Ομιλία του βουλευτή Αττικής, Γιώργου Μαυρωτά, στη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής για το πόρισμα για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ
Στη συζήτηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το πόρισμα για τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, ο εισηγητής και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε μία δέσμη 15 συγκεκριμένων προτάσεων κυρίως για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία προς την κοινωνία. Οι προτάσεις στηρίχθηκαν στις πάγιες και εκπεφρασμένες θέσεις του Ποταμιού, τις συστάσεις από τις εκθέσεις GRECO και καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία.
Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι ενώ τα κόμματα εξουσίας έπαιρναν γενναία κρατική χρηματοδότηση παρόλα αυτά κατέφευγαν και σε αυξανόμενο τραπεζικό δανεισμό. Συμπλήρωσε ότι το εν λόγω φαινόμενο διογκώθηκε κυρίως τη δεκαετία 2000-2010 και ειδικά από κρατικές τράπεζες όπως η Αγροτική Τράπεζα, στις οποίες οι Κυβερνήσεις διόριζαν τις διοικήσεις. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η μη τελικά εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των δανείων ουσιαστικά πρόκειται για μία επιπλέον έμμεση κρατική επιχορήγηση η οποία νόθευε και νοθεύει τον πολιτικό ανταγωνισμό.
Αυτή η κακή πρακτική είναι συνολικά ως αποτέλεσμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια να έχουν υπερχρεωθεί περίπου 400 εκ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο όπως σχολίασε, είναι μάλλον αδύνατο να αποπληρωθεί. Σχολίασε πως είναι οξύμωρο τα κόμματα που θέλησαν και θέλουν να βγάλουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, είναι τα ίδια αν όχι χρεοκοπημένα, υπερχρεωμένα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι μπήκε πιο αργά στο παιχνίδι του δανεισμού γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ωστόσο πρόλαβε να συσσωρεύσει σε αυτά τα χρόνια περίπου 8 εκ. ευρώ χρέη τα οποία με τους παρόντες ρυθμούς αποπληρωμής (500 χιλ. το 2014) θα τα αποπληρώσει σε περίπου 16 χρόνια!
Ο εισηγητής του Ποταμιού επεσήμανε πως η επιχειρηματολογία ότι οι τραπεζίτες δεν δάνειζαν αποκλειστικά με χρηματο-οικονομικά κριτήρια τόσο τα κόμματα αλλά και σε ΜΜΕ, είναι βάσιμη. Δεν μπορεί όμως να το επικαλούνται συνεχώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ακόμα και ο κ. Τσίπρας σε επιστολή του στις 14/12/2010 προς την Εθνική Τράπεζα για τη ρύθμιση των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε επί λέξει: «Μας είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματο-οικονομικά κριτήρια».
Ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε την ύπαρξη σημαντικής αναντιστοιχίας χορήγησης διαφημιστικής δαπάνης από τράπεζες προς ΜΜΕ σε σχέση με την κυκλοφορία τους, όπως στην περίπτωση της ΑΥΓΗΣ της οποίας μάλιστα η διαφημιστική δαπάνη εκτοξεύτηκε με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτό όπως σημείωσε, είναι ένα δείγμα λειτουργίας τριγώνου τραπεζών, κομμάτων και ΜΜΕ. Αναφέρθηκε τέλος και στη μη κλήση μαρτύρων που πρότεινε το Ποτάμι δηλαδή τον κ. Νικολούδη και τον κ. Δαβαράκη.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, έκρινε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση και την οικονομική διαχείριση των κομμάτων είναι μεν επαρκές, αλλά πάσχει ως προς την εφαρμογή του και την επιβολή κυρώσεων.
Διαβάστε εδώ τη δέσμη προτάσεων του Ποταμιού για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία των κομμάτων ως προς τη χρηματοδότησή τους.