20 Σεπτεμβρίου, 2014

Πινακίδες σήμανσης χωριών, πόλεων, οδικού δικτύου

Τομέας Τουρισμού –ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΗΜΕΝΟΣ

Τομέας Τουρισμού –ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΨΗΜΕΝΟΣ

Προτείνουμε την αντικατάσταση ΟΛΩΝ των πινακίδων σήμανσης οικισμών, χωριών, κωμοπόλεων και πόλεων σε όλη την Ελλάδα, με νέου τύπου πινακίδες, που θα έχουν τις εξής θεμελιώδεις προδιαγραφές:
1. Αναγραφή του ονόματος με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες (χιλιάδες πινακίδες με ονόματα χωριών γραμμένα μόνο στα ελληνικά, εξακολουθούν να επιβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας...)
2. Ενιαία εμφάνιση: συγκεκριμένες διαστάσεις, σχήμα, χρώματα και γραμματοσειρές, σε όλες τις πινακίδες.
3. Ενιαίος τρόπος απόδοσης των ονομάτων με λατινικούς χαρακτήρες, και αποτύπωσή τους με τον ίδιο τρόπο στους επίσημους χάρτες του ΕΟΤ, στα τουριστικά έντυπα του ΕΟΤ, καθώς και στους χάρτες ιδιωτικών χαρτογραφικών εταιριών.
4. QR Code σε κάθε πινακίδα, το οποίο να μπορεί να σκανάρει ο επισκέπτης με το κινητό του τηλέφωνο, και να «μπαίνει» στην ιστοσελίδα «Πόλεις και χωριά της Ελλάδας» του υπουργείου Τουρισμού, στο αντίστοιχο λήμμα, ώστε να αντλεί όλες τις δημογραφικές, ιστορικές και τουριστικές πληροφορίες για το χωριό ή την πόλη που επισκέπτεται.
5. Τηλέφωνα πρώτης ανάγκης και χρήσιμα τηλέφωνα, τυπωμένα στο πίσω μέρος κάθε πινακίδας, όπως το τηλέφωνο του πλησιέστερου αστυνομικού τμήματος, λιμενικής αρχής, δημοτικής αρχής, νοσοκομείου, πρώτων βοηθειών, πρατηρίων καυσίμων, κ.λπ.
Προτείνουμε την αριθμοδότηση όλων των εθνικών και επαρχιακών οδών της Ελλάδας, με κωδικούς (γράμματα του λατινικού αλφαβήτου και έναν μονοψήφιο έως τριψήφιο αριθμό) σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα:
A για τους αυτοκινητόδρομους
Ε για το εθνικό οδικό δίκτυο
D για το επαρχιακό οδικό δίκτυο
U για τους χωματόδρομους
Πινακίδια με τον αριθμό της κάθε οδού να τοποθετηθούν σε όλες τις πινακίδες κατεύθυνσης και όλη τη σήμανση που υπάρχει στο οδικό δίκτυο της χώρας. Αυτή η αριθμοδότηση να αποτυπωθεί στους επίσημους χάρτες του ΕΟΤ, και να δοθούν οδηγίες και όλη η σχετική πληροφόρηση στις ιδιωτικές χαρτογραφικές εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την παρότρυνση (ή και την υποχρέωση) να αποτυπώσουν αυτή την αρίθμηση στους χάρτες τους.

διαβάστε επίσης