«Η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Την ακούμε και δεν τη βλέπουμε. Μας τάζατε ειδικές τράπεζες και άλλα ωραία και ενδεχομένως σωστά.»
Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του κ. Χάρη Θεοχάρη στην ολομέλεια της Βουλής, το πρωί της Παρασκευής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είμαστε για δεύτερη φορά στο ίδιο έργο θεατές. Ενας μαξιμαλιστικές βερμπαλισμός - ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομιάς´´- σε αυτό το νομοσχέδιο και ενα περιεχόμενο που δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο. Αλήθεια ; Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομιας; Με αυτό το εδω το νομοσχέδιο που έχετε φέρει δεν γίνεται καμία επανεκκίνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την καταλάβουμε.
Δυο χρόνια κύριοι! Δυο χρόνια ξέρατε ή λέγατε ότι ξέρετε πως θα κυβερνήσετε. Τι κάνατε; Αναρωτιέμαι. Τίποτε; Εσείς ίσως να μην ξέρατε. Δεν είχατε την κυβερνητική εμπειρία. Τόσα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ που ήρθαν δεν σας προϊδέασαν; Δεν βρέθηκε ένας να σας πει πως σχεδιασμός και αποφασιστικότητα χρειάζονται σε κάθε κυβέρνηση;
Η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Την ακούμε και δεν τη βλέπουμε. Μας τάζατε ειδικές τράπεζες και άλλα ωραία και ενδεχομένως σωστά.
Τέλος το τρίτο που χρειάζεται για την επανεκκίνηση είναι ένα αναπτυξιακό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
Νομίζετε πως αν δεν πάρετε καμία απόφαση, δεν θα δυσαρεστήσετε κανέναν. Όμως τα πράγματα τρέχουν. Το να μην πάρεις καμία απόφαση δεν δίνει τα λεφτά του στον απλήρωτο. Πρέπει να πάρετε αποφάσεις. Δυστυχώς, θα το μάθετε με οδυνηρό τρόπο και θα το μάθουν και οι Έλληνες πολίτες, εφόσον δεν θέλετε να ακούσετε εμένα και όσους σας λένε αυτά τα πράγματα και να αλλάξετε πορεία. Ελπίζω έστω και τώρα να το κάνετε.
Πάμε λοιπόν καταρχήν να αλλάξουμε τον τίτλο. Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των χρεών προς το δημόσιο. Το κάνει αυτό το νομοσχέδιο; Όχι. Αντιμετωπίζει τα χρέη; Ούτε αυτό κάνει γιατί και εδώ είμαστε απροετοίμαστοι και αποσπασματικοί.
Άλλο οι μικροί οφειλέτες και άλλο οι μεγάλοι. Οι ρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι οριζόντιες. Ούτε οι ευεργετικές ούτε οι άσχημες προς τους πολίτες ρυθμίσεις πρέπει να είναι οριζόντιες.
Τι έπρεπε να κάνετε; Απλοποίηση του πτωχευτικού δικαίου για την απαλλαγή όσων έχουν χρέη και δεν μπορούν πια να τα αποπληρώσουν, όσες δόσεις και αν τους δώσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του σχεδίου.
Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για τα ανεπίδεκτα. Επιτέλους, έχουμε στα βιβλία δισεκατομμύρια.
Ρυθμίσεις σταθερές και αναλλοίωτες που βοηθούν τη φορολογική συνείδηση και συμμόρφωση. Αυτό ζητάει ο κόσμος: σταθερότητα στο νομοθετικό πλαίσιο. Βεβαίως, και ρύθμιση έκτακτη που αναγνωρίζει την κρίση ως κάτι έκτακτο και οδυνηρό, που δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε με τα συνήθη μέτρα.
Δυνατότητα συμψηφισμού το οποίο έχετε ξεχάσει και έχουμε καταθέσει τροπολογία. Δυνατότητα αναγνώρισης των χρεών που δημιουργεί το δημόσιο. Υπάρχουν επιχειρήσεις που χρωστάνε επειδή τους χρωστάει το δημόσιο. Και αυτές πρέπει να κλέινουν; Αυτό δεν πρεπει να αντιμετωπιστεί;
Επιτέλους, δείτε τι σημαίνει ρυθμίζω και αντιμετωπίζω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν πετάω άρθρα και λέξεις. Αντί, λοιπόν, για όλα αυτά που σας είπα, φέρνετε μόνο τις έκτακτες ρυθμίσεις.
Ας αλλάξουμε ξανά τον τίτλο: ρυθμίσεις για τη άμεση είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό φέρατε. Όχι ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όχι ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των οφειλών. Ρυθμίσεις για την άμεση είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πέτυχε κυρίες και κύριοι η ρύθμιση Στουρνάρα; Όχι
Πέτυχε η ρύθμιση Χαρδούβελη; Όχι
Γιατί νομίζετε ότι η ρύθμιση Βαλαβάνη θα πετύχει; Είναι μια από τα ίδια. Αλλάζουμε κάποια ποσοστά, κάποιες παραμέτρους. Δεν θα πετύχει. Καταρχήν δίνει κίνητρα για παραπάνω δόσεις. Κάποιος ο οποίος διαλέγει λιγότερες δόσεις, τώρα κερδίζει λιγότερα.
Είναι λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο ένα ξαναζεσταμένο φαγητό. Το μόνο που κάνουμε είναι να παίρνουμε ανθρώπους που έχουν ήδη ρυθμίσει και έχουν μπει σε μια σειρά και τους μεταφέρουμε από τη μια ρύθμιση στην επόμενη.
Μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που έχει μέσα απαράδεκτες ρυθμίσεις, οι οποίες δεν ειναι δυνατόν να συζητηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Αν θέλετε να φέρνετε κατεπείγοντα νομοσχέδια μην βάζετε άσχετες ρυθμίσεις μέσα και ιδιαίτερα ρυθμίσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ιδιαίτερα όμως τα άρθρα 21, 24, 31 είναι άρθρα τα οποία δεν θα έπρεπε με τίποτα ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ να φέρνει, που έχει κατακεραυνώσει και πολύ σωστά τις διαδικασίες αυτές με τις οποίες δεν συζητιούνται τα ζητήματα ενδελεχώς και οπως πρέπει, και μάλιστα άρθρα που έχουν σημαντικότατες επιπτώσεις.
Για το άρθρο 21, αυτήν την στιγμή χρωστάει το κράτος 2 δις στις επιχειρήσεις σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ και τώρα βάζετε καινούριο.
Τέλος θα αναφερθώ στο άρθρο 31. Το άρθρο 31 καταστρατηγεί τη έννοια της ανώνυμης εταιρείας και της ΕΠΕ. Έχουμε καταλάβει την διαφορά ότι στην ανώνυμη εταιρεία βάζεις κεφάλαιο και μπορείς να χάσεις όλα τα λεφτά του κεφαλαίου που βάζεις αλλά τίποτα άλλο;
Να είναι αλληλέγγυος κάθε μέτοχος άνω του 10% για τα χρέη, ακόμα και ο μέτοχος που δεν ασκεί τη διαχείριση; Δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία πουθενά. Και αναγνωρίζετε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, εφόσον εξαιρείτε τις εισηγμένες.
Κλείνοντας θέλω να πω ότι πρέπει να προσέξουμε όταν σε τέτοιου είδους νομοσχέδια περνάμε διατάξεις οι οποίες αλλάζουν όλο το εμπορικό δίκαιο.
*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας
20 Μαρτίου 2015