10 Ιουνίου, 2016

Ο Γιώργος Γραμματικάκης φέρνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προσεχή Τρίτη, 14 Ιουνίου, από τον καθηγητή Αστροφυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννη Χ. Σειραδάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και ευθύνη του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Γραμματικάκη.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - χρονολογείται από το 2ο αι. π.Χ.- βρέθηκε στο ομώνυμο ναυάγιο το 1900 αλλά η αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας και του ρόλου των 30 γραναζιών του επετεύχθη μόνο πρόσφατα. Και αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Γ. Σειραδάκης θα παρουσιάσει ένα λειτουργικό πρότυπο του Μηχανισμού, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το διεθνές κοινό για τον πρώτο αυτό υπολογιστή της ανθρωπότητας που επέτρεπε τη μελέτη των πλανητών και την πρόβλεψη των εκλείψεων.

Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη της εκδήλωσης Γ. Γραμματικάκη, ο στόχος της διοργάνωσης είναι διπλός: «Να γνωρίσομε και να θαυμάσομε ένα συγκλονιστικό δημιούργημα της αρχαίας εποχής, που δίκαια αποκλήθηκε ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας. Και να πεισθούμε, όσοι από εμάς δεν το ξέρομε, ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν είναι μόνον η χώρα των αδιέξοδων μνημονίων και της ταπείνωσης. Υπάρχει και μια «παράλληλη Ελλάδα», που εξακολουθεί να δίδει λαμπρά δείγματα πολιτισμού, επιστήμης και σωστής Παιδείας.

Η σημασία, λοιπόν, της εκδήλωσης δεν έγκειται μόνον στη σπουδαιότητα του ίδιου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Συνιστά και απόδοση τιμής στους σπουδαίους επιστήμονες, όπως ο κ. Σειραδάκης, οι οποίοι συμβάλλουν με την ακούραστη έρευνά τους στην εξιχνίαση και σωστή εκτίμηση των επιτευγμάτων του παρελθόντος και την καλύτερη διαμόρφωση του επιστημονικού μέλλοντος».

* Ο Γιώργος Γραμματικάκης είναι ευρωβουλευτής.

διαβάστε επίσης