19 Μαρτίου, 2015

Ο θεσμός των Πρότυπων Πειραματικών σχολείων πρέπει να μείνει ζωντανός

Συζήτηση επί της Επίκαιρης Ερώτησης του Γιώργου Μαυρωτά για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και τη συνακόλουθη υποβάθμιση του θεσμού.

Συζήτηση επί της Επίκαιρης Ερώτησης για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία και τη συνακόλουθη υποβάθμιση του θεσμού

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την Πέμπτη 19 Μαρτίου, συζητήθηκε στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, κ. Γιώργου Μαυρωτά προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το καίριο ζήτημα της υποβάθμισης του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων μέσω της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων. Στην ερώτηση του κ. Μαυρωτά απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Αναστάσιος Κουράκης.

Ο κ. Μαυρωτάς στη πρωτολογία του επισήμανε την πάγια θέση του Ποταμιού υπέρ του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, τόνισε τον διευρυμένο εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα τους καθώς σε αυτά φοιτούν παιδιά φτωχών οικογενειών και παιδιά μεταναστών, αντικρούοντας κάθε επίπλαστο μύθο περί ελιτίστικων και ταξικών σχολείων.
Κατέδειξε την ανυπαρξία διαλόγου και τον πλήρη αιφνιδιασμό των παιδιών και των οικογενειών τους από τις επιχειρούμενες αλλαγές του Υπουργείου που είναι σε πλήρη αντίθεση με τι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Αναρωτήθηκε για την τόσο μεγάλη σπουδή για κατάργηση των εξετάσεων στη μέση της σχολικής περιόδου και ποιο λόγο ειδικά στα Πρότυπα καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο και όχι και στο Γυμνάσιο.

Απαντώντας ο κ. Κουράκης θεώρησε ότι ήδη γίνεται διάλογος ο οποίος προφανώς δεν έγινε ποτέ και υπεραμύνθηκε της θέσης του Υπουργείου για την επιλογή των μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία μέσω κλήρωσης. Τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα παιδιά από ένα δήθεν υπερβολικό άγχος και δικαιολόγησε την έλλειψη αξιολόγησης του θεσμού στο γεγονός ότι το νέο σύστημα λειτούργησε μόνο για 2 χρόνια!

Στη δευτερολογία του ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε ότι τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία εφαρμόζουν βέλτιστες, καινοτόμες και πρωτοποριακές πρακτικές εκπαίδευσης και γι’ αυτό ο θεσμός αυτός πρέπει να επεκταθεί. Ρώτησε τον κ. Υπουργό γιατί επιλέχθηκαν μόνο πέντε Πρότυπα και γιατί όχι και άλλα σχολεία σε άλλες πόλεις της χώρας όπως τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, το Ηράκλειο. Επεσήμανε τον κίνδυνο εκφυλισμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων όπως συνέβη το 1985 και κάλεσε το Υπουργείο να μην ακολουθήσει τη λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Κλείνοντας αναφέρθηκε στον κίνδυνο ενός Grexit και στην παιδεία και στην εμφανή διάθεση του Υπουργείου Παιδείας για «όπισθεν ολοταχώς».

Ο κ. Υπουργός συνέχισε δίχως να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις ενώ απέφυγε να δηλώσει ότι είναι υπέρ της επέκτασης του θεσμού των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής

19 Μαρτίου 2015