5 Μαΐου, 2016

«Πολιτική στην Παιδεία σημαίνει προτεραιότητες κι όχι φωτογραφικές επιλογές»

Ο βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος Παιδείας του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς, τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις».
Αρχικά υπενθύμισε ότι σήμερα κλείνουν 6 χρόνια από τη δολοφονία τριών ανθρώπων στην Marfin, της Παρασκευής, του Νώντα και της Αγγελικής (εγκύου στον 4ο μήνα), τονίζοντας ότι το έγκλημα στην Σταδίου «ξεχάστηκε» και δεν εξιχνιάστηκε… Όπως παρατήρησε η Πολιτεία παραμένει σιωπηλή και κανείς δεν έκανε ούτε εκδηλώσεις ούτε πορείες για αυτούς τους σιωπηλούς μάρτυρες.

Ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε πόσο δυσλειτουργικό αποδείχθηκε, η προσπάθεια της Κυβέρνησης να τροποποιήσει έναν υπάρχοντα νόμο, φτιάχνοντας έναν νέο νόμο πάνω σε αυτόν, δίχως μάλιστα να καταφέρνει να άρει τον κατακερματισμό του χώρου της έρευνας. Σημείωσε επίσης την «εξαφάνιση» από το κείμενο, του θεσμού του «Αναπληρωτή Υπουργού υπεύθυνου για την έρευνα», λέγοντας ότι πρόκειται για θεσμική υπονόμευση.

Στάθηκε στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Ποταμιού να περνάει η Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία από τη Βουλή, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στα άρθρα 13 και 14, παρατήρησε ότι οι ερευνητές υποεκπροσωπούνται και κατέθεσε την πρόταση του Ποταμιού για αύξηση του αριθμού των αντιπροσώπων τους ανάλογα με τον αριθμό των Ινστιτούτων του κάθε Ερευνητικού Κέντρου. Συμπλήρωσε ότι η εκλογή της θέσης του Διευθυντή Ινστιτούτου ή Ερευνητικού Κέντρου πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με διεθνή προκήρυξη.

Στο άρθρο 25, στην παρ. 8 επέκρινε την κατάργηση του υπάρχοντος ΕΣΕΤ και τη δημιουργία ενός προσωρινού ΕΣΕΚ για 4 μήνες τους οποίους μάλιστα θα επιλέγει ο Υπουργός Παιδείας. Ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι όλη αυτή η πρεμούρα της Κυβέρνησης μάλλον έχει να κάνει με τη λήξη των θητειών των διευθυντών των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων, και τον έλεγχο που θέλει να «έχει» σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης, τόνισε την εμμονή για το περεταίρω κλάδεμα των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Ιδρύματος που όπως ανέφερε αποτελούν κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2015.
Καυτηρίασε την απαράδεκτη νομοθετική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να παρακάμπτονται τα Συμβούλια Ιδρύματος (ΣΙ), μάλιστα «αγνοώντας» τις περιπτώσεις τραμπουκισμών κατά των ΣΙ που όλοι έχουν ζήσει στο παρελθόν. Ουσιαστικά όπως σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού, η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ συντελεί στον να διαιωνίζονται οι παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου όπως η έλλειψη κανόνων και θεσμικού πλαισίου και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους εκάστοτε συσχετισμούς δυνάμεων και των δυναμικών μειοψηφιών.

Για το περιβόητο άρθρο 33, επέμεινε ότι το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να διατηρεί τις φωτογραφικές διατάξεις για την κα. Μπαζιάνα και συγκεκριμένα αυτές για τα δύο έτη προϋπηρεσίας και την κατάργηση του διαστήματος της 5ετίας μεταξύ των μετατάξεων κατά παρέκκλιση του Υπαλληλικού Κώδικα, όταν στο ίδιο νομοσχέδιο σε παρόμοια περίπτωση στο άρθρο 23, οι εν λόγω παρεκκλίσεις για τις μετατάξεις δεν ισχύουν. Το Ποτάμι όπως επεσήμανε ο κ. Μαυρωτάς θεωρεί πολύ σοβαρό το εν λόγω ζήτημα και δε θα αφήσει να περάσει έτσι μια διάταξη που διεκδικεί Όσκαρ φωτογραφίας.

Αναφερόμενος στην επικαιρότητα και στην πρόσφατη απόφαση του κ. Φίλη για την ουσιαστική κατάργηση των δημοτικών σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε αν ήθελε και αν είχε σωστές προτεραιότητες να εξοικονομήσει από αλλού τα περίπου 45 εκ. €/έτος που λείπουν για 3000 εκπαιδευτικούς. Μάλιστα σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις προτάσεις του Ποταμιού για εξοικονόμηση πόρων από τα 85 εκ. € για τα 1.050 κτίρια που μισθώνει το δημόσιο ενώ υπάρχουν άδεια κτίρια που ιδιοκτησία του δημοσίου που παραμένουν αναξιοποίητα. Επίσης καυτηρίασε το κουβαρνταλίκι του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάταξη των πολυάριθμων ειδικών συμβούλων και συνεργατών του στο ανώτατο κλιμάκιο το οποίο μαζί με τις λοιπές αυξήσεις φθάνει τα 107 εκ. € το χρόνο.
Κλείνοντας τόνισε ότι για το Ποτάμι πολιτική προτεραιότητα είναι τα ολοήμερα σχολεία ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ όχι!

Δείτε παρακάτω το βίντεο της ομιλίας:

διαβάστε επίσης