24 Ιουλίου, 2015

Ο υπουργός παραδέχεται επίσημα την διακοπή υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ

Ουσιαστική παραδοχή διακοπής των έργων στον τομέα της αλιείας συνιστά η απάντηση του αρμοδίου Υπουργού σε ερώτηση του Βουλευτή Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη για τις κοινοτικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα.

Ουσιαστική παραδοχή διακοπής των έργων στον τομέα της αλιείας συνιστά η απάντηση του αρμοδίου Υπουργού σε ερώτηση του Βουλευτή Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη για τις κοινοτικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα.

Όπως προκύπτει από την μακροσκελή απάντηση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος τα δημόσια έργα στον τομέα της αλιείας, δηλαδή τα αλιευτικά καταφύγια, ιχθυόσκαλες, τεχνητοί ύφαλοι λόγω καθυστέρησης στην πληρωμή τους, οι ανάδοχοι εργολάβοι διακόπτουν τις εργασίες τους με αποτέλεσμα την καθυστέρηση υλοποίησης / ολοκλήρωσης τους.

Στην ίδια απάντηση γίνεται επίσης λόγος για επιβράδυνση του ρυθμού υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων λόγω της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα την περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών, της λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις, την έλλειψη ρευστότητας κλπ.

Το θέμα της επιβράδυνσης ή διακοπής έργων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 έχει θέσει επανειλημμένως ο Βουλευτής Δράμας κ. Χαρακίδης.

Συγκεκριμένα:

 • Με ερώτηση του από 12/5/2015 στους Υπουργούς Οικονομικών και
  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις κοινοτικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στον αγροτικό τομέα
 • Με ερώτηση του από 22/5/2015 στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για τα προβλήματα με τα έργα ΕΣΠΑ στην Αυτοδιοίκηση
 • Με παρέμβαση του κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Περιφερειών υπό την παρουσία του αρμοδίου Υπουργού κου Σταθάκη στις 28/5/2015, όπου είχε τονίσει «δεν μπορείτε να κάνετε πληρωμές και παίρνετε τα χρήματα του ΕΣΠΑ για να πληρώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις που έτσι πρέπει να είναι, πρέπει να δείτε οπωσδήποτε και ίσως θα έπρεπε σ” αυτή την ενδιάμεση συμφωνία να μπει στο τραπέζι και το θέμα της παράτασης του ΕΣΠΑ»
 • Με παρέμβαση του στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ στις 29/5/2015, όπου είχε αναφέρει «η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει παράταση του ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του 2015. Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Σταθάκη συνέχισε «εμένα μου γενάτε μια απορία, για τα κόκκινα δάνεια και τον αναπτυξιακό πότε θα μιλήσετε; Μετά τη συμφωνία; Μετά τη συμφωνία θα έχει κλείσει η συμφωνία;».
 • Με σειρά δηλώσεων σε Εθνικής και τοπικής εμβέλειας ΜΜΕ όπου ζητούσε να μπει στη συμφωνία η παράταση ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ, κίνδυνος να χαθούν πολύ περισσότερα από όσα θα πάρουμε από τη συμφωνία
 • Σήμερα η Κυβέρνηση έστω και εν μέρει παραδέχεται την διακοπή εργασιών σε έργα του ΕΣΠΑ. Έστω και τώρα οι αρμόδιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι εκτός από φόρους φόρους φόρους πρέπει να συζητήσουμε και για την ανάπτυξη και το πώς θα επανεκκινηθεί η οικονομία. Αυτό είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο αυτής της περιόδου για την χώρα μας και περνάει στα ψηλά.. όχι μόνο για τα μμε αλλά και για την Κυβέρνηση όπως φαίνεται.

  Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου εδώ:

  *Ο Κυριάκος Χαρακίδης είναι βουλευτής Δράμας

  24 Ιουλίου 2015