Πρωτοβουλία για να ανοίξει συζήτηση στο κοινοβούλιο για το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού ανέλαβε σήμερα το Ποτάμι. Ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης, ζήτησε από τους ομολόγους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των δημοκρατικών κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου να καταθέσουν από κοινού αίτημα για την σύγκληση των επιτροπών μορφωτικών και κοινωνικών υποθέσεων με σκοπό να συζητήσουν το θέμα.
Πρωτοβουλία για να ανοίξει συζήτηση στο κοινοβούλιο για το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού ανέλαβε σήμερα το Ποτάμι. Ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρκατσούλης, ζήτησε από τους ομολόγους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των δημοκρατικών κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου να καταθέσουν από κοινού αίτημα για την σύγκληση των επιτροπών μορφωτικών και κοινωνικών υποθέσεων με σκοπό να συζητήσουν το θέμα. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού συνιστά πρόβλημα πολιτισμού και δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς από την ελληνική πολιτεία. Το Ποτάμι πιστεύει ότι αποτελεί καθήκον της εθνικής αντιπροσωπείας να συζητήσει με ειλικρίνεια για το θέμα, υπερβαίνοντας την συγκυρία, με σκοπό να αναδειχθούν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.
Διαβάστε την επιστολή εδώ:
Αγαπητέ συνάδελφε,
Με αφορμή την προ ολίγων ημερών τραγική κατάληξη ενός νέου ανθρώπου, θύματος εκφοβισμού, του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αναδείχθηκε εκ νέου το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού παιδιών και νέων, το οποίο ενδημεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία.
Η σχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φαινόμενα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα από την Πολιτεία.
Συνιστούν ένα πρόβλημα πολιτισμού το οποίο προφανώς και δεν αφορά αποκλειστικά την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Στο Ποτάμι, τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα όσο και οι εθελοντές μας πιστεύουμε ότι το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης, εντός του Κοινοβουλίου, αλλά και εντός ενός διακομματικού πλαισίου που θα επιτρέψει στη συζήτηση να υπερβεί τη συγκυρία, την αντιπαράθεση και την απόδοση ευθυνών.
Αποτελεί υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να ενημερώσουμε την εθνική αντιπροσωπεία και κατ' επέκταση την κοινωνία για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, και να αναδείξουμε τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου μέσα από δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, των γονέων, αλλά και των ίδιων των μαθητών.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Βαγγέλη και την οικογένεια του, η Βουλή οφείλει να επιδείξει την διακομματική πολιτική βούληση που απαιτείται για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας και να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο για το θέμα που αφορά τα παιδιά μας.
Το Ποτάμι προτείνει, την σύγκληση σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων, (κατ' άρθρο 32 παρ. 6 και κατ' ανάλογη εφαρμογή του 89 παρ.2 του Κανονισμού) καθόσον το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, με σκοπό τη σύνταξη και υποβολή σχετικής έκθεσης στη Βουλή μετά από διάλογο με επιστημονικούς φορείς, επί της οποίας εν συνεχεία θα διεξαχθεί γενικευμένη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Αγαπητέ συνάδελφε,
Σας καλούμε να υιοθετήσετε την πιο πάνω πρότασή μας, ώστε με κοινό αίτημα όλων των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών ομάδων, το οποίο θα διαβιβαστεί στην Πρόεδρο της Βουλής για να λάβει τη σύμφωνη γνώμη της, να συγκληθούν οι Επιτροπές Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων για τη διεξαγωγή εποικοδομητικής συζήτησης για τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία.
Με εκτίμηση,
Ο Γραμματέας της Κ.Ο του Ποταμιού
Παναγιώτης Καρκατσούλης
26 Μαρτίου 2015