5 Ιουλίου, 2018

Tέλος μνημονίων, τέλος ψευδαισθήσεων

«Φτάσαμε στο τέλος των μνημονίων, αλλά κυρίως στο τέλος των ψευδαισθήσεων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. «Η ανάπτυξη που μας υποσχέθηκαν δεν ήρθε και θα έρθει πια μόνο με δικη μας ευθύνη», πρόσθεσε ο κ Κύρκος.

H ομιλία του κ. Κύρκου:

«Τελειώνουμε τον Αύγουστο. Tρία μνημόνια, τρεις συμφωνίες του ελληνικού λαού με τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο ελληνικός λαός έκανε ό,τι συμφωνήθηκε. Δέχτηκε τεράστιες μειώσεις μισθών, τεράστιες μειώσεις συντάξεων, μηδενικές δημόσιες επενδύσεις, στο κόκκινο η υγεία. Υπέστη μία μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 25% - κάτι που δεν έχει γίνει εκτός από πόλεμο. Και οι ευρωπαίοι εταίροι απο τη μεριά τους έδωσαν 240 δισεκατομμύρια ευρώ και τεχνογνωσία για πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις.

Και τώρα, στο τέλος των μνημονίων που ευτυχώς φτάνουμε, βλέπουμε πως από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, πολλές έχουν μόνο νομοθετηθεί και σίγουρα δεν έχουν υλοποιηθεί. Γιατί αλλιώς, αυτό που είναι η έξοδος από τα μνημόνια, δηλαδή, μία χώρα σε ανάπτυξη, θα είχε γίνει. Και δεν έχει γίνει. Γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε να καρκινοβατούν οι μεγάλες επενδύσεις. Βλέπουμε να μην μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό. Βλέπουμε τη χώρα να κατρακυλάει στο δείκτη ανταγωνιστικότητας - αυτό που υποτιθεται έπρεπε να κερδίσουμε από τα μνημόνια! Άρα το σύνθημα “λάθος μνημόνια, λάθος κυβερνήσεις, λάθος Ευρώπη” κάπου έχει μία στήριξη.

Αλλά θέλω να είμαι θετικός. Είναι το τέλος του μνημονίου και το τέλος των ψευδαισθήσεων. Τώρα για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις δεν υπάρχει φύλλο συκής. Δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι που καθορίζουν πολιτικές. Εμείς θα φταίμε, αν δεν αναπτυχθούμε. Εμείς θα φταίμε αν δεν χτυπήσουμε την απίστευτη γραφειοκρατία και το πελατειακό κράτος. Για αυτό, για την άρση των ψευδαισθήσεων, σας ευχαριστούμε Επίτροπε Μοσκοβισί.»