5 Νοεμβρίου, 2015

Περί αριστείας… ουδεμία υποτροφία!

Ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη - Ηρακλείου και Γιώργου Μαυρωτά - Αττικής, με θέμα «Το οικονομικό αδιέξοδο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στερεί τις υποτροφίες από τους φοιτητές» .

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση και το μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, μπορεί να περιμένει… αυτό άλλωστε υπονόησε πρόσφατα σε δηλώσεις του και ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Και ανάμεσα σε όλα αυτά που περιμένουν οι Έλληνες φοιτητές, είναι και οι υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) το οποίο με δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού κας Αναγνωστοπούλου, όχι μόνο αδυνατεί να προκηρύξει νέα προγράμματα για το 2015 αλλά δε μπορεί να αποπληρώσει και τις εκκρεμείς υποτροφίες προς τους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 έως και σήμερα! Μπορεί λοιπόν η αριστεία να μην είναι πια (;) ρετσινιά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σίγουρα δεν είναι και σημαντικότερη από τη δόση των 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των πέντε υπέργηρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Για ακόμη μία φορά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όπως άλλωστε έπρατταν και τους προηγούμενους μήνες οι κ.κ. Μπαλτάς και Κουράκης, αρκείται μόνο στη διαπίστωση του προβλήματος ρίχνοντας το φταίξιμο απλά στις μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλουν την περικοπή των διαθεσίμων κονδυλίων του ΙΚΥ. Ούτε λόγος βέβαια από τον κ. Φίλη και την κα Αναγνωστοπούλου για εξεύρεση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης των υποτροφιών, αναζήτηση διαχείρισης νέων κληροδοτημάτων ή/και σύναψη συμφωνιών και προγραμμάτων αριστείας με δημόσιους ή /και ιδιωτικού χαρακτήρα φορείς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Όλα αυτά είναι «δύσκολα» πράγματα και ίσως είναι και αντίθετα με τις αντιλήψεις τους περί επιβράβευσης της αριστείας.

Το Ποτάμι στηρίζει τον θεσμό των υποτροφιών και τον αναβαθμισμένο ρόλο του ΙΚΥ, γιατί γνωρίζει καλά ότι οι υποτροφίες αυτές αποτελούν σημαντικό οικονομικό στήριγμα για τους φοιτητές ειδικά τώρα στα χρόνια της κρίσης, ενώ παράλληλα συνιστούν κίνητρο και επιβράβευση των προσπαθειών και των επιδόσεων τους. Οι Βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) έφεραν το σημαντικό αυτό θέμα στη βουλή μέσω της ερώτησης που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, καλώντας τους να αναζητήσουν άμεσα εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης προκειμένου οι Έλληνες φοιτητές να μη στερηθούν τις υποτροφίες και τα βραβεία του ΙΚΥ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον α) Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
β) Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Το οικονομικό αδιέξοδο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στερεί τις υποτροφίες από τους φοιτητές»

Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μετά από μια σειρά αντιμεταρρυθμιστικών ενεργειών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της δραστικής περικοπής της τακτικής χρηματοδότησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην αριστεία με την περιστολή των κονδυλίων του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Το ΙΚΥ τα τελευταία 11 χρόνια έχει χορηγήσει 58.560 υποτροφίες σε φοιτητές που διακρίθηκαν κατά την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή είχαν υψηλές επιδόσεις κατά τα ακαδημαϊκά έτη της φοίτησής τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Είναι σαφές πως οι υποτροφίες αυτές αποτελούν σημαντικό οικονομικό στήριγμα ακόμη περισσότερο στα χρόνια της κρίσης, ενώ παράλληλα συνιστούν κίνητρο καθώς λειτουργούν ως επιβράβευση για τους κόπους των φοιτητών.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κα. Α. Αναγνωστοπούλου απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση, αναφέρει πως η αδυναμία προκήρυξης προγραμμάτων υποτροφιών και βραβείων σε φοιτητές που αρίστευσαν το 2015 για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, καθώς και η μη χορήγησή τους για τα εξάμηνα σπουδών των ετών 2012-2013, 2013-2014 και 2014-2015, οφείλεται στην απουσία σχετικών πιστώσεων στον προϋπολογισμό του ΙΚΥ. Συγκεκριμένα ενώ για τα προγράμματα υποτροφιών απαιτείται κονδύλι 13 εκατομμυρίων ευρώ, η εγκεκριμένη επιχορήγηση του ιδρύματος για το έτος 2015 ανέρχεται μόλις σε 2.156.446 ευρώ η οποία αφορά μάλιστα το σύνολο των λειτουργιών του Οργανισμού.
Όπως διαφαίνεται από την απάντηση της κας Υπουργού, η πολιτική ηγεσία αρκείται για άλλη μια φορά στη διαπίστωση του προβλήματος παραπέμποντας απλά και μόνο στις μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλουν την περικοπή των διαθεσίμων κονδυλίων, δίχως να ασχολείται και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις και επιλογές για το μεγάλο πρόβλημα της στέρησης 3.000 υποτροφιών για τους Έλληνες φοιτητές.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σκοπεύετε και με ποιον τρόπο να λύσετε τι πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του ΙΚΥ έτσι ώστε να επιτελεί το σκοπό του, που είναι η απόδοση υποτροφιών στους οικονομικά αδύναμους και αριστεύσαντες φοιτητές;

2. Ποτέ προβλέπετε ότι θα γίνει η αποπληρωμή των εκκρεμών υποτροφιών προς τους δικαιούχους για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-1013, 2013-2014 και 2014-2015;

3. Ποιους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του ΙΚΥ έχετε εξετάσει; Έχετε διερευνήσει λύσεις όπως τη διαχείριση επιπλέον κληροδοτημάτων και τη σύναψη συμφωνιών και προγραμμάτων αριστείας με δημόσιους ή και ιδιωτικού χαρακτήρα φορείς και οργανισμούς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής