2 Απριλίου, 2018

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται για τη Θεσσαλονίκη

Από την προηγούμενη Τρίτη και για έβδομη συνεχόμενη μέρα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στερούνται το βασικό αγαθό του νερού. Αιτία για αυτή την πρωτόγνωρη ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων αποτέλεσε μια βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, που υδροδοτεί την πόλη από τις πηγές της Αραβησσού. Η ΕΥΑΘ Α.Ε. προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα, εξέδιδε συνεχώς ανακοινώσεις για την δήθεν ομαλοποίηση της κατάστασης, οι οποίες όμως αντικαθίσταντο από νεώτερες που μετέθεταν χρονικά την επίλυση του ζητήματος.

Μόλις την πέμπτη ημέρα διακοπής του νερού, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια πότε θα εξομαλυνθεί πλήρως η υδροδότηση και να αποκλείσει το ενδεχόμενο παρόμοιου συμβάντος στο μέλλον ενώ μόλις χθες θυμήθηκαν ο προέδρος και η αντιπροέδρος της επιχείρησης να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες για την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία τους.

Την ώρα, λοιπόν, που οι Θεσσαλονικείς βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις με τα σχολεία της πόλης να είναι κλειστά για λόγους υγιεινής, τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν και την επιχειρηματική δραστηριότητα της πόλης να έχει «στεγνώσει» και εξαιτίας αυτής της άνευ προηγουμένου κατάστασης, ο πρωθυπουργός της χώρας μόλις την περασμένη Τετάρτη από το βήμα του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη εξήγγειλε μεγάλα έργα για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς να έχει εξασφαλίσει καν την ομαλή υδροδότηση της πόλης.

Τα σχετικά στοιχεία παραθέτει αναλυτικά σε ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κύριο Χρήστο Σπίρτζη, τον υπουργό Εσωτερικών, κύριο Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Γιώργο Σταθάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, αφενός για το λόγο για τον οποίο δεν δημοπρατήθηκε το έργο αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου αγωγού της Αραβησσού αν και υπήρχε η σχετική μελέτη, και αφετέρου για το χρονοδιάγραμμα και την ύπαρξη ή μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης υλοποίησής του. Επιπροσθέτως, ζητά να ενημερωθεί εάν διενεργούνται οι τακτικές εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης του δικτύου, εάν υπήρχε προηγούμενη διαρροή του συγκεκριμένου αγωγού και με ποιες ενέργειες προτίθενται να αναζητήσουν τις ευθύνες για την πρωτοφανή αυτή ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα για τη Θεσσαλονίκη

Για έβδομο συνεχόμενο 24ωρο το δίκτυο υδροδότησης της Θεσσαλονίκης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών για ασφαλές πόσιμο νερό, οι οποίοι υποβάλλονται σε μια πρωτόγνωρη ταλαιπωρία εν έτει 2018 ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι αν και η βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης, που υδροδοτεί την πόλη από τις πηγές της Αραβησσού επιδιορθώθηκε από το μεσημέρι της Παρασκευής (δηλαδή την 4η ημέρα της συνεχιζόμενης διακοπής νερού), δυστυχώς δεν αποκαταστάθηκε άμεσα η υδροδότηση της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στον κεντρικό αγωγό, ξεκίνησε μεν η τροφοδοσία του αντλιοστασίου του Δενδροποτάμου, ωστόσο ο υγειονομικός έλεγχος και ο καθαρισμός του νερού, που παρουσιάζει υψηλή θολότητα, επιβάλλουν να διασφαλιστεί προηγουμένως ότι το νερό, που διατίθεται προς χρήση στους καταναλωτές είναι απολύτως ασφαλές και πληροί τα προβλεπόμενα από τον νόμο όρια. Όλα τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης και οι συνεχιζόμενες διακοπές παροχής νερού σε πολλά σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΕΥΑΘ ΑΕ) καθ’ όλη την διάρκεια της βλάβης προκειμένου να υποβαθμίσει το θέμα, εξέδιδε ανακοινώσεις για την ομαλοποίηση της κατάστασης, οι οποίες όμως αντικαθίσταντο από νεώτερες που μετέθεταν χρονικά την αποκατάσταση της υδροδότησης. Τελικά, ο Πρόεδρος της εταιρείας το μεσημέρι του Σαββάτου ανακοίνωσε προγραμματισμένες διακοπές νερού τουλάχιστον για ένα ακόμη 24ωρο συγκεκριμένων περιοχών προκειμένου να ανακουφιστούν προσωρινά άλλες, αφού προηγουμένως παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια πότε θα εξομαλυνθεί πλήρως η υδροδότηση σε ολόκληρη την πόλη. Ακόμα πιο ανησυχητική όμως, είναι η δήλωσή του όσον αφορά την γενικότερη κατάσταση του δικτύου, σύμφωνα με την οποία ο πεπαλαιωμένος αγωγός -σαράντα και πλέον ετών- που μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να δοθούν διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του, ούτε μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον παρόμοιο γεγονός.

Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα του Προέδρου της ΕΥΑΘ ΑΕ, η Θεσσαλονίκη κατά βάση υδροδοτείται από τον Αλιάκμονα και μόνο το 1/3 της υδροδότησης προέρχεται από την Αραβησσό, γεγονός που από μόνο του δεν δικαιολογεί την σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση του δικτύου υδροδότησης της πόλης.

Όλα τα ανωτέρω είχαν ως αποτέλεσμα την δικαιολογημένη παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την οποία ζητείται να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν τα προβλήματα, αλλά και οι χειρισμοί που έγιναν για την αποκατάστασή τους καθώς προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους από τη συνεχιζόμενη έλλειψη νερού σε σχολεία, κοινωφελείς εγκαταστάσεις κ.ά.. Επίσης παραγγέλθηκε να γίνει έλεγχος για τον τρόπο συντήρησης των υποδομών και του δικτύου ύδρευσης, όπως επίσης για τα οικονομικά κονδύλια που διατέθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, κι εφόσον διατέθηκαν, εάν αυτά κατευθύνθηκαν και αξιοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο.

Την ώρα, λοιπόν, που οι Θεσσαλονικείς λένε το «νερό νεράκι», που τα σχολεία είναι κλειστά για λόγους υγιεινής, που το Ιπποκράτειο νοσοκομείο σταμάτησε τις μικροβιολογικές εξετάσεις λόγω έλλειψης νερού, που οι επιχειρηματίες της πόλης στενάζουν για τα διαφυγόντα κέρδη, ο Πρωθυπουργός της χώρας από το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο που διεξάγονταν στην Θεσσαλονίκη, μιλούσε για τα μεγάλα έργα της πόλης. Έργα, τα οποία ωστόσο δεν είναι ικανά να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα στους κατοίκους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, που είναι η ομαλή υδροδότησή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Καθώς ο συγκεκριμένος πεπαλαιωμένος αγωγός έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν εκτεταμένες βλάβες, γιατί δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο αντικατάστασής του έως σήμερα;

2. Πραγματοποιούνται οι απαραίτητες τακτικές επιθεωρήσεις και συντηρήσεις του δικτύου και γιατί δεν διαπιστώθηκαν εγκαίρως τα προβλήματα στον συγκεκριμένο αγωγό;

3. Γιατί η συγκεκριμένη βλάβη προκάλεσε διακοπή της υδροδότησης στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, όταν παρέχει μόλις το 30% της συνολικής υδροδότησης;

4. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης του παλαιωμένου αγωγού της Αραβησσού; Υπάρχουν εγγυήσεις για την εξασφάλιση του κεφαλαίου της επένδυσης;

5. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών τόσο για την διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης, όσο και για τα αίτια που την προκάλεσαν;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας