9 Ιουνίου, 2016

Χρηματοδότηση για την Αμφίπολη ζητά ο Γ. Γραμματικάκης

Να μην αφεθεί στην τύχη ή μάλλον στην ατυχία του το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ζητά με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Γραμματικάκης.

Ζητά επίσης να πληροφορηθεί αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ανασκαφικής συνέχειας, αλλά και την ανάδειξη του μνημείου μέσω της ένταξής του σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο Γ. Γραμματικάκης, “παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των αρχαιολογικών μελετών και των εργασιών αναστήλωσης, με αποτέλεσμα τον σοβαρό κίνδυνο φθοράς του μνημείου και των ευρημάτων” .

Την εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική σημασία του ταφικού μνημείου – υπενθυμίζει ο ευρωβουλευτής- έχει ήδη αναγνωρίσει η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντιπροσωπεία της μάλιστα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Λόφο Καστά τον Ιούνιο του 2015, μετά από πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Γ.Γραμματικάκη και Θ. Ζαγοράκη.

Όπως τόνισε τότε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας και Πρόεδρος της Επιτροπής CULT Sylvia Costa, η Επιτροπή επιθυμεί να συνδράμει στην εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου το ανασκαφικό και σωστικό έργο να ολοκληρωθεί και να μελετηθεί, να αναδειχθεί το σπουδαίο αυτό μνημείο το συντομότερο και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Υπήρξε, όμως, εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας οποιαδήποτε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή; Δόθηκε το έναυσμα και η δυνατότητα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και σε χορηγούς να προσφέρουν συνδρομή εκεί, όπου η ελληνική πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ιστορία, λόγω οικονομικής δυσπραγίας;

Μετά την κατάθεση της Ερώτησης ο Γ. Γραμματικάκης δήλωσε:

“ Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο αφήνεται έρμαιο, επειδή έτυχε να αποκαλυφθεί σε καιρούς κρίσης. Χρειάζεται πανστρατειά για την εξέρευση πόρων, χρειάζεται ευελιξία και στοχοθεσία από την πλευρά του ΥπΠο. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να συνδυάσω το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον τουρισμό ή την προστασία του φυσικού πλούτου της Ελλάδας με την πλήρη αδιαφορία για την τύχη του μνημείου της Αμφίπολης.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο, ενώ σωστά εξαιρείται ο αρχαιολογικός θησαυρός της Ελλάδας από την παραχώρηση της αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου για 99 χρόνια, την ίδια στιγμή η ελληνική πολιτεία να εγκαταλείπει τα μνημεία της.”

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με Θέμα:

Χρηματοδότηση εργασιών στον Τύμβο της Αμφίπολης

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης στην Ελλάδα (τύμβος Καστά) που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αποτελεί ένα εξαιρετικής πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας μνημείο.

H Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναγνωρίζοντας την σημασία του μνημείου για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, επισκέφτηκε την Αμφίπολη με επίσημη αντιπροσωπεία της τον Ιούνιο του 2015. Η αντιπροσωπεία εξέφρασε τον θαυμασμό της για τα εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής και τόνισε εμφατικά την άμεση ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του μνημείου καθώς οι ανασκαφές βρισκόταν σε ημιτελές στάδιο.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, το μνημείο παραμένει αναξιοποίητο και μη προσβάσιμο σε επισκέπτες αλλά και ομάδες επιστημόνων. Παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των αρχαιολογικών μελετών και των εργασιών αναστήλωσης, με αποτέλεσμα τον σοβαρό κίνδυνο φθοράς του μνημείου και των ευρημάτων.

Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ερωτάται η Επιτροπή:

· Πληροί το ταφικό μνημείο τις προϋποθέσεις για την ένταξή του σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ;

· Έχει προβεί η ελληνική κυβέρνηση στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του μνημείου στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ;