12 Ιουλίου, 2016

Παρωδία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας

«Η Κυβέρνηση της “πρώτης φοράς Αριστερά”, αφού κατάφερε να υποβαθμίσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου με την ψήφιση σωρείας Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, περισσότερο από τον καθένα, με πλήθος τροπολογιών, πολλές εκ των οποίων εκπρόθεσμες, παρακάμπτοντας ακόμη και αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τώρα προχωρά ένα βήμα πιο πέρα: στην απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών», επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, ειδικός αγορητής και βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου με θέμα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την προστασία της λαϊκής οικογένειας.

Ο κ. Φωτήλας τόνισε, ότι η κυβέρνηση εισαγάγει προς συζήτηση επιλεκτικά και αντισυνταγματικά – αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα δε συζητείται καμιά πρόταση νόμου, εάν η εφαρμογή της σημαίνει μείωση της περιουσίας του δημοσίου προς όφελος κάποιων προσώπων - την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, σε μια περίεργη χρονική συγκυρία. Μάλιστα, είναι παράδοξο αυτή την πρόταση νόμου να την εισαγάγει η κυβέρνηση που έχει οδηγήσει στη μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών, παίζοντας με τον πόνο και την αγωνία εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που βρίσκονται σε φριχτή οικονομική κατάσταση.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φωτήλας επεσήμανε ότι «ένα τόσο σημαντικό θέμα για την ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενός ιδιότυπου “δούναι και λαβείν”».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύρια πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις για τη χρονική συγκυρία που έρχεται προς συζήτηση η παρούσα πρόταση του Κ.Κ.Ε., για την προστασία της λαϊκής οικογένειας.

Βιώνουμε εδώ και 1,5 περίπου χρόνο, πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά», αφού κατάφερε να υποβαθμίσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου με την ψήφιση σωρείας Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, περισσότερο από τον καθένα, με πλήθος τροπολογιών, πολλές εκ των οποίων εκπρόθεσμες, παρακάμπτοντας ακόμη και αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τώρα προχωρά ένα βήμα πιο πέρα: στην απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Επειδή επικαλέστηκε το Προεδρείο το άρθρο 73 του Συντάγματος, σας λέω τι λέει ακριβώς το άρθρο 73 παρ. 3 του Συντάγματος: «Καμία πρόταση νόμου ή τροπολογία ή προσθήκη, δεν εισάγεται για συζήτηση εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. ή άλλων Ν.Π.Δ.Δ., δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο». Εδώ συμβαίνουν όλα αυτά. Δηλαδή, υπάρχει μείωση της περιουσίας του δημοσίου, διότι πέρα από όλες τις τράπεζες, αυτές οι διατάξεις αφορούν και τα δάνεια που δόθηκαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο είναι Ν.Π.Δ.Δ., είναι το δημόσιο. Αυτές οι διατάξεις λοιπόν, αν εφαρμοστούν, θα σημάνουν τη μείωση της περιουσίας του δημοσίου και ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 73, δεν μπορεί να γίνει αυτό, δεν μπορεί να εισαχθεί καν για συζήτηση, εφόσον αυτό γίνεται σε όφελος κάποιων προσώπων. Είναι συγκεκριμένο.

Παρά ταύτα, η Κυβέρνηση εισαγάγει προς συζήτηση στις Επιτροπές, επιλεκτικά και αντισυνταγματικά όπως λέω εγώ, πρόταση νόμου του Κ.Κ.Ε. Επί 1,5 χρόνο, δηλαδή, το χρόνο διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., δεν είχε εισαχθεί ποτέ για συζήτηση στο Κοινοβούλιο τέτοιου είδους πρόταση. Τώρα «σπάει» αυτή η τακτική, υπάρχει και ένα ευχάριστο, αλλά πάμε να δούμε γιατί; Γιατί μόνο για το 5ο κόμμα και σήμερα όλως τυχαίως; Τι συνέβη και έρχεται όλως τυχαίως, πριν την ψήφιση του εκλογικού νόμου, πρόταση νόμου προς ψήφιση στη Βουλή, πανομοιότυπη με αυτή που είχε συζητηθεί και είχε απορριφθεί το 2013 στη Βουλή, η οποία δεν συνοδεύεται καν - ας σημειωθεί - από την απαραίτητη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τις συνέπειες στα οικονομικά του κράτους, που θα υπάρχουν από τυχόν εφαρμογή, αφού δεν μιλάμε για ψήφιση, αυτού του σχεδίου νόμου. Αν μη τι άλλο, εμπλέκεται, όπως είπα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη να εισαγάγει προς συζήτηση στη Βουλή, η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, πρόταση νόμου για προστασία της λαϊκής οικογένειας. Η Κυβέρνηση που έχει οδηγήσει στη μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών, που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που παραδίδει τα δάνεια των πολιτών σε κερδοσκοπικά funds, που έκοψε το ΕΚΑΣ και τώρα μας λέει ξεδιάντροπα πως έτσι θα γινόταν από την πρώτη στιγμή (!!!), που έχει εξοντώσει με τη λιτότητα και τη φορολογία πολίτες και επιχειρήσεις, που έταζε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τώρα ξεδιάντροπα δηλώνει ότι μπορεί να χρειαστεί να καταβληθεί σε 4 δόσεις.

Έχει χαθεί κάθε ίχνος ντροπής από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία για να ανταποδώσει τη στήριξη σε διατάξεις άλλου νομοσχεδίου, φέρνει προς συζήτηση και ψήφιση προτάσεις νόμου, που εκ των προτέρων γνωρίζουμε όλοι και η ίδια η Κυβέρνηση δηλώνει, ότι δεν είναι εφαρμόσιμες.

Είναι ντροπή να παίζετε, κύριες και κύριοι της Κυβέρνησης, με τον πόνο και την αγωνία εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που βρίσκονται σε φριχτή οικονομική κατάσταση.

Το Κ.Κ.Ε. φέρνει μία πρόταση νόμου, που αν μη τι άλλο είναι συνεπής σε μια συνολική στάση ζωής, για μονομερή διαγραφή όλων των χρεών.
Αυτό λέει το Κ.Κ.Ε..

Εσείς, όμως, το να φέρνετε προς συζήτηση αυτές τις διατάξεις ύστερα από το συγκεκριμένο τρόπο, με τον οποίο κυβερνήσατε τη χώρα για ενάμιση χρόνο, με συγχωρείται, αλλά αυτό είναι, τουλάχιστον, αστείο.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω κατ’ άρθρον όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου, αλλά είπα και νωρίτερα, ότι παίζετε με την αγωνία και τον πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η πολιτική σας αποτελεί την επιτομή του λαϊκισμού και η αλήθεια είναι πως σε αυτό είστε άπαιχτοι.

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση βρίσκεται στο αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων για τα «κόκκινα» δάνεια, φέρνει προς συζήτηση διατάξεις που αναφέρονται σε μια άλλη πραγματικότητα, σε έναν άλλο κόσμο.

Θα θέλαμε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την ελληνική κοινωνία, να μην αποτελεί αντικείμενο ενός ιδιότυπου «δούναι και λαβείν», παίζοντας με την αγωνία και τον πόνο – το ξαναλέω - εκατομμυρίων συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστώ.

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

Σχετικά