6 Ιουλίου, 2016

«"Σινική" τροπολογία τελευταίας στιγμής, περιφρονώντας τη Βουλή»

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, κ. Γ. Μαυρωτάς, τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Κύρωση της Απόφασης του Συμβουλίου 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ για το Σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στην νέα αιφνιδιαστική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (YΠ.Π.Ε.Θ.).

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την ομιλία του, επισημαίνοντας πως η τροπολογία του YΠ.Π.Ε.Θ. κατατέθηκε αργά το απόγευμα της προηγουμένης, με προφανή στόχο τον αιφνιδιασμό του Σώματος και πως η αρμόδια Αναπληρωτής Υπουργός, κα Αναγνωστοπούλου, η οποία μάλλον την υπέγραψε μόλις πριν αναχωρήσει για Κίνα, απουσιάζει και δεν είναι σε θέση να δώσει διευκρινίσεις προς το Σώμα.

Επεσήμανε, πως η εισαγωγή υπουργικής τροπολογίας ενάμισι μήνα από την εισαγωγή αντίστοιχης βουλευτικής για την εξέλιξη των μελών Δ.Ε.Π., δεν περιποιεί τιμή στο νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης και πως ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα θα πρέπει να ζητηθεί διεξοδικά με τη συμμετοχή και των φορέων. Στάθηκε θετικά μόνο απέναντι στην επανενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕΛΛΑ για την εκλογή καθηγητών Α.Ε.Ι.

Διερωτήθηκε ποια η σκοπιμότητα νομοθετικής παρέμβασης για την αλλαγή του όρου «δίδακτρα» με τον ίδιου περιεχομένου όρο «οικονομική συμμετοχή». ‘Εκρινε πως η διεύρυνση της χορήγησης υποτροφιών όχι μόνο σε αριστούχους φοιτητές αλλά και σε αυτούς που επιτυγχάνουν βαθμό «λίαν καλώς» θα περιορίσει το ποσό ανά φοιτητή και οδηγήσει σε εκφυλισμό της διαδικασίας.

Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας και την κατάθεσή της σε σχετικό νομοσχέδιο, όπως αυτό περί του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, για το οποίο ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς με τη σημερινή κατάθεση η Κυβέρνηση αδικεί τόσο τη νομοθετική διαδικασία, όσο και το ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής