22 Σεπτεμβρίου, 2016

Στον «αέρα» η σίτιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη διαφαινόμενη διακοπή του Προγράμματος Σίτισης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2016-2017. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτούργησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπό την ευθύνη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ανακουφίζοντας αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που υπηρετούσαν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, αποδεικνύοντας ότι, όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κρατικών φορέων, μπορούν να βρεθούν λύσεις για το καλό του συνόλου. Σημειώνεται, ότι τα τροφεία δίνονταν στους δικαιούχους από πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, χωρίς να επιβαρύνουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε μια περίοδο ακραίας φτώχειας και κοινωνικής κρίσης, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα φαίνεται να είναι στον «αέρα», καθώς έγγραφα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μιλούν για κατάργηση της δυνατότητας πρόσβασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να σιτίζονται, ενώ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει προχωρήσει μέχρι και σήμερα στην ανακοίνωση έναρξης του Προγράμματος για το σχολικό έτος 2016-2017.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: 1. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
2. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα Σίτισης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών σε Λέσχες Αξιωματικών του ΥΠΕΘΑ για το σχολικό έτος 2016-17»

Πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου καθώς και αναφορές αναπληρωτών εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για τη διακοπή του Προγράμματος Σίτισης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών σε Λέσχες Αξιωματικών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) για το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017.

Συγκεκριμένα είναι δημοσιευμένο το με αρ. πρωτ. Φ.959/14/11854/Σ.2600/01 Αυγ 2016 έγγραφο της 79ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής στο οποίο έχει ως αποδέκτες τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου (ΛΑΦ Σάμου) και τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και αναφέρεται ότι μετά από τις σχετικές αποφάσεις της Διεύθυνσης Ενημερώσεως και Δημοσίων Σχέσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού και εν συνεχεία της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων, από 1η Σεπτεμβρίου 2016 αίρεται-καταργείται η δυνατότητα πρόσβασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) στους τόπους που υπηρετούν, στις παροχές σίτισης που εξασφαλίζουν οι Στρατιωτικές Λέσχες στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΠΕΘ («Καθορισμός Πλαισίου Παροχής Αμοιβαίων Διευκολύνσεων»).

Σε ανακοίνωση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ πριν ένα χρόνο, αναφερόταν ότι «τα έξοδα του Προγράμματος βαρύνουν κατά 100% τον προϋπολογισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ» και ότι «όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ΥΠΠΕΘ, ΥΠΕΘΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχουν κατανοήσει την στόχευση και την κοινωνική σημασία του Προγράμματος και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια υποστήριξής του».

Εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει για το τι μεσολάβησε και το Πρόγραμμα που λειτούργησε επιτυχώς για τέσσερα (4) κατά σειρά σχολικά έτη, ενισχύοντας τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δεν έχει ανακοινωθεί για το νέο σχολικό έτος, τουναντίον δημοσιεύονται έγγραφα αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ που αναφέρουν την κατάργησή του.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αληθεύουν τα εν λόγω δημοσιεύματα και όσα αναφέρονται στο προαναφερθέν έγγραφο, σχετικά με τη μη συνέχιση του Προγράμματος Σίτισης των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών σε Λέσχες Αξιωματικών του ΥΠΕΘΑ;

2. Αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι που αναφέρονται στις σχετικές αποφάσεις και επέβαλαν την κατάργησή του σε συνθήκες ακραίας οικονομικής κρίσης;

3. Έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για τη σίτιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, π.χ. από φοιτητικές λέσχες, όπου αυτές υπάρχουν ή παροχή δελτίων σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματικούς συλλόγους και τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης/τροφίμων, καθώς η μη παροχή τροφείων για τους δικαιούχους εκπαιδευτικούς έχει σαν συνέπεια τη μείωση των αποδοχών τους κατά 15-20%;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤHΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ