους εκπαιδευτική παράδοση, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή και «θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τους δικούς τους, ιστορικά αιτιολογημένους, κανόνες συμπληρωματικά στο εκπαιδευτικό σύστημα ως η βέλτιστη εκδοχή του».
Με δεδομένη τη στρεβλή αντίληψη και ουσιαστική πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου για κατάργηση του θεσμού των Προτύπων-Πειραματικών σχολείων, με το έγγραφο με αρ. πρωτ. 36579/Δ6/5 Μαρτίου 2015 του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Κουράκη, αναφέρεται ρητά πως «προωθείται νομοθετική ρύθμιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία θα χαρακτηρισθούν ως «πρότυπα» τα εξής γυμνάσια: Π.Π.Γ. Ιωνιδείου Σχολής, Βαρβάκειο Π.Π.Γ., Π.Π.Γ. Αναβρύτων, Π.Π.Γ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης συμπεριλαμβανομένης και του Π.Π.Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων,.

Παρόλα αυτά, σε τροπολογία που κατέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» στις 28 Απριλίου 2015, και η οποία απεσύρθη ως μη σχετική, μετά από έντονες αντιδράσεις του σώματος και πρόκειται να επανέλθει σε αυτοτελές νομοσχέδιο, η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων έχει αφαιρεθεί όλως αιφνιδιαστικά από τον κατάλογο των Προτύπων Σχολείων που πρόκειται να λειτουργήσουν, χωρίς κανέναν σκεπτικό και παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ.

Η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1833, είναι δηλαδή το αρχαιότερο εν λειτουργεία σχολείο της Ελλάδας, από τους αδελφούς Ζωσιμά και υποστηρίζεται οικονομικά από το Κληροδότημα Νικολάου Ζωσιμά, μεγάλου ευεργέτη της πόλης. Από το 1828 μέχρι το 1985 λειτούργησε ως Πρότυπο Σχολείο, και μόνο για ένα μικρό διάστημα το Λύκειό της λειτούργησε ως ΓΕΛ λόγω αβλεψίας υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας κατά τη διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1158Β/76 και η οποία διορθώθηκε για το μεν Γυμνάσιο το 1980 [ΠΔ 828/80] για το δε Λύκειο με την υπ’ αρ. 212031/Δ6/31-12-2014 [ΦΕΚ B 3646].

Αποτελεί δε σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική παράδοση όχι μόνο των Ιωαννίνων αλλά ολόκληρης της Ελλάδας και έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ανάπτυξη της παιδείας του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους, πληροί δε όλα τα κριτήρια που είχε ορίσει ο ίδιος ο κ. Υπουργός.
Το Ποτάμι πιστεύει ότι ο θεσμός των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων είναι από τους λίγους θεσμούς για τους οποίους μπορεί να καμαρώνει η δημόσια εκπαίδευση από το 2011 που επανασυστάθηκε ο θεσμός (Νόμος 3966/2011) αφού δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά, ανεξάρτητα οικογενειακού εισοδήματος, να συμμετέχουν σε ένα πολύ καλό και σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον και για το λόγο πρέπει να επεκταθεί κι όχι να συρρικνωθεί

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
Που οφείλεται η αιφνιδιαστική αφαίρεση της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων από τον κατάλογο των Πρότυπων Σχολείων; Σκοπεύετε να εντάξετε το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Σχολής στα Πρότυπα Σχολεία στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης

30 Απριλίου 2015