24 Μαΐου, 2017

Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό οι συζητήσεις της Κυβέρνησης για επενδύσεις στην ενέργεια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Το καίριο ζήτημα της απουσίας επικαιροποιημένου και ολοκληρωμένου μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για τη χώρα εδώ και 5 χρόνια, θέτουν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθήνας) μέσω ερώτησης την οποία κατέθεσαν στη Βουλή με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι βουλευτές του Ποταμιού αναρωτιούνται πώς γίνεται μια χώρα, η οποία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον ενεργειακό τομέα, όπως οι ΑΠΕ και η δυναμική των ενεργειακών διασυνδέσεων, να θέλει να είναι αξιόπιστη και να προσελκύσει επενδύσεις, χωρίς να έχει μεριμνήσει να εκπονήσει νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό (ΜΕΣ). Υπενθυμίζουν ότι ο τελευταίος ΜΕΣ έγινε το 2012, πριν 5 χρόνια χωρίς να έχει έλθει στη Βουλή, όταν έχουν αλλάξει άρδην οι οικονομικές και διεθνείς συνθήκες, και ζητούν ενημέρωση που οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση και πότε πρόκειται να εκπονηθεί ο απαραίτητος ΜΕΣ.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι, ενώ o κ. Τσίπρας σήμερα παραδέχθηκε στις δηλώσεις του ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, όμως τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης ξέχασαν να πουν ότι η χώρα δεν διαθέτει επικαιροποιημένο και ολοκληρωμένο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Τέλος, αναφέρουν ότι το Ποτάμι έχει επισημάνει εδώ και καιρό την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νέου ΜΕΣ για τη βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τόσο μέσω συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και πρόσφατα κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του πολυνομοσχεδίου για το 4ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Ενεργειακή ανάπτυξη (;) χωρίς Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό

Το πλέον πρόσφατο κείμενο για την Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική εκπονήθηκε τον Μάρτιο του 2012, από την τότε Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Δηλαδή εδώ και πλέον 5 χρόνια, η Ελλάδα πορεύεται στα ενεργειακά δρώμενα και μάλιστα υπό πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και στο πλαίσιο ενός πολύπλοκου, απαιτητικού και ανταγωνιστικού διεθνούς ενεργειακού-επενδυτικού περιβάλλοντος δίχως να έχει καταρτίσει ή έστω να έχει επικαιροποιήσει τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της (ΜΕΣ). Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως και το τότε κείμενο του ΜΕΣ του 2012, ενώ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ποτέ δεν προχώρησε στη γνωστοποίησή του στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής όπως ορίζει ο ν.4001/2011 (άρθρο 3), και κατά συνέπεια δεν υπήρξε απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού προηγουμένως ζητηθεί και η γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Παρά λοιπόν τη δεδομένη αξία του τελευταίου ΜΕΣ, δεν μπορεί παρά να θεωρείται ημιτελής και με πεπραγμένες τις σημαντικές αλλαγές οι οποίες έχουν επέλθει σε ενεργειακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πλέον να είναι αρκετά παλιός ώστε να καθίσταται επιβεβλημένη η αναθεώρηση και η επανεκπόνησή του με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία και εθνικές και διεθνείς εξελίξεις.

Η ανάγκη ενός νέου ΜΕΣ είναι ζητούμενο το οποίο έπρεπε ήδη να έχει πραγματωθεί και σίγουρα δεν περιποιεί τιμή για την παρούσα Κυβέρνηση η συνέχιση της μεγάλης αργοπορίας όπως και των προηγουμένων, στην κατάρτισή του. Ο ενεργειακός σχεδιασμός σε ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας, αποτελεί το απαραίτητο στρατηγικό πλαίσιο για τη συνολική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς βέβαια και για την προσέλκυση επενδύσεων στον ιδιαίτερα πλεονεκτικό από άποψη γεωπολιτικής θέσης και δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαρακτήρα της χώρας.

Επιπρόσθετα και ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΡΑΕ ως έχουσα την αρμοδιότητα χορήγησης αδειών για την άσκηση ενεργειακών δραστηριοτήτων, προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια με δεδομένο αυτές να είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις του ΜΕΣ, καθώς και με τυχόν περιορισμούς που περιλαμβάνονται σε αυτόν. Οπότε τα συνεπαγόμενα ερωτήματα σχετικά με το ποιος ΜΕΣ λαμβάνεται υπόψη είναι προφανή, και βέβαια αντίστοιχοι προβληματισμοί ορθών πρακτικών και πολιτικών αφορούν και στο πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως και στο αντίστοιχο για το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Τη σοβαρότητα του ζητήματος είχε ήδη αναδείξει και θέσει το Ποτάμι τον Μάρτιο του 2017 σε συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη όταν η τότε εκτίμηση ήταν πως η εκπόνηση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018, με βάση το «Χειμερινό Πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση εκπόνησης του ΜΕΣ από το 2012 και μέχρι σήμερα;

2. Ποιο είναι το οριστικοποιημένο ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και παράδοσης του ΜΕΣ;

3. Ποια είναι η σύνθεση της επιτροπής η οποία έχει αναλάβει την οργάνωση και τον συντονισμό υλοποίηση του ΜΕΣ;

4. Σε ποιον φορέα ή ομάδα εργασίας, το Υπουργείο έχει ή πρόκειται να αναθέσει την εκπόνηση του ΜΕΣ, ειδικότερα ως προς την πραγματοποίηση των εκτιμήσεων, των υπολογισμών και της κατάρτισης των ενεργειακών σεναρίων εξέλιξης;

5. Θεωρείτε δόκιμη και ορθή πολιτική για μια χώρα να επιθυμεί και να συζητά για την υποδοχή ενεργειακών επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει, απουσία επικαιροποιημένου και ολοκληρωμένου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού; Η μη ύπαρξη νέου ΜΕΣ έχει τεθεί ως ερώτημα και ως προβληματισμός από εγχώριους και ξένους επενδυτές;

6. Το ανοικτό ζήτημα βιωσιμότητας της ΔΕΗ και τα σχέδια εξυγίανσης της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στη χώρα, δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη και τα διαλαμβανόμενα σε έναν επικαιροποιημένο ΜΕΣ;

7. Σε ποιον βαθμό θεωρείτε ότι το παρολίγον black out του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, τον περασμένο Ιανουάριο με τον ορατό τότε κίνδυνο πραγματοποίησης αναγκαστικών εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος στους καταναλωτές, οφείλεται και στην ανυπαρξία επικαιροποιημένου ΜΕΣ;

8. Πανθομολογουμένως η διασύνδεση των νησιών με το κεντρικό ηλεκτρικό σύστημα αποτελεί ένα κομβικό ζήτημα για την Ελλάδα με συνδυαστικά οφέλη τόσο σε ενεργειακό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. Στη βάση ποιων καταληκτικών χρονοδιαγραμμάτων διασύνδεσης των Κυκλάδων, της Κρήτης και των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα στηριχθεί ο νέος ΜΕΣ;

9. Η διπλή ενεργειακή διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης πως αναμένεται να επηρεάσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθήνας