20 Σεπτεμβρίου, 2014

Η σύγκρουση των επενδύσεων στους προστατευόμενους παραδοσιακούς οικισμούς, σε δάση και αρχαιολογικούς χώρους

Η λαίλαπα των φωτοβολταϊκών που καταργεί σιγά-σιγά την αγροτική παραγωγή και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος στις επενδύσεις

Οι επενδύσεις στη χώρα μας, από όπου και αν προέρχονται, είναι φυσικά καλοδεχούμενες, εφόσον δεν θίγουν αναντικατάστατα στοιχεία του αρχαίου, του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού, των παραδοσιακών οικισμών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Δυστυχώς πολλές χρήσιμες επενδύσεις στη χώρα μας, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει κρίσιμα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Η γραφειοκρατία, το αλλόκοτο φορολογικό μας σύστημα, η πολιτική αστάθεια αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Οι κατά καιρούς αντιθέσεις του κομματικού συνδικαλιστικού κινήματος και οι απειλές της αξιωματικής συνήθως αντιπολίτευσης, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ακυρώσει την α΄ ή την β΄επένδυση, συνηγορούν στο αρνητικό κλίμα. Ας θυμηθούμε το μετρό που άργησε 15 χρόνια να πραγματοποιηθεί και το πληρώσαμε τέσσερις φορές παραπάνω.

Το κατευθυνόμενο κομμάτι του κομματικού συνδικαλισμού έχει τορπιλλίσει κατά καιρούς τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν, όπως Ολυμπιακή, Σιδηρόδρομοι κ.λπ. Σκεφτείτε αν τους περνούσε και στην περίπτωση της COSCO.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες διορισμοί, που δεν έγιναν αξιοκρατικά μετά από την μεταπολίτευση, δημιούργησαν ολόκληρο κομματικό στρατό και μια αφύσικη νέα κοινωνική τάξη και ανέδειξαν πρόσωπα στην εξουσία ανίκανα να διαχειριστούν σοβαρά την εκπροσώπηση των εργαζομένων, ή τη διαχείριση των θεσμών.

Ακόμα και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα από το 1981 και μετά.

Η πολιτεία δημιουργεί συγκρούσεις μεταξύ νομιμοφρόνων και παρανόμων πολιτών. Νέα νομοθεσία νομιμοποιεί, δικαιώνει δηλαδή, τα αυθαίρετα κτίσματα σε παραδοσιακούς οικισμούς προστατευόμενους και από τον αρχαιολογικό νόμο.
«δώσε 500 Ευρώ και νομιμοποίησε το αυθαίρετό σου». Δίπλα στον παρανομούντα ο νομιμόφρων πολίτης μένει άφωνος. Για πενταροδεκάρες η πολιτεία εξευτελίζει τους νόμους που η ίδια έχει θεσπίσει και επιβραβεύει τους παράνομους οικιστές.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται κατά χιλιάδες σε καλλιεργήσιμα χωράφια μειώνοντας δραματικά την αγροτική παραγωγή, εξαφανίζοντας την βιοποικιλότητα. Το κέρδος από την ηλιακή ενέργεια θα μειωθεί από την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Ο επαγγελματίας αγρότης σιγά-σιγά θα μετατραπεί σε εισοδηματία με αμφίβολο όμως μέλλον.

Η εξάπλωση των φωτοβολταϊκών σε εύφορα χωράφια μας θυμίζει τις χρηματιστηριακές εταιρείες ευκαιρίας, που έστηναν σε κάθε χωριό οι αετονύχηδες την εποχή της μεγάλης φούσκας του χρηματιστηρίου.

Οι πολυεθνικές και μη εταιρείες τροφίμων είναι ένα ακόμα βασικό εργαλείο της απόλυτα ελεγχόμενης, δικιάς τους παγκοσμιοποίησης. Με υποδεέστερες ποιοτικά τροφές και μεταλλαγμένα τρόφιμα δημιουργούν, αργά αλλά σταθερά, μια ασθενέστερη βιολογικά τάξη ανθρώπων, με όλα τα επακόλουθα της μεθοδευμένης κοινωνικής απαξίωσης.

Η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος είναι πολύτιμες πηγές για μια σωστή μεθοδική εκμετάλλευση από την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Μας ανησυχεί όμως η βίαιη αλλαγή του φυσικού τοπίου, οι γκρίζες εύφορες πεδιάδες σκεπασμένες με χιλιάδες στρέμματα πάνελ.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η πρόθεση να δοθούν ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει μεγάλο ρίσκο. Ως ένας άνθρωπος που επί χρόνια ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορώ να το βεβαιώσω αυτό. Σημαντικά ζητήματα όπως η προστασία των παραδοσιακών οικισμών, των δασών, του αιγιαλού πρέπει να μείνουν στην απόλυτη εποπτεία της κεντρικής εξουσίας.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Το Ποτάμι να προτείνει δυό συνεχείς το πολύ θητείες για δήμαρχο και προεδρείο του δήμου, στα πλαίσια μιας νέας μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.

Το Ποτάμι πρέπει να μιλήσει, και μπορεί να το κάνει, καθαρά για τις δυσκολίες στην προσπάθειά του να κάνει ριζικές αλλαγές στο οικονομικό σύστημα.

Το Ποτάμι πρέπει να πάρει ακόμα πιο δυναμική θέση ενάντια στο πολιτικό ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που μαζί με τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τον καθημερινό πολιτισμό.

Φίλες και φίλοι συνταξιδιώτες, κατά καιρούς έχουμε αυτονομηθεί, επιστρατευτεί, σωπάσει, συγκρουστεί, παραιτηθεί. Όλοι γνωρίζουμε όμως, γιατί είμαστε εδώ. Αυτή για μας είναι η ουσία της σημερινής συνάντησης.

Καλό ταξίδι σε όλους μας, ελπίζω μέσα στο ίδιο ΠΟΤΑΜΟΠΛΟΙΟ

 

διαβάστε επίσης