«Το μεγάλο ερώτημα του ασφαλιστικού είναι ένα: έχουμε τελειώσει με αυτό, είναι βιώσιμο και μετά το 2018 ή είναι μια ενδιάμεση πορεία, στην οποία, θα χρειαστεί να περικόψουμε συντάξεις για να κατεβάσουμε το έλλειμμα κάτω από το 11% του Α.Ε.Π. και στον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Θα συζητάμε επιμέρους τεχνικά σημεία εφαρμογής ή θα συζητήσουμε πολύ σύντομα για ένα νέο ασφαλιστικό με νέους όρους και από την αρχή;» είπε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλο, σε παρέμβαση του στην Επιτροπή για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που παρουσιάζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, επισημαίνοντας «είναι το θέμα της εισπραξιμότητας και όλοι οι ενδοιασμοί για το πώς θα εξελιχθεί η είσπραξη των εισφορών από δω και πέρα. Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα ότι εξακολουθούμε να έχουμε μακράν το μεγαλύτερο έλλειμμα συντάξεων ως ποσοστού επί του Α.Ε.Π. στην Ευρώπη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ισχυρές επιφυλάξεις για το αν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι της εισπραξιμότητας σε αυτό το ύψος των ποσοστών και επίσης, πιέζει για αναπροσαρμογή των συντάξεων προς τα κάτω, την επίσπευση του υπολογισμού του νέου τρόπου συντάξεων καθώς και για την επέκταση των αλλαγών και σε όσους πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι τον Ιούνιο».
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να πω ότι ήμασταν οι μόνοι στη συζήτηση του ασφαλιστικού τον Μάιο, οι οποίοι, είχαμε μια διαφορετική διακριτή πρόταση, την οποία, ο κ. Υπουργός τη θεωρεί πολύ ακροδεξιά επειδή δήθεν κάποτε την εφάρμοσε ο Πινοσέτ - και από τότε την εφάρμοσε η μισή υφήλιος - αλλά εν πάση περιπτώσει, ήμασταν οι μόνοι που μιλήσαμε για ένα σύστημα τριών πυλώνων στην μόνη ρεαλιστική λύση. Η Ν.Δ. είπε ότι ίσως και να της αρέσει, αλλά θα το συζητήσει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μάλλον το συζητάει ακόμα. Ψηφίστηκε ένας νόμος με τα χαρακτηριστικά που έχει, με τον οποίον, διαφωνείτε πολλοί.
Σήμερα, είδα ένα άρθρο στον τύπο που λέει ότι το 50% των συνταξιούχων στη χώρα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας πλέον. Υπάρχει αυτή η τεράστια σύγχυση για τις επικουρικές σχετικά με το τι περικόπτεται, πώς, από πού. Καλό θα ήταν να μάθουμε έγκαιρα τι σημαίνει αυτό, έστω και ως μέσος όρος για το πραγματικό εισόδημα - καθώς κύριες και επικουρικές είναι πραγματικό εισόδημα και τα δύο μαζί - των ανθρώπων που είναι κάτω ή πάνω από το όριο της φτώχειας.
Η μεγάλη κουβέντα και το μεγάλο ερώτημα που νομίζω ότι επανέρχεται ρητά ή άρρητα στη συζήτηση για το ασφαλιστικό είναι άλλο. Βλέπουμε από παντού ότι υπάρχουν πιέσεις, υπάρχει αφενός μεν το θέμα της εισπραξιμότητας και όλοι οι ενδοιασμοί για το πώς θα εξελιχθεί η είσπραξη των εισφορών από δω και πέρα. Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα ότι εξακολουθούμε να έχουμε το μακράν μεγαλύτερο έλλειμμα συντάξεων ως ποσοστού επί του Α.Ε.Π. στην Ευρώπη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρόλο που επικροτεί το καινούργιο σύστημα είσπραξης εισφορών, έχει ισχυρές επιφυλάξεις για το αν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι της εισπραξιμότητας σε αυτό το ύψος των ποσοστών και επίσης, πιέζει για αναπροσαρμογή των συντάξεων προς τα κάτω, την επίσπευση του υπολογισμού του νέου τρόπου συντάξεων και επίσης, οι αλλαγές να επεκταθούν και σε όσους πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι τον Ιούνιο.
Βλέποντας όλο αυτό το σύστημα να έχει ιδιαίτερα προβλήματα και στην εισπραξιμότητα, αλλά και στην αποδοχή και στις συμφωνίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους εταίρους, το μεγάλο ερώτημα είναι: Κύριε Υπουργέ, έχουμε τελειώσει με το ασφαλιστικό; Δηλαδή, αυτό που ψηφίστηκε το Μάιο είναι μια λύση που θα είναι βιώσιμη και μετά το 2018 ή είναι μια ενδιάμεση πορεία, στην οποία, θα χρειαστεί να περικόψουμε συντάξεις για να κατεβούμε κάτω από το 11% του Α.Ε.Π., δηλαδή, να κατεβάσουμε το έλλειμμα στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους; Εάν ναι, αυτό θα γίνει όντως μετά το 2018 ή όπως εκτιμούν κάποιοι απαισιόδοξοι, πολύ συντομότερα, μιας και οι προβολές της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών είναι μάλλον αρνητικές; Είδαμε ότι για τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, υπήρξε ανησυχία όσον αφορά την εξεύρεση των πόρων για την πληρωμή των συντάξεων του Ι.Κ.Α..
Τελειώσαμε με το ασφαλιστικό; Θα συζητάμε επιμέρους τεχνικά σημεία εφαρμογής ή θα συζητήσουμε πολύ σύντομα για ένα νέο ασφαλιστικό με νέους όρους και από την αρχή; Ευχαριστώ.