18 Φεβρουαρίου, 2016

«Πάγωμα στον κλάδο της αγοράς αυτοκινήτου»

Ένας ακόμη κλάδος της οικονομίας, αυτός της αγοράς αυτοκινήτου, έχει παγώσει εξαιτίας της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης, αλλά και της αδιαφορίας της για τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό θίγει σε ερώτηση, που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός. Στις αρχές του χρόνου, το Οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων θα παραταθεί και για το 2016, ώστε να τονωθεί η αγορά. Η ρύθμιση θα γινόταν με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και η ισχύς τής παράτασης θα ήταν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016. Την παράταση του μέτρου ενέκρινε από την πλευρά του και το «κουαρτέτο» των θεσμών.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και η ρύθμιση πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή με την Κυβέρνηση να δίνει μεν συνεχώς διαβεβαιώσεις, αλλά στην πράξη να μην κάνει τίποτα. Ως συνέπεια των παραπάνω είναι να έχει παγώσει ολόκληρη η συγκεκριμένη αγορά, καθώς όλοι, εισαγωγείς, έμποροι, ιδιοκτήτες και υποψήφιοι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής.

Τα κρατικά έσοδα έχουν μειωθεί εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεων και τα έσοδα στα τελωνεία της χώρας έχουν καταρρεύσει, μιας και καμιά εισαγωγική εταιρεία δεν εκτελωνίζει, περιμένοντας την παράταση, ώστε να καταβάλουν μειωμένο Τέλος Ταξινόμησης.

Με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, ζητάει από τον Υπουργό να απαντήσει ξεκάθαρα, εάν θα ισχύσει τελικά το μέτρο της παράτασης της απόσυρσης και αν ναι, για ποιο χρονικό διάστημα και πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών:

Θέμα: Πάγωμα στον κλάδο της αγοράς αυτοκινήτου

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η κατάθεση της τροπολογίας που θα δίνει παράταση στο μέτρο της απόσυρσης οχημάτων, με αποτέλεσμα το πάγωμα στον κλάδο της αγοράς αυτοκινήτου αφού τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ιδιοκτήτες / αγοραστές τηρούν στάση αναμονής.

Η σχετική τροπολογία ήταν προγραμματισμένη να κατετεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών από τις 20 Ιανουαρίου και αρχικά προέβλεπε την παράταση της ρύθμισης έως τις 20 Απριλίου 2016. Μετά από τις συνεχείς αναβολές, το Οικονομικό Επιτελείο έδωσε στις αρχές του Φεβρουαρίου διαβεβαιώσεις ότι σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί η τροπολογία με την οποία το μέτρο της απόσυρσης παρατείνεται μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016. Το πράσινο φως για την ρύθμιση έδωσε και το «κουαρτέτο» των Θεσμών κάμπτοντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο που ίσως να είχε η κυβέρνηση. Η απόσυρση προβλέπει απαλλαγή 50% έως 100% από το τέλος ταξινομησης του καινούργιου οχήματος με το όφελος να διαμορφώνεται από 300 – 2.800 ευρώ.

Καθώς μάλιστα το μέτρο της απόσυρσης είχε λήξει, η αναδρομική ισχύς της ρύθμισης, αν τελικά ισχύσει, θα δώσει στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν ήδη οδηγήσει τα παλαιά οχήματα τους στα κέντρα ανακύκλωσης το δικαίωμα της απόσυρσης.

Η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης είχε από το ξεκίνημα μεγάλη επιτυχία. Με βάση τα στοιχεία του συνδέσμου εισαγωγέων αντιπροσώπων αυτοκινήτων, από τον Φλεβάρη του 2010 που ξεκίνησε έως και τα τέλη του 2015, 450.000 οχήματα έχουν οδηγηθεί στα Κέντρα Ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (Ε.Δ.Ο.Ε.). Το 2015 οι αποσύρσεις παλαιών αυτοκινήτων σημείωσαν αύξηση 5,4%.

Δεδομένου ότι, οι συνεχείς αναβολές της κατάθεσης της τροπολογίας έχουν οδηγήσει:

 • Σε μείωση των κρατικών εσόδων ως αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων καθώς όλοι, ιδιοκτήτες, υποψήφιοι αγοραστές, εισαγωγείς και έμποροι τηρούν στάση αναμονής
 • Σε κυριολεκτική κατάρρευση των εσόδων στα τελωνεία της χώρας καθώς καμία εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων δεν εκτελωνίζει οχήματα περιμένοντας την παράταση της απόσυρσης ώστε να καταβάλλουν χαμηλότερο Τέλος Ταξινόμησης.
 • Σε μπλοκάρισμα στα τελωνεία της χώρας και στα κέντρα ανακύκλωσης της Ε.Δ.Ο.Ε. από τα προς απόσυρση αυτοκίνητα, και,
 • Έναν – ακόμη – ολόκληρο κλάδο της αγοράς σε πάγωμα,
 • Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Θα ισχύσει τελικά το μέτρο της παράτασης της απόσυρσης κι αν ναι πότε προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή;

  2. Για ποιους λόγους αναβάλλεται συνεχώς η κατάθεση της Τροπολογίας, δεδομένου ότι και οι «Θεσμοί» έχουν συμφωνήσει;

  3. Ποια θα είναι η χρονική περίοδος για την οποία θα ισχύει η παράταση του μέτρου της απόσυρσης;

  4. Δεδομένου ότι έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες, η ρύθμιση θα έχει τελικά αναδρομική ισχύ και αν ναι με ποιον τρόπο θα γίνει η επιστροφή της οικονομικής διαφοράς που θα προκύψει για τους εισαγωγείς που έχουν καταβάλει ολόκληρο το Τέλος Ταξινόμησης;

  Ο ερωτών Βουλευτής
  Γρηγόρης Ψαριανός - Β’ Αθηνών