9 Μαρτίου, 2018

Έλλειψη σεβασμού του Υπουργείου Πολιτισμού σε έναν ιστορικό βυζαντινό ναό του 11ου αιώνα στην Πλάκα!

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

Ασυντόνιστες και ανοργάνωτες εμφανίζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού μετά την παραλαβή του έργου ανακατασκευής του βυζαντινού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Πλάκα, σύμφωνα με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Ο κ. Αμυράς κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για την παραλαβή ενός έργου ανακατασκευής του βυζαντινού ναού, που άφησε πίσω του σημαντικές αποκλίσεις από την αρχική μελέτη, οφθαλμοφανείς ατέλειες, κακοτεχνίες, διαβρώσεις, καθώς κι έλλειψη σεβασμού στην αισθητική ενός ιστορικού μνημείου του 11ου αιώνα.

Ζητά να μάθει, γιατί παραλήφθηκε το συγκεκριμένο έργο, ποια τα κριτήρια της επίβλεψης και της αυτεπιστασίας των αρμόδιων υπηρεσιών, αν θα υπάρξουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όσων συνήργησαν και είναι υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση του ναού, καθώς κι αν θα αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο ιστορικό μνημείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θέμα: Ανακατασκευή του Ι.Ν.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα

Πριν λίγες μέρες (13.2.2018) παραδόθηκε το έργο ανακατασκευής του βυζαντινού ναού της Μεταμορφώσης του Σωτήρα, γνωστός ως ναός της Σωτείρας του Κοττάκη, που οικοδομήθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα και βρίσκεται στην αρχή της οδού Κυδαθηναίων, στο κέντρο της Πλάκας.

Το έργο είχε προϋπολογιστεί σε 700.000€ και περιελάμβανε την ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και την αποκατάσταση της στέγης του βυζαντινού τμήματος του ναού. Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο ήταν η τεχνική Εταιρεία "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ και ΣΙΑ Ο.Ε" από την Πάτρα, με προσφορά έκπτωσης 55% και τελικό κόστος του έργου σε 396.052,61€.

Αρμόδιος φορέας για την επίβλεψη του έργου ήταν το υπουργείο Πολιτισμού με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, καθώς και με τη Διεύθυνση Συντήρησης της Εφορίας Αρχαιοτήτων η οποία ανέλαβε τη συντήρηση των τοιχογραφιών του βυζαντινού τμήματος του ναού. Υποχρέωση των υπηρεσιών αποτελεί η ακριβής εφαρμογή της μελέτης ώστε με την παραλαβή του έργου να μην υπάρχει απόκλιση από αυτή και τα αποτελέσματα των εργασιών να είναι προς όφελος του μνημείου.

Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού των δύο υπηρεσιών, μεγάλες αποκλίσεις από την αρχική μελέτη, προχειρότητες και κακοτεχνίες.

Συγκεκριμένα:
Η συντήρηση των αγιογραφιών ολοκληρώθηκε το 2016, πριν όμως ολοκληρωθεί η στέγη και χωρίς προνόηση για την ύπαρξη κάποιου προστατευτικού. Με αποτέλεσμα, επί ένα χρόνο τα νερά της βροχής να καταστρέψουν τις περισσότερες συντηρημένες αγιογραφίες, οι οποίες χρειάζονται εκ νέου συντήρηση.

Τα καινούρια κουφώματα του ναού είναι χειρότερα από τα παλιά, καθώς τώρα τα νερά της βροχής περνούν μέσα στο ναό προκαλώντας διαβρώσεις.

Τοποθετήθηκε ηλεκτρολογικός πίνακας κάτω από τη μονάδα του κλιματιστικού χωρίς καμία έννοια ασφάλειας ή σεβασμού της αισθητικής ενός ιστορικού μνημείου.

Έγινε η ορθομαρμάρωση στα τοιχώματα του κυρίως ναού, χωρίς να προβλεφθεί η επισκεψιμότητα στις εσωτερικές καλωδιώσεις.

Στο σημείο όπου έγινε η τοποθέτηση της μικροφωνικής εγκατάστασης, δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του υπάρχοντος ξυλόγλυπτου τέμπλου.

Απομακρύνθηκε η παλαιά ορθομαρμάρωση και αποκαλύφθηκε η λιθοδομή του ιστορικού τμήματος. Τα μάρμαρα όμως στο Ιερό Βήμα, κρίθηκε ότι δεν θα πρέπει να αντικατασταθούν, όπως είχε αρχικώς οριστεί, με αποτέλεσμα να παραμένει το επίχρισμα επάνω στην λιθοδομή, δείχνοντας την εικόνα του ημιτελούς έργου.

Στο βόρειο τμήμα του ναού, παραμένει εξωτερικός κιονίσκος στο δίλοβο παράθυρο αγυάλιστος.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

1. Τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον κακό συντονισμό και την έλλειψη οργάνωσης των υπηρεσιών του στο εν λόγω ιστορικό μνημείο;

2. Γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού υπέγραψαν οριστική παραλαβή στο συγκεκριμένο έργο με τις οφθαλμοφανείς ατέλειες και κακοτεχνίες; Ποια είναι τα κριτήρια της επίβλεψης και της αυτεπιστασίας;

3. Υπάρχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όσων συνήργησαν και είναι υπαίτιοι για τη σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα του ναού μετά την ανακατασκευή του;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας