13 Οκτωβρίου, 2017

«Ο πολιτικός δεν χαϊδεύει αυτιά. Ανοίγει δρόμους στα δύσκολα»

Ομιλία Σπ. Δανέλλη στο νομοσχέδιο για τα νωπά προϊόντα

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου με τίτλο: «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις.», απαντώντας στην εισηγήτρια της Ν.Δ. κα Αραμπατζή για το νόμο, που αφορά την έμφυλη ταυτότητα, ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν εκχώρησε την ψήφο του στην Κυβέρνηση, όπως η ίδια υποστήριξε. «Αντιθέτως, η ΝΔ αποχώρησε από την γραμμή του πολιτικού φιλελευθερισμού, που τουλάχιστον ο Αρχηγός της δηλώνει πως υποστηρίζει.» συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου, αναφερόμενος στο χθεσινό πρωτοσέλιδο «Της Ελεύθερης Ώρας», που καλεί τους αναγνώστες του για «Ξύλο σε κάθε ‘’αδερφή”», αναρωτήθηκε γιατί η Εισαγγελία δεν αντέδρασε άμεσα και αυτεπάγγελτα, αφού κατάφορα παραβιάζεται ο ν.4285/2014 (ο αντιρατσιστικός νόμος).

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού, με αφορμή την κατάληψη της Ισπανικής πρεσβείας από μέλη του Ρουβίκωνα, τόνισε πως οι βιαιοπραγίες, οι βανδαλισμοί κατά της δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας και η βία δεν συνιστούν πολιτική έκφραση και πως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά από την συντεταγμένη Πολιτεία, από την Κυβέρνηση, από την αστυνομία ή τη Δικαιοσύνη.

Ο Σπύρος Δανέλλης παρότρυνε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προτιμήσει συνομιλητές από τον παραγωγικό κόσμο, που μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες βρίσκουν το δρόμο της παραγωγής και της προκοπής, χωρίς να ζητούν οικονομικές ενισχύσεις και απαλλαγές, παρά βελτίωση των όρων του επιχειρείν.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Θα ξεκινήσω δίνοντας μια απάντηση στην αγαπητή συνάδελφο κυρία Αραμπατζή, την εισηγήτρια της ΝΔ, λέγοντας πως σε σχέση με το νόμο πλέον του Κράτους που αφορά την έμφυλη ταυτότητα, Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν εκχώρησε την ψήφο του στην Κυβέρνηση, γιατί απλώς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε.
Αντιθέτως, η ΝΔ αποχώρησε από την γραμμή του πολιτικού φιλελευθερισμού, που τουλάχιστον ο Αρχηγός της δηλώνει πως υποστηρίζει.

Το Ποτάμι, αταλάντευτα εξακολουθεί να τιμά τις αρχές και τις αξίες του, χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και τακτικισμούς.
Εμείς δεν παίζουμε με τα δικαιώματα των μειοψηφιών.
Οι συνεπείς προοδευτικοί δεν παίζουν με αυτά.
Όχι, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.
Ιησουίτες δεν είμαστε.

Κι αν τις αρχές μας τις θυσιάζουμε για να μην ενοχλήσουμε την Εκκλησία και το συντηρητικό μας ακροατήριο, μπρος στην κατάκτηση της εξουσίας, σε ένα νομοσχέδιο καθορισμού μιας διοικητικής πράξης, μην κοροϊδεύουμε πως θα αλλάξουμε τον κόσμο.
Ο κ. Ξυδάκης λίγο πριν είπε, ότι διαπιστώθηκε μία αδυναμία να αντιμετωπίσουμε την οργανωμένη παραπληροφόρηση που δημιούργησε σύγχυση στην κοινωνία.

Διότι, με τον προχτεσινό νόμο απλώς τακτοποιήσαμε με μια διοικητική πράξη ένα τεράστιο πρόβλημα, που αφορά πολύ λίγους και τις οικογένειές τους και όχι εμάς τους υπόλοιπους.
Ο πολιτικός δεν χαϊδεύει αυτιά.

Ανοίγει δρόμους στα δύσκολα, πείθοντας την κοινωνία να τον ακολουθήσει.
Και επιτέλους, ας σταματήσουμε να ρίχνουμε νερό στο μύλο των ακραίων.
Έτσι σύμφωνα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της χουντικής λαθρόβιας φυλλάδας, «Της Ελεύθερης Ώρας», ο νόμος που προχθές ψηφίσαμε για την ταυτότητα φύλου, υποστηρίχθηκε από «148 ανώμαλους» και πέρασε από μια «Βουλή – Τραβεστί».

Επιπλέον, στο ίδιο πρωτοσέλιδο, ο αρχισυντάκτης καλεί τους αναγνώστες του για «Ξύλο σε κάθε ‘’αδερφή’’»…
Απορώ γιατί η Εισαγγελία δεν αντέδρασε άμεσα και αυτεπάγγελτα, αφού κατάφορα παραβιάζεται ο ν.4285/2014 (ο αντιρατσιστικός νόμος).

Δηλαδή γιατί έπρεπε να το ζητήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Αυτή η κακόγουστη φάρσα με τον Ρουβίκωνα, με τα μεγάλα κακομαθημένα παιδιά που χαίρουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, που απολάμβαναν έως τώρα, και εξαιτίας αυτής ολοένα κλιμάκωναν τις εξορμήσεις τους, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Δεν μπορεί να θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να έχουν άποψη επί παντός επιστητού και η άποψή τους αυτή να εκφράζεται με τη βία.
Οι βιαιοπραγίες, οι βανδαλισμοί κατά της δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, η βία δεν συνιστούν πολιτική έκφραση.

Κυρίως όμως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά από την συντεταγμένη Πολιτεία, από την Κυβέρνηση, από την αστυνομία ή τη Δικαιοσύνη, θεωρώντας τα ως θεμιτές εκφράσεις άποψης.
Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει!

Το θράσος και η γενικευμένη σύγχυσή τους, τους οδήγησε από Εφορίες μέχρι συμβολαιογραφικά γραφεία, και από Γενικές Γραμματείες Υπουργείων, μέχρι εγκαταστάσεις ΜΜΕ.
Και εχθές στην Ισπανική Πρεσβεία!

Μπήκαν στην Πρεσβεία, θέλοντας να εκφράσουν την άποψή τους για ένα ζήτημα τόσο σοβαρό και σύνθετο, όπως το Καταλανικό δημοψήφισμα!

Θα ήταν ανέκδοτο, αν δεν απειλούνταν διπλωματικό επεισόδιο για τη χώρα μας, που επιτέλους οδήγησε στη δίωξή τους.

Και δεν είναι μόνο ο Ρουβίκωνας.
Για πολλοστή φορά σημειώθηκαν προπηλακισμοί και βίαιες απειλές στον χώρο του Πανεπιστημίου.
Πλήρης παρεξήγηση του όρου «Πανεπιστημιακό Άσυλο».
Πριν μια εβδομάδα θύμα υπήρξε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, αφίσες σε περιοχές της Αθήνας, υποδείκνυαν ως φασίστα τον Καθηγητή της Παντείου, κ. Άγγελο Συρίγο, καλώντας σε ανάλογη δράση εναντίον του.
Όμως, ο φασισμός αυτών, που θεωρούν ότι είναι «δημοκράτες πρώτης γραμμής» στα Πανεπιστήμια πρέπει να τελειώνει.

Αλλά η φοβικότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το ζήτημα της νομιμότητας στα Πανεπιστήμια, επιτρέπει στους ακραίους κάθε λογής να αποθρασύνονται.
Και δεν μιλάμε μόνο για νομιμότητα.
Μιλάμε κυρίως για την ασφάλεια των διδασκόντων, αλλά και των φοιτητών που έχουν αντίθετη άποψη από αυτές τις «πεφωτισμένες μειοψηφίες».

Θεωρώ πως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε όλα αυτά τα ζητήματα, που αφορούν την ενδο - πανεπιστημιακή ζωή.

Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά που μας κυνηγάνε από το παρελθόν.
Και ιδιαίτερα η Αριστερά πρέπει να κλείσει αυτούς τους ανοικτούς λογαριασμούς, που συντηρούνται εξαιτίας ιδεοληψιών και παρελθοντικών λανθασμένων εκτιμήσεων.

Η Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την ανεκτικότητα στη βία και στον αυταρχισμό των μειοψηφιών, ούτε και με την επιβολή που αυτές θέλουν να ασκήσουν.

Αυτό είναι φασισμός και δεν έχει τίποτα να κάνει με την ελεύθερη έκφραση απόψεων.
Το άσυλο των Πανεπιστημίων αφορά την προστασία και την διασφάλιση της ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών – ακόμη και μειοψηφικών- και όχι με την απαγόρευση των πλειοψηφικών απόψεων, από δυναμικές και βίαιες μειοψηφίες.

Επί του νομοσχεδίου τώρα.
Η Οδηγία 7/2011 περί εξόφλησης εντός 60 ημερών των τιμολογίων ή δελτίων αποστολής αγροτικών προϊόντων, δυστυχώς, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα για τους Έλληνες παραγωγούς, γιατί ο Ν.4152/2013, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο πρόβλεπε την εξαίρεση που έγινε κανόνας.
Δηλαδή, το «εκτός αν άλλα αποφασίσουν».

Η ρήτρα αυτή έφερε σε τόσο ετεροβαρή θέση τον παραγωγό, έναντι του εμπόρου, ώστε ποτέ δεν λειτούργησε θετικά.

Καλώς λοιπόν, σήμερα, αυστηροποιούμε τον υφιστάμενο νόμο.
Μένει βεβαίως να αποδειχθεί ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στην εφαρμογή του.
Πολύ σημαντική επίσης και η πλήρης ιχνηλάτηση, ταυτοποίηση του γάλακτος και των προϊόντων κρέατος.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Επιτροπή Ανάπτυξης Υπαίθρου και Γεωργίας έκανε αγώνες επί σειρά ετών, προκειμένου οι χώρες μέλη να υιοθετήσουν την οδηγία για την ιχνηλάτηση γάλακτος και των προϊόντων κρέατος.

Είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές.
Τώρα, για το έγκλημα του Αχελώου, που νιος ήμουν και γέρασα και μαζί δίναμε αγώνες πριν είκοσι χρόνια κ. Υπουργέ, μακάρι αυτή τη φορά να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα και με τη λογική.

Γιατί, καταστροφή χωρίς επιστροφή έχει επέλθει, καθώς και κατασπατάληση πόρων που δεν θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να έχουμε στη διάθεση μας, έχει συντελεστεί.

Τέλος, κύριε Υπουργέ, θα ήταν πολύ χρήσιμο στους συνομιλητές σας από τον παραγωγικό κόσμο, εκτός των εκπροσώπων ή εκείνων που δηλώνουν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, να συμπεριλάβετε και αυτούς που μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες βρίσκουν το δρόμο της παραγωγής και της προκοπής.

Των εκπροσώπων της παράλληλης Ελλάδας, που δεν ζητούν οικονομικές ενισχύσεις και απαλλαγές, παρά βελτίωση των όρων του επιχειρείν.

Ευχαριστώ.