19 Ιανουαρίου, 2015

Το Ποτάμι συγκεντρώνει νέες δυνάμεις

του Ανδρέα Οικονόμου Η γνώση και τα βιώματα που απόκτησα, μελετώντας, ερευνώντας και αναλαμβάνοντας ποικίλους εργασιακούς και κοινωνικούς ρόλους, με οδηγούν, στην παρούσα δύσκολη για τον τόπο μας κατάσταση, αφενός να επιλέξω να εμπλακώ ενεργά στα κοινά και αφετέρου αυτό να το πράξω με το Ποτάμι.

Γράφει ο Ανδρέας Οικονόμου

Η γνώση και τα βιώματα που απόκτησα, μελετώντας, ερευνώντας και αναλαμβάνοντας ποικίλους εργασιακούς και κοινωνικούς ρόλους, με οδηγούν, στην παρούσα δύσκολη για τον τόπο μας κατάσταση, αφενός να επιλέξω να εμπλακώ ενεργά στα κοινά και αφετέρου αυτό να το πράξω με το Ποτάμι.

Η επιλογή μου να είμαι στο Ποτάμι δεν είναι πρόχειρη, αλλά αποτέλεσμα προβληματισμού και περίσκεψης. Καταρχήν, στον κόσμο της πολυπλοκότητας που ζούμε σήμερα, η μονοδιάστατη τοποθέτηση στο φάσμα δεξιός – αριστερός δεν με καλύπτει πλέον. Δεν με καλύπτει γιατί εντοπίζω συντηρητικούς και αυταρχικούς, όπως και ανθρώπους που αδιαφορούν για την αειφορική χρήση των διαθέσιμων πόρων μας, σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς. Επιπλέον, στη χώρα μας, οι ηγεσίες των κομμάτων της κεντροαριστεράς απέτυχαν να δώσουν λύσεις, είτε γιατί στέρεψαν πολιτικά, είτε γιατί αποδείχτηκαν λίγες για τις περιστάσεις. Έγιναν κομμάτι του πελατειακού συστήματος και δεν κατάφεραν να κάνουν πράξη ούτε αυτά που στην Ευρώπη θεωρούνται αυτονόητα εδώ και δεκαετίες.

Το Ποτάμι συγκεντρώνει νέες δυνάμεις, προερχόμενες από τους χώρους της εργασίας, της επιστήμης και της δημιουργικής επιχειρηματικότητας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουμε να παρουσιάσουμε σημαντική επαγγελματική πορεία με συνακόλουθη την αίσθηση ότι και θέλαμε και προσφέραμε για το γενικό καλό. Κι αυτό είναι που θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Οι νεότεροι είναι άνθρωποι που κινούνται στον ρυθμό του μέλλοντος. Έχουν φρέσκες ιδέες, καλές σπουδές και κατάρτιση, και είναι αποφασισμένοι να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια Ελλάδα που τους αξίζει. Μαζί συζητάμε και συνδιαμορφώνουμε το νέο που έρχεται να προτείνει το Ποτάμι, μια καλά θεμελιωμένη, βιώσιμη, αξιόπιστη πρόταση για το μέλλον της χώρας μας.

Επέλεξα, λοιπόν, το Ποτάμι γιατί :
- έρχεται να εκφράσει τους πολίτες που αναζητούν δημιουργική διέξοδο από την κρίση, βασισμένη στη γνώση και τη φρόνηση, τη μεθοδικότητα και τη συλλογική σκέψη, τη συνεννόηση και τη συναίνεση και, τελικά, τη σύνθεση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους.
- εκφράζει όσους αναγνωρίζουν ως κεντρικές αξίες και προτεραιότητες τη δικαιοσύνη, την εργασία και την παιδεία, βασική προϋπόθεση για την επανάκτηση της χαμένης μας αξιοπρέπειας.

Ως πολίτης συμμετέχω ενεργά στα κοινά, αλλά για πρώτη φορά, τώρα, συμμετέχω σε βουλευτικές εκλογές. Το κάνω γιατί με απογοήτευσαν οι βασικές επιλογές όσων κυβέρνησαν την τελευταία δεκαετία. Κατανόησα ότι το πολιτικό προσωπικό που μας κυβέρνησε αδυνατεί να μας εμπνεύσει να εργαστούμε για την κοινή υπόθεση, Ελλάδα. Δεν μπόρεσε να προβάλλει ένα βιώσιμο όραμα, το οποίο να μας κινητοποιεί σε δημιουργική δράση. Ούτε καν να διαχειριστεί αποτελεσματικά την καθημερινότητα μπόρεσε.

Έτσι, και επειδή είναι στον τρόπο μου να δίνω θετική διέξοδο στα αρνητικά βιώματα και συναισθήματά μου, κάνω ένα βήμα μπροστά, εκτίθεμαι και διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου με το Ποτάμι. Για να συνεισφέρω στη διατύπωση, στην προώθηση και εφαρμογή των αρχών και θέσεων του. Και, πιο συγκεκριμένα, στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν την εκπαίδευση κυρίως, τη δια βίου μάθηση και την παιδεία γενικότερα, όπως επίσης την κοινωνική οικονομία, τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς μας και την αειφορική αξιοποίησή της. Για να προσπαθήσω να στηρίξω έμπρακτα την άποψη που θέλει οι πολιτικοί να είναι και καλοί παιδαγωγοί.

* Ο Ανδρέας Οικονόμου είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Θεσσαλονίκης

19 Ιανουαρίου 2015