27 Σεπτεμβρίου, 2016

«Τα κόμματα δανείζονταν ως ΔΕΚΟ»

Στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τα δάνεια των Κομμάτων και των ΜΜΕ, σε ερώτηση του βουλευτή Αττικής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτά, για τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία, το 73% προς τα κόμματα, η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας κα Σ. Παπαγιαννίδου, ανέφερε ότι τα κόμματα δανείζονταν σαν να ήταν ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ότι οι διοικήσεις της Αγροτικής Τράπεζας, που μέτοχός της ήταν το Ελληνικό Δημόσιο, αντιμετώπιζε και εξομοίωνε τα δάνεια προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σαν να δάνειζε απευθείας το Δημόσιο.

Σε επόμενη ερώτηση του κ. Μαυρωτά για το ποια είναι η στάση και κρίση της Τράπεζας της Ελλάδας για την παροχή από δανειολήπτες, όπως τα κόμματα και τα ΜΜΕ, προσωπικών εγγυήσεων και επιστολών για λήψη δανείων, κάτι το οποίο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας σχολίασε ότι αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη στην άσκηση του εποπτικού ελέγχου και ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Επίσης, η κα. Παπαγιαννίδου, απαντώντας στον κ. Μαυρωτά, είπε ότι δεν μπορεί ένα κόμμα να εκχωρεί την ίδια μελλοντική επιχορήγηση για να καλύψει διαφορετικά δάνεια που την υπερκαλύπτουν.

Για το θέμα της Τράπεζας Αττικής και το μεγάλο θόρυβο, που έχει ανακύψει και με την υπόθεση Καλογρίτσα, μετά από ερωτήσεις του βουλευτή του Ποταμιού, αναδείχθηκαν τα μεγάλα διαχρονικά ζητήματα για τις διοικήσεις της Τράπεζας και τις ευθύνες, που είχε ο βασικός μέτοχός της το ΤΣΜΕΔΕ, όπως το γεγονός ότι δεν μπορούσε ο Πρόεδρος της τράπεζας να είναι και Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ και ότι στην πράξη η Τράπεζα κωλυσιεργούσε και δεν υλοποιούσε όσα την προέτρεπε η Τράπεζα της Ελλάδας.