15 Δεκεμβρίου, 2016

Το Ποτάμι δεν θα συμμετάσχει στην κακοσκηνοθετημένη παράστασή σας

Ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή

«Χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους για να ενώσετε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανήθικο. Χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους για μια νέα σύγκρουση με την Ευρώπη. Είναι επικίνδυνο» τόνισε από το βήμα της βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης και ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι δεν θα μετάσχει στην ονομαστική ψηφοφορία για το εφάπαξ «φιλοδώρημα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους συνταξιούχους. Παράλληλα, απευθυνόμενος σε ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους που μας κουνούν το δάχτυλο τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία πληρώνει και δικά τους λάθη, ενώ αναφερόμενος ονομαστικά στον κ. Σόιμπλε μίλησε για τις ευθύνες όλων εκείνων που πεισματικά επιμένουν σε αδιέξοδες πολιτικές και αδιέξοδους δρόμους.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία:

Διαβάστε την ομιλία:

Η ιστορία κυρίες και κύριοι νομίζω ότι αρχίζει να θυμίζει μέρες του ’15. Τότε που υπερήφανα διαπραγματευτήκατε τη χρέωση της χώρας με επιπλέον 80 δις ευρώ!

Αλλα υπάρχει ένα πραγματικό ερώτημα.

Τι προσπαθείτε να στήσετε σήμερα; Έχετε επιγνωση ή για άλλη μια φορά αυτοσχεδιάζετε και ότι βγει;

Λέτε κύριοι της κυβέρνησης ότι υπάρχουν επιτέλους λεφτά να μοιράσετε. Και το λέτε την ίδια στιγμή που βάζετε επιπλέον 2.5 δις νέους φόρους.

Και αφού υπάρχουν πλεονάσματα γιατί δεν συζητήσαμε εδώ στη Βουλή, ένα μήνα τώρα, πώς θα κατανεμηθούν; Γιατί δεν επιδιώξατε συναίνεση; Η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος αλλά όχι εκ των υστέρων όπως το αποφασίζει ο κ. Τσίπρα, ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.

Νομίζω ότι και οι συνταξιούχοι ξέρουν, και το φώναζαν τώρα στους δρόμους, ότι οι παροχές σας είναι απλώς μια απόπειρα αντιπερισπασμού για να ξεχάσουμε τους νέους φόρους των 2.5 δις ευρώ!

Να τσακώνονται στην κοινωνία «Γιατί αυτοί και όχι εμείς» και κανείς να μην ασχολείται με τη μεγάλη εικόνα των φόρων και της σπατάλης στο κομματικό κράτος.

Συνεχίζετε, κύριοι της κυβέρνησης, να αγνοείτε τις ανάγκες των ανέργων και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Σας το είπαμε και κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού.

Λεφτά χρωστάτε στους ανέργους, στους κατεστραμμένους του ιδιωτικού τομέα, που δεν έχουν καμία κοινωνική προστασία και θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς να μπει ούτε ένα ευρώ στο σπίτι. Αυτούς που δεν γυρνάτε να κοιτάξετε.

Η Ελλάδα έχει με διαφορά την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη αλλά δίνει τα λιγότερα για τους ανέργους της και την καταπολέμηση της φτώχειας. Εφτά στους δέκα ανέργους, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή, δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ επίδομα! Μιλάμε για το 70% των ανέργων: 800.000 άνθρωποι!

Λεφτά όμως για το πελατειακό κράτος έχετε! Ο συνάδελφος κ.Μπαργιώτας έδωσε χθες στοιχεία για τους 121 νέους φορείς που φτιάξατε μέσα στο 2016! Αφού νοιάζεστε λοιπόν για τους φτωχούς, σας έχουμε πρόταση:

Φτιάξτε ένα λογαριασμό ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τη μείωση της σπατάλης του κομματικού κράτους, και όχι από νέους φόρους.

Σημειώστε πού μπορούν να βρεθούν τα λεφτά:
Από τη μείωση του αριθμού των μετακλητών.
Από τη μείωση των Γενικών Γραμματειών στα υπουργεία.
Από τη μείωση των εξόδων κίνησης και των υπερωριών στα πολιτικά γραφεία των υπουργείων.
Από την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Αμύνης.
Και από τα λεφτά που θα γυρίσουν πίσω στα δημόσια ταμεία οι εργατοπατέρες της ΔΕΗ -32 εκατομμύρια παρακαλώ- τα οποία δεν διεκδικήσατε στο δικαστήριο που έγινε μόλις προχθές.

Πόσο θα στοιχίσουν, κύριοι της κυβέρνησης, στους Έλληνες τα νέα επικοινωνιακά σας κόλπα; Με τι θα ανταλλάξετε τις παροχές σας;
Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις αν επιμείνουν οι δανειστές στην άρνησή τους; Υπάρχει σχέδιο;

Το δίλημμα δεν είναι Τσίπρας ή δανειστές. Το δίλημμα είναι κοινωνία ή φόροι – σπατάλες – φόροι –σπατάλες! Κοινωνία όρθια ή κοινωνία εξουθενωμένη από τους νέους σας φόρους και διχασμένη από τους πολιτικαντισμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους, για ένα μόνο σκοπο, για να ενώσετε την κοινοβουλευτική σας ομάδα. Είναι ανήθικο.
Χρησιμοποιείτε τους συνταξιούχους για μια νέα σύγκρουση με την Ευρώπη. Είναι επικίνδυνο.

Δεν σας απασχολούν οι πραγματικές ανάγκες των συνταξιούχων -σημερινών και αυριανών. Γιατί βέβαια - και το έχετε πει στο παρελθόν, όταν οι άλλοι έδιναν "ξεροκόμματα όπως λέγατε - τα εφάπαξ συμβολικά βοηθήματα δεν συνιστούν κοινωνική πολιτική.

Αλλά θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα στους «έξω». Ιδιαίτερα σε αυτούς που μας κουνούν τα δάκτυλο. Η ελληνική κοινωνία αγαπητοί εταίροι περνάει πολύ δύσκολα και πληρώνει και δικά σας λάθη.

Μπορεί τα περισσότερα λάθη να είναι του δικού μας πολιτικού συστήματος, και συγκεκριμένα των κομμάτων που κυβερνούν και κυβέρνησαν, όμως αυτό δεν μειώνει τις ευθύνες του κ.Σόιμπλε και όλων εκείνων που πεισματικά επιμένουν σε αδιέξοδες πολιτικές και αδιέξοδους δρόμους.

Κάποιοι μάλιστα ελπίζοντας ότι οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν το ευρώ -και εσείς τους βοηθάτε- σας ξεμπρόστιασαν: Οι συνομιλητές σας στο ΔΝΤ αποκαλύπτοντας ότι ήταν δική σας πρόταση το πλεόνασμα 3.5%. Και εσείς δεχθήκατε αυτά τα πλεονάσματα για 10 χρόνια.

Απέναντι σε όλα αυτά, κυρίες και κύριοι εμείς λέμε όχι. Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι στο σκηνικό που στήνετε. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν μετέχουμε στη νέα κοροϊδία. Στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία που αγωνία και αγωνίζεται, στους νέους που θέλουν καθαρές κουβέντες και όχι μισόλογα και δεν θα συμμετάσχουμε στην κακοσκηνοθετημένη παράστασή σας.

Το Ποτάμι δεν θα μετάσχει στην ονομαστική σας ψηφοφορία.

Οι στιγμές απαιτούν από όλους μας υπευθυνότητα και τόλμη. Και εμείς διαθέτουμε και υπευθυνότητα και τόλμη!