16 Νοεμβρίου, 2016

Θα δημιουργηθεί επιτέλους παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη;

Απαντήσεις σχετικά με τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών περίθαλψης και νοσηλείας παιδιών από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.

Η βουλευτής είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα από τις 12 Οκτωβρίου, με αφορμή σχετική επιστολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η επίκαιρη ερώτηση, όμως, δεν απαντήθηκε ποτέ στην Ολομέλεια αφού, και τις τρεις φορές που προσδιορίστηκε για να συζητηθεί, ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης αρνήθηκε να εμφανιστεί επικαλούμενος «φόρτο εργασίας».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ακόμα και σήμερα η Θεσσαλονίκη παραμένει χωρίς επαρκείς υποδομές για τη νοσηλεία παιδιών, με αποτέλεσμα, σε κρίσιμα περιστατικά, η μοναδική λύση να είναι οι αεροδιακομιδές στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει κόστος και ταλαιπωρία για τις οικογένειες.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας οφείλει, αντί να υπεκφεύγει με δικιαολογίες περί δήθεν φόρτου εργασίας, να δώσει επιτέλους μια ξεκάθαρη απάντηση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για το κρίσιμο αυτό θέμα» τονίζει η βουλευτής.

Ρωτά, λοιπόν, αν θα προχωρήσει τελικά η δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη καθώς και αν το υπουργείο έχει λάβει γνώση της πρότασης του δήμου Θεσσαλονίκης για χωροθέτηση του νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη, αν υπάρχουν άλλα κωλύματα στη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την άρση τους σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Τέλος, ζητά διευκρινίσεις για το μείζον θέμα της χρηματοδότησης, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή, σύμφωνα με τις οποίες το θέμα του παιδιατρικού νοσοκομείου πρέπει να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού υπάρχει σχεδόν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εκκρεμεί το θέμα του οικοπέδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη

Επανερχόμαι στο θέμα της δημιουργίας παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περίθαλψης και νοσηλείας για παιδιά όχι μόνο από τη Μακεδονία αλλά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο, δυστυχώς, παραμένει και σήμερα σε εκκρεμότητα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι πρώτη φορά κατατέθηκε πρόταση για το θέμα στο Υπουργείο Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2001, 15 χρόνια πριν, ενώ το 2008 είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΠΑΝΟΜ για την ανέγερση του νοσοκομείου, σχέδιο που «πάγωσε» οριστικά το 2012.

Σε πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι ο δήμος έχει δρομολογήσει ενέργειες για τη χωροθέτηση παιδιατρικού νοσοκομείου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Φαρμάκη. Επί της πρότασης του δήμου, έχει ζητηθεί εγγράφως η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, η οποία κρίνεται απαραίτητη για τη συνέχιση της διαδικασίας αλλά δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

Πρόσφατες είναι και οι δηλώσεις του νυν Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πρώην Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή ότι το θέμα του παιδιατρικού νοσοκομείου πρέπει να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ότι υπάρχει σχεδόν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εκκρεμεί το θέμα του οικοπέδου.
Παρόλα αυτά, δεν έχει υπάρξει κάποια ανάλογη επίσημη τοποθέτηση ή ενέργεια εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την πρόοδο του θέματος.

Μάλιστα, είχα καταθέσει την υπ’ αρ. 88/12-10-2016 επίκαιρη ερώτηση ώστε να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο σας τη θέση του σε σχέση με τη δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου. Τρεις φορές προσδιορίστηκε να συζητηθεί η ερώτηση στην Ολομέλεια, και τις τρεις φορές ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης αρνήθηκε να εμφανιστεί επικαλούμενος «φόρτο εργασίας».

Επειδή η δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων της πόλης αλλά και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας,

Επειδή απαντώντας σε παλαιότερη ερώτησή μου για τις σημαντικές ελλείψεις στη νοσηλεία νεογνών και παίδιών στη Βόρεια Ελλάδα το Μάρτιο του 2015 [1001/20-03-2015], το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη για τα προβλήματα των νοσοκομείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ επανήλθε η πρόταση δημιουργίας παιδιατρικού νοσοκομείου και «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα τη μελετήσει και θα αναζητήσει τρόπους υλοποίησής της», 18 μήνες αργότερα όμως βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο,

Επειδή ακόμα και σήμερα η Θεσσαλονίκη παραμένει χωρίς επαρκείς υποδομές για τη νοσηλεία παιδιών, με αποτέλεσμα, σε κρίσιμα περιστατικά, η μοναδική λύση να είναι οι αεροδιακομιδές στην Αθήνα, κάτι που σημαίνει κόστος και ταλαιπωρία για τις οικογένειες,

Επειδή, τέλος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας οφείλει, αντί να υπεκφεύγει με δικιαολογίες περί δήθεν φόρτου εργασίας, να δώσει επιτέλους μια ξεκάθαρη απάντηση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για το κρίσιμο αυτό θέμα,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Θα προχωρήσετε στη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη με τις ανάλογες ειδικότητες και υποδομές για την εξυπηρέτηση παιδιών και οικογενειών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα;

2) Έχετε λάβει γνώση της πρότασης του δήμου Θεσσαλονίκης για χωροθέτηση του νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη και ποιες είναι οι απόψεις σας επ’ αυτής; Υπάρχουν άλλα κωλύματα στη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την άρση τους σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία;

3) Ισχύουν οι δηλώσεις του νυν Υπουργού Ναυτιλίας ότι έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το έργο; Σε τί ποσό ανέρχεται η εν λόγω χρηματοδότηση και μέχρι πότε θα είναι διαθέσιμη;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης