20 Σεπτεμβρίου, 2014

Συμψηφιστική αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο

Τομέας Οικονομικής Στήριξης Πολιτών – Συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο ΝΟΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Προτείνουμε νόμο με αντικείμενο την συμψηφιστική αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο.
Συμβαίνει συχνά ένας πολίτης να υποχρεούται να καταβάλει ένα ποσό προς το δημόσιο, π.χ. φόρο, κρατήσεις, κλπ. ενώ την ίδια στιγμή το ίδιο το δημόσιο του χρωστάει για μεγάλο διάστημα το ίδιο ή μεγαλύτερο ποσό, π.χ. επιστροφές ΦΠΑ, αμοιβές από έργα κλπ.

Όταν η καθυστέρηση είναι μεγάλη (π.χ. έξι μήνες) και ο πολίτης έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει από το κράτος το ποσό που του χρωστάει, τότε αυτή η δικαστική διεκδίκηση θα πρέπει να έχει άμεσο ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι του ποσού της αξίωσης, ώστε μέχρι την τελεσίδικη επίλυση αυτής της διαφοράς να παγώνουν οι πληρωμές του πολίτη προς το δημόσιο μέχρι του ποσού της αξίωσής του. Για να απλουστευθεί η διαδικασία μια διαταγή «συμψηφιστικής αναστολή πληρωμής» θα μπορούσε να εκδίδεται με μια απλή διαδικασία από το ίδιο δικαστήριο στο οποίο εκκρεμεί η διαφορά. Ο συμψηφισμός αυτός θα ενεργήσει ως κίνητρο προς το δημόσιο ώστε να εκδικάζει σύντομα και χωρίς καμμία χρονοτριβή ή παρελκυστική τακτική τις διαφορές του με τους πολίτες, αλλά και θα δώσει κίνητρα στο πολιτικό σύστημα να επιλύσει το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην διοικητική δικαιοσύνη (για την οποία η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης θα έχει πλήρη προστασία μέχρι του ποσού που διεκδικεί, μέχρι να εκδικαστεί η δικαστική του διαφορά με το δημόσιο. Για παράδειγμα αν διεκδικεί από το Δημόσιο (Εφορία, φορείς, κλπ) 100.000 € και χρωστά σε αυτό 70.000 €, τότε δεν θα το πληρώνει απολαμβάνοντας παράλληλα φορολογικής ενημερότητας. Αν το χρέος του αυξηθεί και φθάσει π.χ. τις 130.000 €, υποχρεούται να καταβάλει μόνο τα 30.000 €, κλπ, μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή και να γίνουν οι όποιοι συμψηφισμοί προκύψουν.

Φυσικά, εάν ο πολίτης δεν δικαιωθεί στην προσφυγή του, τότε θα υποχρεούται να πληρώσει το ποσό που χρωστούσε συν τον νόμιμο τόκο.

Μια παράλληλη διαδικασία θα μπορούσε να ισχύει από την στιγμή της τιμολόγησης οποιουδήποτε φορέα του δημοσίου. Ο συμψηφισμός δεν θα ξεκινά δηλαδή μόνο με δικαστική διαδικασία αλλά και από την απλή καθυστέρηση πληρωμής

διαβάστε επίσης