5 Μαΐου, 2016

Σε εγκατάλειψη το Κάστρο του Ρίου

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κάστρο του Ρίου επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Το Κάστρο του Ρίου ή Καστέλι της Πάτρας κατασκευάστηκε το 1449 επί Τουρκοκρατίας και έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και είναι τουριστικά επισκέψιμο. Σήμερα, όμως, φερτά υλικά έχουν κλείσει τη δίοδο θαλασσινού νερού στην τάφρο, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε βούρκο. Αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Επίσης, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στο βυθό της τάφρου υπάρχουν ξεχασμένα πυρομαχικά – κάτι που επιτείνει την αγωνία των κατοίκων της περιοχής. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα και να μη δημιουργηθεί ξανά αντίστοιχο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Σε εγκατάλειψη το Κάστρο του Ρίου

Το Κάστρο του Ρίου ή Καστέλι της Πάτρας που κείται στο Νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Δήμο Ρίου, κατασκευάστηκε το έτος 1449 επί Τουρκοκρατίας. Το κάστρο περιβάλλεται από τη μία πλευρά με πλατιά τάφρο, περιέχουσα θαλασσινό νερό, αφού ενώνεται με τη θάλασσα, η οποία βρέχει το υπόλοιπο. Στην τάφρο υπάρχουν δύο εξωτερικοί προμαχώνες, οι οποίοι ενώνονται με το κυρίως μέρος του κάστρου με γέφυρες. Στο κάστρο έχουν κατασκευαστεί δύο πύλες, η θαλάσσια και η κεντρική. Κατά το παρελθόν το κάστρο χρησιμοποιήθηκε πλειστάκις ως χώρος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και είναι τουριστικά επισκέψιμο.
Ωστόσο, η κατάστασή του τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά. Ειδικότερα, φερτά υλικά έχουν κλείσει την δίοδο θαλασσινού νερού στη τάφρο, με αποτέλεσμα να μην ανανεώνονται τα νερά αυτής, να έχει πέσει δραστικά η στάθμη των υδάτων και κατά συνεπεία η τάφρος να μετατρέπεται σταδιακά σε βούρκο. Τούτο ασφαλώς εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, διότι πλέον η τάφρος αποτελεί εστία μόλυνσης. Σημειωτέον δε στο σημείο αυτό ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην αρμοδιότητα της οποία υπάγεται και ο χώρος του Κάστρου, αναφέρει ότι υπάρχουν ξεχασμένα πυρομαχικά στον βυθό της τάφρου, αναφορά που ευλόγως επιτείνει την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και επιβάλλει την προσήκουσα διαχείριση του ζητήματος.

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υπάρξει άμεση επίλυση του προβλήματος και ο χώρος να αποκατασταθεί, ώστε να είναι ξανά τουριστικά επισκέψιμος και να μην ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων της περιοχής;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μη δημιουργηθεί ξανά αντίστοιχο πρόβλημα;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας

διαβάστε επίσης