7 Μαΐου, 2018

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για σημαντικές ελλείψεις συγκεκριμένων σκευασμάτων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται σε προϊόντα ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης.

Παρότι ο ΕΟΦ σε συνεργασία με το ΙΦΕΤ, προχώρησε στην εισαγωγή μικρών ποσοτήτων των παραπάνω προϊόντων, συνιστώντας ταυτόχρονα στους επαγγελματίες υγείας προσεκτική διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων, το πρόβλημα, για όσους έχουν ανάγκη τα συγκεκριμένα σκευάσματα, παραμένει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Επικίνδυνες ελλείψεις σε ανθρώπινη λευκωματίνη και ανθρώπινη φυσιολογική ανοσοσφαιρίνη»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (Ε.Ο.Φ), σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά σε προϊόντα ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, της μειωμένης διάθεσης, αλλά και των ποιοτικών προβλημάτων στην παραγωγή των προϊόντων.

Η ανθρώπινη λευκωματίνη που αποκαθιστά και διατηρεί τον όγκο του αίματος, είναι απαραίτητη σε ασθενείς που έχουν έλλειψη αίματος και υγρών, εξαιτίας συγκεκριμένων ιατρικών καταστάσεων, ενώ η ανθρώπινη φυσιολογική ανοσοσφαιρίνη, χορηγείται σε ενήλικους και παιδιά που χρειάζονται περισσότερα αντισώματα στο αίμα τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Ο ΕΟΦ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) προχώρησε σε έκτακτες εισαγωγές μικρών ποσοτήτων, των παραπάνω φαρμακευτικών προϊόντων, οι οποίες ωστόσο δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ασθενών, ενώ παράλληλα κάλεσε τους επαγγελματίες υγείας να κάνουν προσεκτική διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων.

Δεδομένου ότι η επάρκεια φαρμακευτικών προϊόντων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας.

Δεδομένου ότι οι ελλείψεις των συγκεκριμένων σκευασμάτων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που τα έχουν ανάγκη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σε ανθρώπινη λευκωματίνη και ανθρώπινη φυσιολογική ανοσοσφαιρίνη;

2. Με ποιο τρόπο θα προστατευθούν οι ασθενείς (ενήλικες και παιδιά), που χρήζουν χορήγησης των συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων;

3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι ελλείψεις των αναφερόμενων φαρμακευτικών προϊόντων;

Ο ερωτών βουλευτής Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά