26 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των εκκρεμών μετεγγραφών των δικαιούχων πρωτοετών φοιτητών στη Σχ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και στο Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ

Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το σοβαρό και παρατεταμένο ζήτημα των εκκρεμών μετεγγραφών των δικαιούχων πρωτοετών φοιτητών στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ οι οποίες δεν πραγματοποιούνται μετά από την προσφυγή των ανωτέρω στο Συμβούλιο της Επικρατείας (η απόφαση εκκρεμεί).

Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το σοβαρό και παρατεταμένο ζήτημα των εκκρεμών μετεγγραφών των δικαιούχων πρωτοετών φοιτητών στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ οι οποίες δεν πραγματοποιούνται μετά από την προσφυγή των ανωτέρω στο Συμβούλιο της Επικρατείας (η απόφαση εκκρεμεί).

Δυστυχώς από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους οι υπό μετεγγραφή πρωτοετείς φοιτητές Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και του ΑΠΘ συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια αβέβαιη κατάσταση για την οποία ούτε οι ίδιοι, ούτε οι οικογένειές τους ευθύνονται. Η κατάσταση αυτή, δηλαδή 8 μήνες μετά την επιτυχία τους να μην ξέρουν ποια σχολή θα πρέπει να παρακολουθήσουν σίγουρα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η απαράδεκτη αυτή «ομηρία» είναι αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του παρελθόντος για τις μετεγγραφές, αλλά και της απραξίας του νυν Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο ως άλλος Πόντιος Πιλάτος αρκείται μονάχα στο ρόλο του παρατηρητή, ξεχνώντας γρήγορα τα όσα υποστήριζε πρόσφατα όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κουράκης για νομοθετική λύση του ζητήματος.

Είναι αναγκαίο άμεσα το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να δώσει ένα τέλος στην αγωνία και την ταλαιπωρία τόσων φοιτητών προτού χάσουν ακόμη ένα εξάμηνο μέσα στην αβεβαιότητα για το πού τελικά θα σπουδάσουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Συνεχίζεται η παρατεταμένη εκκρεμότητα στη μετεγγραφή πρωτοετών φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ»

Τα σοβαρά προβλήματα των ΑΕΙ της χώρας γίνονται ολοένα και περισσότερο έντονα και πλήττουν άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία με κίνδυνο να οδηγήσουν και σε πιθανή αναστολή της λειτουργίας τους. Το τρίπτυχο υποχρηματοδότηση, έλλειψη διδακτικού προσωπικού και ανεπάρκεια διοικητικών υπαλλήλων οδήγησαν τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, έχοντας ως μέλημα τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ζητήσουν ακύρωση των αποφάσεων του Υπουργού Παιδείας με αρ. πρωτ. Φ1/161753/Β3/8-10-2014 (ΦΕΚ 2665 Β') «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής Πολυτέκνων, Τριτέκνων και Ειδικών Κατηγοριών» και με αρ. πρωτ. Φ1/161748/Β3/8-10-2014 «Ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4274/2014 (ΦΕΚ 147 Α')», οι οποίες επέτρεπαν τη μετεγγραφή των δικαιούχων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 δίχως πλαφόν. Ήδη υπάρχει προσωρινή διαταγή αναστολής ενώ η συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης εκδικάστηκε στις 06/02/2015 και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Η ανεύθυνη πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα των ΑΕΙ της χώρας, έχουν φέρει ένα σημαντικό αριθμό πρωτοετών φοιτητών Αρχιτεκτονικής, σε ένα άδικο καθεστώς ομηρίας για το οποίο ούτε αυτοί, ούτε οι οικογένειές τους ευθύνονται. Μια μετέωρη κατάσταση που τους εξουθενώνει ψυχικά αλλά και οικονομικά, εφόσον κάποιοι είναι αναγκασμένοι να φοιτούν στα ΑΕΙ εισαγωγής τους ανά την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στις άλλες σχολές και τμήματα οι εν λόγω μετεγγραφές έχουν προχωρήσει κανονικά.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων δε διαφαίνεται να προσπαθεί να μεσολαβήσει και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος οι υπό μετεγγραφή φοιτητές Αρχιτεκτονικής να χάσουν ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος μιας και το πρώτο εξάμηνο έχει ήδη τελειώσει και το δεύτερο πλησιάζει στο μέσον του. Καλείται λοιπόν το Υπουργείο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο και να μην αρκείται απλώς σε διαπιστώσεις όπως του Υπουργού κ. Μπαλτά: «Ένα πρόβλημα έχει υπάρξει και με τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, αλλά πιστεύω ότι για λόγους ισονομίας πρέπει να δεχτούν τους φοιτητές και αυτές οι σχολές».

Επίσης είναι σχετικά πρόσφατες οι αναφορές του τέως Συντονιστή Παιδείας και Θρησκευμάτων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (τέλη Δεκεμβρίου 2014) και νυν Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Κουράκη ότι «θα πρέπει το Υπουργείο να πάρει μια θέση και να λυθεί αυτό το ζήτημα νομοθετικά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως με μια νομοθετική παρέμβαση, το πνεύμα της οποίας θα λέει να εγγραφούν αμέσως οι φοιτητές που έχουν το δικαίωμα της μετεγγραφής και να αρχίσουν αμέσως τα μαθήματα». Βέβαια, αυτό ίσχυε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, άραγε θα ισχύσει και τώρα στην κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία;

Το κράτος όπως και τα υπουργεία παρά τα λάθη ή τις παραλείψεις του παρελθόντος, έχουν συνέχεια και έτσι οφείλει να συμπεριφέρεται και το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά στο πρόβλημα και να μην αποποιείται των ευθυνών και του ρόλου του. Πρέπει έγκαιρα να δοθεί λύση στο θέμα των συγκεκριμένων μετεγγραφών και να αποδεσμευθούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές από τον άδικο αυτό εγκλωβισμό τους και να τους επιτραπεί να σπουδάσουν ελεύθερα αυτό που ονειρεύτηκαν και πάσχισαν.

Εν κατακλείδι, το καθεστώς των μετεγγραφών πρέπει να επανεξεταστεί εκ βάθρων και να εκλογικευθεί, συνδυάζοντας τα κοινωνικά με τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Η θέση του Ποταμιού είναι ότι παράλληλα με τα κοινωνικά κριτήρια, θα πρέπει να υπάρχει πλαφόν (ανώτατο όριο), βαθμολογικό κριτήριο προτεραιότητας καθώς και δυνατότητα μετεγγραφής σε παρεμφερείς σχολές και τμήματα που υπάρχουν στην πόλη προέλευσης. Έτσι δε θα υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες στοχευμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο με σκοπό να λήξει η άδικη ομηρία των υπό μετεγγραφή πρωτοετών φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ ώστε να μπορέσουν επιτέλους να σπουδάσουν και να μη χάσουν ακόμη ένα εξάμηνο;

2) Σκοπεύει να καλέσει άμεσα σε συνάντηση τους Πρυτάνεις του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, την Κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ μαζί με εκπροσώπους των ενδιαφερομένων φοιτητών και των οικογενειών τους, ώστε να εξευρεθεί μία κοινά συμφέρουσα και βιώσιμη λύση;

3) Ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός του Υπουργείου για το σύστημα των μετεγγραφών, ποια τα κριτήρια και πότε προτίθεται να το ανακοινώσει ώστε να το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι και οι οικογένειές τους για να μην δημιουργούνται παρόμοια προβλήματα στο μέλλον; Θα υπάρξει πρόβλεψη για το θέμα των μετεγγραφών στο επερχόμενο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία;

Ο ερωτών Βουλευτής:
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής

26 Μαρτίου 2015