27 Σεπτεμβρίου, 2016

«Στόχος η "αδίστακτη συμμορία" να μείνει στην εξουσία»

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, με αφορμή τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο.

Η κ. Μάρκου υπενθύμισε τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού κατά τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

«Ακόμα ένα δημοψήφισμα πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων. Η λαϊκή ετυμηγορία που καπηλευτήκατε με τον πιο κυνικό τρόπο για να αναδειχθείτε στην εξουσία, ο ίδιος ο λαός, είναι απλά ένα εργαλείο για εσάς» τόνισε η κ. Μάρκου. «Μέσα σε δύο μόλις χρόνια περάσαμε από το ‘Το νερό είναι δημόσιο αγαθό’ στο ‘Το νερό είναι περίπου δημόσιο αγαθό ναι μεν αλλά πρέπει να λειτουργεί και στην αγορά’».

Επεσήμανε ότι καμία εξήγηση δεν δόθηκε τελικά για τη σκοπιμότητα της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της ΕΥΑΘ που ανήκαν στο Δημόσιο από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Υπερταμείο ενώ δεν υπάρχει και καμία διασφάλιση ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
«Θα τολμήσει ένας βουλευτής της Θεσσαλονίκης να ανέβει στο βήμα και να μας απαντήσει ή να επιστρέψει στην καθημερινότητά του; Έχει το θάρρος να πει «έκανα λάθος, παρασύρθηκα»; Έχει απομείνει ένα ψήγμα έστω ευθιξίας και αξιοπρέπειας;» αναρωτήθηκε.

Μίλησε ξανά για την αφύσικη στροφή της κυβέρνησης λέγοντας ότι «εξαπολύσατε χωρίς αιδώ την αντιμνημονιακή σας δημαγωγία μέσα στην οποία καλλιεργήθηκε ο φανατισμός του ‘’Όχι’, δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου. Κι ύστερα, πραγματοποιήσατε στροφή με έναν αφύσικο τρόπο και με έναν και μόνο στόχο: η αδίστακτη συμμορία να παραμείνει εσαεί στην εξουσία».

Ολοκλήρωσε την ομιλία της προειδοποιώντας ότι «δεν είναι μόνο ή δεν είναι τόσο, τα μέτρα αυτά καθ´ αυτά, που βέβαια έχουν τη δική σας σφραγίδα. Είναι περισσότερο η οργή του κόσμου την οποία με αδίστακτο τρόπο χρησιμοποιήσατε κάποτε δηλητηριάζοντάς τον με αντιμνημονιακά δημαγωγικά ψέμματα, τα οποία τώρα θα λουστείτε με τον πιο επώδυνο τρόπο. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι την τελευταία σταγόνα».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σήμερα η κυβέρνηση επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Φέρνει εσπευσμένα στη Βουλή προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο αυτό, κάνοντας περίπου τον.... κινέζο. Σα να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ ο τόπος σέρνεται, ενώ τα εισοδήματα καταρρέουν, ενώ επενδύσεις δεν γίνονται και οι εξαγωγές υποχωρούν, όλα υπό την μέγγενη της τρομερής υπερφορολόγησης, η κυβέρνηση της αμνησίας και της αμεριμνησίας κάνει σα να μη συμβαίνει τίποτα.
Εν προκειμένω τώρα...

Στις 18 Μαΐου του 2014, ο κ. Φάμελλος, νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύει φωτογραφία στην κάλπη του δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ με λεζάντα «Ψηφίζουμε ΟΧΙ στην Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό!». Ένα χρόνο αργότερα, φωτογραφίζεται με το μπλουζάκι των εθελοντών του SOSTE το ΝΕΡΟ ως υποστηρικτής και εθελοντής του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης από την πρώτη μέρα.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι παρευρισκόμενοι θυμήθηκαν πειρακτικά τον Γιώργο Παπανδρέου και την φωτογραφία του με μπλουζάκι «Δεν Πωλείται» το 2008 στην πρώτη προσπάθεια πώλησης της ΕΥΑΘ. Οποία ειρωνεία…

Την ίδια ημέρα, 18 Μαΐου του 2014, ο κ. Μηταφίδης, βουλευτής σήμερα και υποψήφιος δήμαρχος τότε, υπενθύμιζε με δήλωσή του ότι «υπήρξαμε οι εισηγητές και οι πρωτεργάτες του δημοψηφίσματος για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ».

Το Μάιο του 2015, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών ο κ. Τριανταφυλλίδης και ο κ. Φάμελλος καταθέτουν ερώτηση για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας σχετικά με την επαναφορά μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει τις ημέρες του δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν μπορεί να σταθεί με κανέναν τρόπο, «Αυτή η χώρα έχει νόμους, έχει Σύνταγμα. Κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα. Εγώ θα το πήγαινα κι ένα βήμα παραπέρα και θα σας έλεγα ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει και τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών» είχε δηλώσει τότε ο κ. Τσίπρας.

«Κανείς εκτός από εμάς», εννοούσε – όπως φαίνεται - ο κ. Πρωθυπουργός.

Ακόμα ένα δημοψήφισμα πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων. Η λαϊκή ετυμηγορία που καπηλευτήκατε με τον πιο κυνικό τρόπο για να αναδειχθείτε στην εξουσία, ο ίδιος ο λαός, είναι απλά ένα εργαλείο για εσάς, όπως αποδεικνύεται πια.

Μέσα σε δύο μόλις χρόνια περάσαμε από το «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό» στο «Το νερό είναι περίπου δημόσιο αγαθό ναι μεν αλλά πρέπει να λειτουργεί και στην αγορά».

Στο ενδιάμεσο, βέβαια, αλλάξατε τον Πρόεδρο της ΕΥΑΘ, διορίζοντας έναν από τους πρωτεργάτες του κινήματος ΣΟΣτε το νερό. Διότι η ψευδαίσθηση για τις προθέσεις σας έπρεπε να είναι πλήρης! Που είναι σήμερα ο κύριος αυτός και γιατί δεν ήρθε χθες στην ακρόαση των φορέων;

Το Σεπτέμβριο του 2015, πριν τις εκλογές, σε non paper του ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζατε για τη μείωση των ιδιωτικοποιήσεων από 23 σε 9 με το τρίτο, το δικό σας Μνημόνιο, εξαιρώντας από τον κατάλογο την ΕΥΑΘ. Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Τελικά, κανείς δεν μας εξήγησε γιατί το 74% της ΕΥΑΘ πρέπει να περάσει από το ΤΑΙΠΕΔ, όπου ανήκει σήμερα, στο νέο Υπερταμείο των 99 ετών που τελεί υπό τον ουσιαστικό έλεγχο των δανειστών. Αφού η πρόθεσή σας είναι να πουλήσετε – ή να αξιοποιήσετε αφού το προτιμάτε – μόνο ένα μειοψηφικό πακέτο, γιατί δεν μεταβιβάζετε αυτό το ποσοστό; Είναι αυτή η κίνηση σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ; Και σε ποιο σημείο μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό;

Απευθύνομαι κυρίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως έχει έρθει πια η ώρα της αυτοκριτικής και της απολογίας; Θα τολμήσει ένας βουλευτής της Θεσσαλονίκης να ανέβει στο βήμα και να μας απαντήσει ή να επιστρέψει στην καθημερινότητά του; Έχει το θάρρος να πει «έκανα λάθος, παρασύρθηκα»; Έχει απομείνει ένα ψήγμα έστω ευθιξίας και αξιοπρέπειας;

Όλα αυτά τα χρόνια, αντιταχθήκατε σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε μεταρρύθμιση, παριστάνοντας τους τιμητές των πάντων, δείχνοντας με το δάχτυλο τους υπολοίπους, εσείς, οι φορείς του δήθεν «ηθικού πλεονεκτήματος».

Εξαπολύσατε χωρίς αιδώ την αντιμνημονιακή σας δημαγωγία μέσα στην οποία καλλιεργήθηκε ο φανατισμός του ‘Όχι’, δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου. Κι ύστερα, πραγματοποιήσατε στροφή με έναν αφύσικο τρόπο και με έναν και μόνο στόχο: η αδίστακτη συμμορία να παραμείνει εσαεί στην εξουσία.

Θα έλεγα ότι δεν θα θελα να είμαι στη θέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που, υποτίθεται, αναγκάζονται σήμερα να ψηφίζουν αυτά για τα οποία αντιδρούσαν μέχρι χθες. Αλλά πια σας έχει γίνει δεύτερη φύση, ούτε καν εντύπωση δεν κάνει πια στον κόσμο.

Αλλά είπαμε: τίποτα πια δεν έχει αξία, ούτε ο λόγος, ούτε οι δεσμεύσεις. Υπέρτατη αξία για σας είναι μόνο η εξουσία και στο βωμό της έχετε θυσιάσει κάθε ιδεολογία, κάθε αξιοπιστία, κάθε αξιοπρέπεια.

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι κάποτε θα γίνουν εκλογές, θα θέλετε να πάτε σπίτι σας και δεν θα μπορείτε; Γιατί, αγαπητοί, δεν είναι μόνο ή δεν είναι τόσο, τα μέτρα αυτά καθ´ αυτά, που βέβαια έχουν τη δική σας σφραγίδα, να μην το ξεχνάμε αυτό.

Είναι περισσότερο η οργή του κόσμου την οποία με αδίστακτο τρόπο χρησιμοποιήσατε κάποτε δηλητηριάζοντάς τον με αντιμνημονιακά δημαγωγικά ψέμματα, τα οποία τώρα θα λουστείτε με τον πιο επώδυνο τρόπο. Θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι την τελευταία σταγόνα!

Καταψηφίζω το νομοσχέδιο επί της αρχής.