13 Ιανουαρίου, 2015

Ποτάμι: Το μόνο κίνημα που προκρίνει λύσεις για τους πολίτες

του Παναγιώτη Σιαβελή Το μόνο κίνημα που μπόρεσε να κρατήσει τις αποστάσεις του από την ανάγκη διάσωσης ιδεολογιών περισσότερο από ανθρώπων και να προκρίνει λύσεις για τους πολίτες είναι το Ποτάμι.

Γράφει ο Παναγιώτης Σιαβελής

Μπορεί να μη μπορώ να με κατατάξω με ασφάλεια σε κάποια παραδοσιακή πολιτική κατηγορία αλλά αυτό δεν με απασχολεί.

Περισσότερο με απασχολούν τα ίδια, παλιά προβλήματα, που με απασχολούσαν όταν πιο εύκολα μπορούσε να με θεωρήσει κανείς ή να αυτοπροσδιοριστώ ως αριστερός, ως αναρχικός, ως αγωνιστής της δημοκρατίας, ως μεταρρυθμιστής κεντρώος, ως φιλελεύθερος: η κάθε μορφής βία, η απώλεια της αξιοπρέπειας, η αδικία, η επιφανειακότητα, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αδιαφορία, ο κυνισμός, η έλλειψη διάθεσης για αμφισβήτηση, η έλλειψη χιούμορ και παιγνιώδους διάθεσης.

Με αφορούν και με προβληματίζουν όλα αυτά, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει αλλά δείχνουν να εξελίσσονται και να παίρνουν χειρότερες μορφές μέσα στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε.

Δεν με ενδιαφέρει πια να αποκατασταθεί η αλήθεια ή η υπεροχή οποιουδήποτε ιδεολογικού σχήματος (της “αριστεράς”, της “ελεύθερης αγοράς”, του “έθνους”, της “ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”) απέναντί τους αλλά με επείγει να αρχίσουμε άμεσα, με υπομονή και σύνεση, να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα, να συζητάμε χωρίς δογματισμούς για πιθανές λύσεις, να επεμβαίνουμε, να διορθώνουμε πράγματα, δεχόμενοι ότι στην πορεία θα κάνουμε και λάθη, ο καθένας στο κομμάτι του, στη γειτονιά του, στην εργασία του και όλοι μαζί στα μεγάλα, στα κοινά μας ζητήματα.

Το μόνο κίνημα που μπόρεσε να κρατήσει τις αποστάσεις του από την ανάγκη διάσωσης ιδεολογιών περισσότερο από ανθρώπων και να προκρίνει λύσεις για τους πολίτες αυτής της χώρας και όχι για υποκατηγορίες αυτών είναι το Ποτάμι. Την ώρα που ο κόσμος των παλιών βεβαιοτήτων γίνεται σκόνη κάτω από τα πόδια μας δε χρειαζόμαστε καινούργιους ή παλιούς μύθους για να μας κάνουν το βίωμα πιο ευχάριστο ή ηρωικό αλλά σταθερά σημεία να πατήσουμε, πρακτικές λύσεις, συμμαχίες και διάλογο και όχι προσευχές, σταυροφορίες και αναθέματα.

Για αυτό... Ποτάμι.

* Ο Παναγιώτης Σιαβελής είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία

13 Ιανουαρίου 2015

Σχετικά