17 Οκτωβρίου, 2016

Παραβίαση του Συντάγματος για μη υποχρεωτική αποχώρηση ανωτάτων δικαστικών λειτουργών;

Στις δηλώσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, για σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού σχετικά με τη νομοθετική παράταση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς αναφέρεται με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Λόγω, όμως, των αντίθετων προβλέψεων στα άρθρα 88 και 90 του Συντάγματος, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου και αν συνάδει με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς και εάν είναι στους σκοπούς του Υπουργείου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους νομοθετική ρύθμιση και εάν ναι, με ποια αιτιολογική βάση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Παραβίαση του Συντάγματος για μη υποχρεωτική αποχώρηση ανωτάτων δικαστικών λειτουργών;

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια της, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έθεσε μεταξύ άλλων ζητημάτων στον Πρωθυπουργό και την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης για παράταση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης στους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Ο Πρωθυπουργός, παρ’ όλο που ενδεχόμενη παράταση του ορίου ηλικίας αντίκεινται στα άρθρα 88, παρ.5 και 90 του Συντάγματος «είδε πολύ θετικά το θέμα», όπως η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είπε στην ενημέρωση που έκανε μετά τη συνάντηση σε Εφέτες και Προέδρους Εφετών.

Μετά το κύμα των αντιδράσεων που προέκυψαν από τις δηλώσεις αυτές καθώς είναι προφανές ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους δικαστικούς και την κυβέρνηση υπήρξε αναδίπλωση και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω της έκδοσης μίας αμφίσημης ανακοίνωσης αλλά και από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η τελευταία δήλωσε μάλιστα ότι δεν ζητεί η προώθηση των συγκεκριμένων αλλαγών να γίνει με την τυπική νομοθετική διαδικασία, αλλά να προκύψουν μέσα από τις αλλαγές που θα επιφέρει η συνταγματική αναθεώρηση που προωθείται από την κυβέρνηση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου σχετικά με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για ζητήματα συνταξιοδότησης των δικαστών; Είναι σύμφωνη η τοποθέτηση με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών;

2. Είναι στους σκοπούς του Υπουργείου να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για παράταση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών; Εάν ναι, με ποια αιτιολογική βάση εφόσον αφενός αντίκειται κατάφορα τέτοια ρύθμιση στο ισχύον Σύνταγμα και δεν έχει αντίστοιχα περιληφθεί μέχρι τώρα αντίστοιχη πρόταση στις προτεινόμενες διατάξεις για αναθεώρηση του Συντάγματος από την κυβέρνηση;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας