4 Μαΐου, 2018

Διακομματική Επιτροπή πρέπει να επισκέπτεται τις ελληνικές ομογένειες και όχι κομματικοί αγκιτάτορες

Παρέμβαση Γρ. Ψαριανού στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς έγινε ενημέρωση για το 11ο Πανιταλικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, εκ των παλαιότερων μελών της συγκεκριμένης Επιτροπής της Βουλής, εξέφρασε την επιφύλαξή του για την πολιτική πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όσον αφορά στην διαδικασία επαφών με τον απόδημο ελληνισμό. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, όπου οι αποστολές αποτελούνταν από διακομματική επιτροπή με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, σήμερα οι εν λόγω επαφές πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τον Υπουργό και από κυβερνητικά κλιμάκια, ενώ τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής ενημερώνονται σπανίως και όταν αυτό γίνεται εκ των υστέρων.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο Συνέδριο, ο βουλευτής του Ποταμιού επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στα μέλη της Επιτροπής πριν ή κατά τη διάρκειά του, ώστε να μπορούσαν να παραστούν να το παρακολουθήσουν, όσοι θα ήθελαν.

Τονίζοντας ότι οι ελληνικές κοινότητες της Ιταλίας δεν είναι σαν άλλες κοινότητες μεταναστών, που μετοίκησαν πριν 30 ή 60 χρόνια, αλλά είναι η αρχαιότερη ελληνική κοινότητα, που αποτελεί συνέχεια της Ελλάδας εδώ και 3000 χρόνια, ο Γρηγόρης Ψαριανός αναφέρθηκε σε πληροφόρηση, που ο ίδιος είχε συλλέξει από προσωπικές του επαφές, πως στο συγκεκριμένο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν λιγότερες από τις μισές κοινότητες της Ιταλίας και παρέστησαν αριθμητικά σχεδόν τόσοι, όσοι χρειάζονταν για να εκλεγούν στο πανιταλικό όργανο!

Ζήτησε από τον εισηγητή της κυβέρνησης και πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Αλ. Τριανταφυλλίδη, να ενημερώσει ως εκπρόσωπος της πολιτείας και ως παρευρεθείς στο εν λόγω Συνέδριο, γιατί δεν εκπροσωπήθηκαν, ως όφειλαν, όλες οι κοινότητες. Ζήτησε επίσης, όπως άλλωστε και άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, να έρθουν στην Επιτροπή τα πρακτικά του εν λόγω Συνεδρίου. Όσον αφορά τυχόν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων της Ιταλίας που ενδεχομένως υπάρχουν, καλό θα ήταν κάποια στιγμή να υπάρξει αποστολή διακομματικής αντιπροσωπείας, για να συζητηθούν τα ζητήματα, να δοθούν λύσεις και να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

«Καλό είναι να λειτουργούμε ως εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και όχι ως κομματικοί καθοδηγητές», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού.

Σχετικά

διαβάστε επίσης