31 Οκτωβρίου, 2015

«Είμαστε ακόμη μακριά από τη λύση»

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το Σ/Ν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ:

Κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι καλημέρα,

Είμαστε μαζεμένοι εδώ για να σώσουμε τις Τράπεζες.

Σήμερα 31/10 παγκόσμια ημέρα της αποταμίευσης, ούτε να πληρώσουμε λογαριασμούς δεν μπορούμε, όχι να αποταμιεύσουμε.

Χθες στην επιτροπή σας διάβασα σχόλιο του Πρωθυπουργού για τους τραπεζίτες που έσωζαν οι άλλοι από το φαλιμέντο.

Ακούστε και άλλο ένα: «διότι αυτή είναι η λογική σας: στήριξη των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Τώρα;

Είναι διαφορετικά; Έτσι μας λέτε. Γιατί;

Γιατί εσείς δεν έχετε σχέση με μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αλήθεια; Και προχθές τι μας είπε ο κ. Καμμένος;

Πως αντάλλασσε SMS με εκδότη που έχει συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Και δεν έχει ακόμη παραιτηθεί;

Εσείς κύριοι Συνάδελφοι της Αριστεράς τον στηρίζετε; Σας έχει μείνει ένα δράμι συνείδησης, μια στάλα, μια ρανίδα;

Τι θα κάνατε αν ο Πρωθυπουργός μας έδειχνε SMS εδώ στην Βουλή με ιδιοκτήτη εφημερίδας ή καναλιού που συζητούσε για το Υπουργικό Συμβούλιο;

Θα νιώθατε άνετα; Θα στηρίζατε; Τίποτε δεν σας αγγίζει πια;

Τι άλλο μας έχει πει ο Πρωθυπουργός;

«Χωρίς εκκαθάριση των επισφαλών δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αυτό που κάνετε είναι να ρίχνετε και άλλα λεφτά, λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων σε ένα βαρέλι δίχως πάτο»

Με το νομοσχέδιο δίνετε λύση; Το είπε ο κ. Μπαλαούρας πως τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύθηκαν από το 2011 και μετά. Και πως τώρα δίνετε λύση. Δεν μας την εξήγησε την λύση όμως. Γιατί στα άρθρα του νομοσχεδίου δεν υπάρχει μία λέξη για τα κόκκινα δάνεια. Άρα που είναι η λύση;

Γιατί όμως εκτοξεύθηκαν; Μόνο λόγο της κρίσης; Όχι μόνο. Αν και η κρίση έχει καταστήσει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας αδύναμους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι και ο νόμος Κατσέλη που τα εκτόξευσε. Η προστασία των αδύναμων είναι επιβεβλημένη και επιβεβλημένη διπλά σε περίοδο συστημικής κρίσης.

Όμως όταν η προστασία είναι άκριτη και απροϋπόθετη τότε σπέρνει την καταστροφή και στις τράπεζες αλλάζοντας τη συμπεριφορά των δανειοληπτών. Αντί να πληρώνουν το στεγαστικό, άρχισαν να επιλέγουν να το αφήνουν απλήρωτο αφού δεν φοβόντουσαν μην τους πάρουν το σπίτι και πλήρωναν την κάρτα και το καταναλωτικό που είχαν μεγαλύτερο επιτόκιο. Αποτέλεσμα: Αντί να κοκκινίζει το καταναλωτικό των €15.000 να κοκκινίζει το στεγαστικό των €150.000 στις τράπεζες.

Έτσι εκτοξεύονται τα κόκκινα δάνεια. Και έτσι ερχόμαστε εμείς με λεφτά των φορολογούμενων να βάζουμε λεφτά στις τράπεζες. Όταν δεν προσέχουμε αυτά προκαλούμε. Παίρνουμε το πρόβλημα των δανειοληπτών και το κάνουμε πρόβλημα των καταθετών και των φορολογούμενων.

Φυσικά, την ίδια κυρία του νόμου, αυτού, την κυρία του «λεφτά υπάρχουν», την κομματική σας επιλογή, τη στηρίζετε με χθεσινή τροπολογία για να μην αξιολογηθεί όπως όλες οι διοικήσεις των τραπεζών. Ειδική τροπολογία για να μην αξιολογηθεί.

Και θέλετε να μας πείσετε πως με κομματικές επιλογές θα τα βάλετε με τη διαφθορά των διοικήσεων και των επιχειρηματιών; Σας πήραν τις τράπεζες όπως σας απέδειξα χθες στην επιτροπή οι ξένοι αλλά όπως φαίνεται θα παλέψετε με νύχια και με δόντια για να τις κρατήσετε υπό τον κομματικό σας έλεγχο.

Γιατί; Για να ελέγχετε την ροή των δανείων; Για να παίρνετε θαλασσοδάνεια όπως τα άλλα κόμματα; Πείτε μας. Το Ποτάμι δεν έχει δανειστεί ούτε ένα € και δεν φοβάται.

Γιατί χρειάζεται νέα κεφαλαιοποίηση κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι;

Γιατί ενισχύσατε την αβεβαιότητα όπως σας λέει και το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Μας γυρίσατε σε ύφεση από αναιμική ανάπτυξη.

Μας γυρίσατε σε αύξηση της ανεργίας από μικρή μείωσή της.

Κλείσατε τις τράπεζες από λάθος εκτίμηση ή συνειδητή παραπλάνηση του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη.

Πήρατε αξία του Ελληνικού λαού, τις μετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες και χάσατε μέσα σε 8 μήνες πάνω από 10δις του Ελληνικού λαού.

Αν υπάρχει διαφθορά στις ιδιωτικοποιήσεις και αν την πιάσετε όλη, θέλετε 40 χρόνια, σας το έχω ήδη αποδείξει από το καλοκαίρι, για να ξαναδώσετε πίσω στον Ελληνικό λαό αυτά που χάσατε.

Έχετε χειροτερεύσει σε 8 μήνες την οικονομία, τις τράπεζες, τα δάνεια.

Μας λέτε όμως πως όλα αυτά αξίζουν τον κόπο γιατί μειώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να πετύχουμε.

Αλήθεια; Αν όσα λέγατε τόσα χρόνια είναι αλήθεια, καλύτερα να μην έχουμε €100 λιτότητας γιατί θα κερδίσουμε παραπάνω, έστω €150 σε ανάπτυξη.

Αυτό μας λέγατε τόσα χρόνια, για αυτό βγάζατε τόσο καιρό στον δρόμο τον κόσμο.

Άρα τώρα με την επιτυχή σας διαπραγμάτευση μας φέρατε €150 ύφεσης και γλιτώσατε €100 λιτότητας. Τόση επιτυχία.

Έχετε σε όλα αυτοακυρωθεί.

Συνεπεία ψεμάτων ή ανικανότητας. Διαλέξτε.

Κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι

Πρέπει να σώσουμε τα χρήματα του Ελληνικού Λαού. Και των μεγαλοκαταθετών που σήμερα είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. Οι μεγάλες και οι μεγάλοι τα έχουν έξω. Αυτός είναι ο μεγαλοκαταθέτης σήμερα.

Το νομοσχέδιο είναι το πρώτο - αχρείαστο μέχρι πριν λίγους μήνες, αναγκαίο σήμερα - βήμα.

Δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε ό,τι μπορεί να αποτρέψει το κούρεμα των καταθέσεων. Εξάλλου ήταν προϋπόθεση που πάντα λέγαμε ακόμη και πριν τις εκλογές του Γενάρη. Όχι στο κούρεμα και όχι στην έκτακτη φορολόγηση των καταθέσεων. Το κράτος δεν είναι συνιδιοκτήτης στις καταθέσεις μας. Έτσι λέγαμε τότε. Πράγματα που δεν λέγατε εσείς. Τώρα τα λέτε.

Το παρόν νομοσχέδιο είναι μια καλή μετάφραση. Αργήσατε να το φέρετε αλλά δεν φταίτε εξ’ ολοκλήρου όπως αυστηρά σας κατηγόρησα χθες. Φταίνε και οι ξένοι που σας το έγραψαν, φταίνε και τα μπερδέματα στην μετάφραση που σας αναγκάζουν να διορθώνετε με νομοτεχνικές βελτιώσεις και έτσι καθυστερήσατε επικίνδυνα.

Έστω.

Τελειώνετε τώρα με τις Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, αποσαφηνίστε το πλαίσιο για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση σωστά. Σας είπα χθες για τους κινδύνους, να μην τα επαναλάβω εδώ.

Κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι,

Η ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα μεγάλο βήμα προς την φερεγγυότητα, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και κυρίως προς την διασφάλιση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Όμως τίθενται τα εξής ερωτήματα:

Ερώτημα Πρώτο

Τα NPLs (μη εξυπηρετούμενα Δάνεια) έχουν φθάσει στα 100-106 δις ευρώ και το ερώτημα είναι τι κεφάλαια μπορούν να ανακτήσουν οι τράπεζες, τα 10-20 δις σε βάθος 5-6 ετών είναι ρεαλιστικός στόχος ή εκτός πραγματικότητας;
Οι τράπεζες θα μπορέσουν να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα των NPLs;

Ερώτημα Δεύτερο

Οι τράπεζες διαθέτουν 121 δις καταθέσεις και 207 δις δάνεια αυτό σημαίνει χάσμα ρευστότητας 86 δις
Πως θα καλυφθούν τα 86 δις ευρώ;

Με την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα του ESM και τα νέα κεφάλαια ώστε να μειώσουν το ELA.
Η ουσία δεν αλλάζει όμως το χάσμα δανείων προς καταθέσεις είναι τεράστιο και μη επιλύσιμο σε αυτή την φάση. Για αυτό και τα capital controls δεν μπορούν να φύγουν αν δεν γυρίσουν τα κεφάλαια από το εξωτερικό και από τα στρώματα.

Ερώτημα Τρίτο

Ο ESM θα επενδύσει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις ελληνικές τράπεζες.
Τι σημαίνει αυτό ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης τα restructuring plan θα αλλάξουν πλήρως;

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζιτών θα συμβούν τα εξής εντός 3ετίας αλλά ως συνήθως με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά.
Μείωση καταστημάτων κατά 400 στην Ελλάδα. Νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου 4000 εργαζομένων, από 44 χιλιάδες θα μείνουν 40 χιλιάδες οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Ερώτημα Τέταρτο

Οι τράπεζες θα έχουν κεφαλαιακή επάρκεια αλλά ρευστότητα δεν θα έχουν για να χρηματοδοτήσουν την εθνική οικονομία.
Οι τράπεζες τα επόμενα 3-5 χρόνια θα ασχολούνται με το παρελθόν τους τα προβληματικά δάνεια και πότε θα ασχοληθούν με το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας, την χορήγηση νέων δανείων;

Κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι είμαστε ακόμη μακριά από την λύση.

Γρηγορείτε.

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας

Σχετικά