5 Σεπτεμβρίου, 2016

«Στην Ελλάδα ισχύει το: “ο πληρώνων ρυπαίνει”»

Στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι, βουλευτής Β’ Αθήνας Γρηγόρης Ψαριανός, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ισλανδίας στις δεσμεύσεις του τροποποιημένου Πρωτοκόλλου του Κιότο, που αποτελούσε θέμα της συνεδρίασης, γνωστοποίησε την θετική ψήφο του κόμματός του, αναφέροντας πως, «έτσι κι αλλιώς είναι η υλοποίηση μιας υπογραφής σύμβασης που δεν αφορά την Ελλάδα και την Ισλανδία, αλλά την Ε.Ε. και την Ισλανδία, την οποία εγώ προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ εντός ΕΕ και νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί η υπόθεση της αίτησης ένταξής της».

«Η μικρή, «απομονωμένη» Ισλανδία, έχει μια εξαιρετική λειτουργία θεσμών και δημοκρατίας. Θα έπρεπε πολλές χώρες να πάρουν μαθήματα και η δική μας πολύ περισσότερα, από τη μικρή Ισλανδία των ψαράδων και των μπακαλιάρων.»

Μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του, τόνισε: «Επειδή αναφερόμαστε στο πρωτόκολλο του Κιότο και πολλές φορές λέμε “ο ρυπαίνων πληρώνει”, πρέπει να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα ισχύει το αντίθετο ακριβώς: “ο πληρώνων ρυπαίνει”. Ισχύει και σ’ άλλες χώρες αυτό που είναι είτε καπιταλιστικές είτε σοσιαλιστικές είτε σοσιαλιστικού καπιταλισμού: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα, στον Καναδά, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, υπάρχει ο νόμος του “ο πληρώνων ρυπαίνει και όχι μόνο ρυπαίνει, αλλά κάνει και ό,τι άλλο γουστάρει”. Μακάρι να μπορούσαμε σιγά σιγά, να το διορθώσουμε αυτό».

Στο έτερο θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής που αφορούσε στην κύρωση Μνημονίου για την συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού με την Σαουδική Αραβία, ο κ. Ψαριανός εκτίμησε πως οι διακρατικές συμφωνίες, που έτσι κι αλλιώς βελτιώνουν τις σχέσεις των χωρών μεταξύ τους, μπορεί να βοηθούν και τη λειτουργία της δημοκρατίας σε μια χώρα, κάτι που διευκολύνει η επικοινωνία της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες και όχι μόνο ως επενδυτικός εταίρος αλλά και ως ισότιμος συνεταίρος και συνεργάτης. «Ελπίζω αυτές οι σχέσεις να βελτιώσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας σε τέτοια απάνθρωπα καθεστώτα» είπε ο βουλευτής, και διευκρίνισε πως το ΠΟΤΑΜΙ θα ψηφίσει «ναι» στην κύρωση της συμφωνίας αυτής με την ελπίδα ότι αυτή η συνεργασία να βοηθήσει και στην βελτίωση του καθενός ξεχωριστά υπό οποιαδήποτε έννοια και σε οποιοδήποτε επίπεδο, είπε σε ανθρωπιστικό είτε σε δημοκρατικό είτε σε λειτουργία θεσμών.

Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας

Σχετικά