2 Νοεμβρίου, 2017

Συνεχή κρούσματα εγκληματικής δράσης εξαιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς: Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εσωτερικών

Τα συνεχή κρούσματα εγκληματικής δράσης, εξαιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου, αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς (Β' Αθήνας), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β' Αθήνας), προς τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εσωτερικών. Αφορμή της ερώτησης αποτέλεσε η εξάρθρωση από την Ελληνική Αστυνομία επικίνδυνης συμμορίας Γεωργιανών, που δρούσε από τον περασμένο Μάιο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα με άμεση εμπλοκή στη ληστεία ηλικιωμένης, η οποία είχε βασανιστεί άγρια με ηλεκτρικό σίδερο, προκειμένου να αποκαλύψει το σημείο στο οποίο είχε κρυμμένα χρήματα και κοσμήματα στο σπίτι της. Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, οι τέσσερις από τους επτά Γεωργιανούς κακοποιούς είχαν έρθει στην Ελλάδα από τη Γεωργία, όπου και εκεί είχαν εγκληματική δράση, ενώ οι υπόλοιποι τρεις, ήταν παλαιοί τρόφιμοι των ελληνικών φυλακών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί, κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν.4322/2015, γνωστού και ως «Νόμος Παρασκευόπουλου».

Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτουν αναλυτικά στην ερώτησή τους οι βουλευτές από το Ποτάμι, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, για τον αριθμό των κρατουμένων, οι οποίοι απολύθηκαν βάσει των διατάξεων των νόμων 4322/2015, 4411/2016 και 4489/2017 προσδιορίζοντας, επιπλέον, πόσοι από τους ανωτέρω αποφυλακισθέντες συνελήφθησαν εκ νέου για νέες εγκληματικές ενέργειες. Επιπροσθέτως, ζητούν ενημέρωση, στη βάση ποιου ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου η Κυβέρνηση μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων, προτίθεται να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, το οποίο έχει πληγεί από τα έντονα και συνεχή φαινόμενα ανομίας και εγκληματικών δράσεων.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

1. Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
2. Τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Συνεχή κρούσματα εγκληματικής δράσης εξαιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου

Στις 29-10-2017, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση επικίνδυνης συμμορίας Γεωργιανών που δρούσε από τον περασμένο Μάιο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Συνελήφθησαν συνολικά επτά Γεωργιανοί με άμεση εμπλοκή στη ληστεία 85χρονης κατοίκου της Κυψέλης, η οποία είχε βασανιστεί άγρια με ηλεκτρικό σίδερο προκειμένου να αποκαλύψει το σημείο στο οποίο είχε κρυμμένα χρήματα και κοσμήματα στο σπίτι της. Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής που εξιχνίασε την υπόθεση, οι τέσσερις από τους επτά Γεωργιανούς κακοποιούς είχαν έρθει στην Ελλάδα από τη Γεωργία, όπου και εκεί είχαν εγκληματική δράση. Οι υπόλοιποι τρεις από τους επτά αδίστακτους ληστές, ήταν παλαιοί τρόφιμοι των ελληνικών φυλακών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν.4322/2015, γνωστού και ως «Νόμος Παρασκευόπουλου».

Με τον ν.4489/2017, παρατάθηκε εκ νέου η ισχύς του προαναφερόμενου νόμου για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών. Όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η οποία κατατέθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιωκόταν η διατήρηση εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, συνθηκών διαβίωσης που αποτρέπουν τον υπέρμετρο συνωστισμό και εξασφαλίζουν τους αναγκαίους όρους για την εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και την τήρηση των διεθνών κανόνων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό στο οποίο κακοποιοί οι οποίοι αποφυλακίζονται με τον συγκεκριμένο νόμο διαπράττουν εκ νέου εγκληματικές πράξεις.

Δεδομένου ότι το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών συνεχώς αυξάνεται με επίφοβες συνέπειες για ενίσχυση ακραίων φαινομένων στην κοινωνία, όπως εμφάνιση «αυτόκλητων» υπερασπιστών της «έννομης τάξης», ιδιαίτερα σε περιοχές που σημειώνονται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Και δεδομένου ότι η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιος είναι ο αριθμός των κρατουμένων οι οποίοι απολύθηκαν βάσει των διατάξεων των νόμων 4322/2015, 4411/2016 και 4489/2017 και ποια ήταν η βαρύτητα των εγκλημάτων που είχαν διαπράξει;

2. Πόσοι από τους κρατουμένους οι οποίοι ευεργετήθηκαν από τις διατάξεις των ανωτέρω νόμων και αποφυλακίστηκαν, συνελήφθησαν εκ νέου για νέες εγκληματικές ενέργειες;

3. Ποια είναι τα στοιχεία που έχει η Κυβέρνηση στα χέρια της και τα οποία αποδεικνύουν την επιτυχία του συγκεκριμένου νόμου όσον αφορά την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία των αποφυλακισθέντων;

4. Η Κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει ή έστω να τροποποιήσει προς το αυστηρότερο τον συγκεκριμένο νόμο;

5. Στη βάση ποιου ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου η Κυβέρνηση μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων, προτίθεται να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, το οποίο έχει πληγεί από τα έντονα και συνεχή φαινόμενα ανομίας και εγκληματικών δράσεων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής
Γρηγόρης Ψαριανός, Β’ Αθήνας