28 Σεπτεμβρίου, 2016

Θα γίνουν συμπληρωματικά έργα στην Ολυμπία Οδό για την ασφάλεια των κατοίκων;

Στην ανάγκη εκπόνησης νέας μελέτης και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στην Αχαΐα αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων στην Ολυμπία Οδό πρέπει να υλοποιηθούν σειρά συμπληρωματικών εργασιών όπως ασφαλτοστρώσεις, διαπλατύνσεις δρόμων, διανοίξεις παραπλεύρων της εθνικής οδού, δημιουργία δικτύων για τα όμβρια ύδατα ώστε να μην πλήττονται οι περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα. Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν ισχύουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες και εάν σκοπεύει να προχωρήσει στα σχετικά έργα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Θέμα: Ανάγκη εκπόνησης νέας μελέτης και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στην Αχαΐα

Μπορεί ο Πρωθυπουργός πρόσφατα να έκοψε την «παραδοσιακή» κορδέλα παραδίδοντας τα πρώτα 20 χιλιόμετρα της Πατρών – Κορίνθου και να δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει την Ολυμπία Οδό μέχρι τον Μάρτιο 2017, όμως, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, οι συμπληρωματικές εργασίες - ασφαλτοστρώσεις, διαπλατύνσεις δρόμων, διανοίξεις παραπλεύρων της εθνικής οδού, δημιουργία δικτύων για τα όμβρια ύδατα ώστε να μην πλήττονται οι περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα - από τις αναδόχους εταιρείες δεν προχωρούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο οικιστικός ιστός και η καθημερινότητα των πολιτών.

Με βάση τα ανωτέρω φαίνεται ότι γίνεται επιτακτική η ανάγκη το Υπουργείο Υποδομών και οι εργολήπτες της Ολυμπίας Οδού και της ΕΡΓΟΣΕ να προβούν σε νέα μελέτη και άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει την περιοχή της Αχαΐας, και πιο συγκεκριμένα το τμήμα από την Ροδινή έως το Ρίο. Το πρόβλημα της ελλιπούς μελέτης διαρκεί εδώ και έξι χρόνια, όμως το επίπεδο επικινδυνότητας αυξήθηκε εξαιτίας των έργων για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή από την Ροδινή έως και τα Αραχωβίτικα. Αντίστοιχες καταστάσεις παρατηρούνται και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδοδάφνης.

Μάλιστα η Κοινότητα Ψαθοπύργου έχει κινηθεί εξωδικαστικά προς το ΥΠΟΜΕΔΙ και την εταιρεία ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ, καταγγέλλοντας την καταστροφή των αντιπλημμυρικών έργων τα οποία είχαν γίνει σε δύο χείμαρρους. Πρέπει να οριοθετηθούν οι ροές και να επεκταθούν τα αποστραγγιστικά έργα μέχρι τη θάλασσα άμεσα, πριν την χειμερινή περίοδο.

Επειδή προτεραιότητα του κράτους πρέπει να είναι η ασφάλεια στην καθημερινότητα των κατοίκων του

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση σας οι ανωτέρω καταγγελίες των κατοίκων;

2. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην εκπόνηση νέας μελέτης με αντικείμενο τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Αχαΐας; Εάν ναι, πότε θα συμβεί αυτό;

3. Πρόκειται να προβείτε στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή;

4. Προβλέπεται να προχωρήσετε σε σχετικά έργα για να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα στους δρόμους από τους κατοίκους;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

Σχετικά