27 Φεβρουαρίου, 2016

Ο χαιρετισμός του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο Συνέδριο του Ποταμιού

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι σύνεδροι του Ποταμιού, παρευρίσκομαι σήμερα στο Συνέδριό σας για να σας απευθύνω χαιρετισμό όπως έκανα και στο ιδρυτικό Συνέδριο στο Λαύριο, το καλοκαίρι του 2014. Έχοντας παρευρεθεί και στα δυο Συνέδρια και έχοντας θέλω να πιστεύω κοινούς στόχους και αγωνίες μαζί σας, θα μου επιτρέψετε να μιλήσουμε φιλικά να πούμε αλήθειες όσο δύσκολες κι αν είναι.

Για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσω με αυτοκριτική διάθεση, για το Κόμμα μου. Παρά το γεγονός ότι ανέλαβα την Προεδρία πριν οκτώ μήνες, τον Ιούνιο του 2015 και έκτοτε η κυριότερη δράση μας είναι οι συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.

Πριν δυόμιση χρόνια περίπου η ΔΗΜΑΡ είχε τη δυνατότητα να παίξει τον κυρίαρχο ρόλο στην ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά με το άγχος της περιχαράκωσης τελικά δεν το έπραξε.

Εμείς έχοντας τις εμπειρίες μας από αυτά τα χρόνια και μετά το πρόσφατό μας Συνέδριο, τον Ιούνιο, αποφασίσαμε ότι χρειάζεται να δράσουμε άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό διαδραματίσαμε σημαντικό ρόλο τον Σεπτέμβριο στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με συλλογικές μας αποφάσεις δουλέψαμε ενεργά, αποφασιστικά και μέσα σε ελάχιστο χρόνο επιτεύχθηκε η συνεργασία μας με το ΠΑΣΟΚ και τις Κινήσεις Πολιτών, με το ενθαρρυντικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Το είπαμε το καλοκαίρι, δεν μείναμε στα λόγια, το κάναμε πράξη τον Σεπτέμβριο, χωρίς μπρος – πίσω, χωρίς προσχηματικές δικαιολογίες και προϋποθέσεις.

Φίλες και φίλοι, το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο κρίσιμη. Μια περίοδο, όπου η προσφυγική αλλά και η οικονομική κρίση, δημιουργούν νέα δεδομένα. Η χώρα μας διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής της ιστορίας. Η οικονομική κρίση είναι παρούσα και σε αυτή την κατάσταση δυστυχώς η χώρα μας έχει μια εντελώς αναποτελεσματική Κυβέρνηση, χωρίς κανένα όραμα, χωρίς κανένα σχέδιο και οργάνωση αλλά με ιδεολογικές εμμονές και αυταπάτες.

Είναι λογικό αυτή η περίοδος να είναι περίοδος αναδιαρθρώσεων και επαναπροσδιορισμού τόσο της κοινωνίας, όσο και των πολιτικών δυνάμεων. Το ερώτημα που τίθεται σήμερα, είναι αν θα συμβάλλουμε όλοι μας στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας.

Είμαστε σταθερά υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική προοδευτική λύση, με συγκεκριμένο προοδευτικό σχέδιο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και απέναντι στο λαϊκισμό.

Αλλά ο πολιτικός χρόνος έχει πλέον άλλη βαρύτητα. Δεν υπάρχει χρόνος για ατέρμονες συζητήσεις, χρειάζεται δράση, χρειάζονται πρωτοβουλίες. Φίλες και φίλοι του Ποταμιού πρέπει να καθίσουμε όλα τα Κόμματα, Κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και των αποφάσεων. Λέμε ναι στο διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και απαραίτητες. Αλλά εμείς ως μεταρρυθμίσεις δεν θεωρούμε ούτε τα οριζόντια μέτρα που είναι απορυθμίσεις, ούτε τις απλές ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν δομικά ένα σύστημα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αφορούν και τους από κάτω και τους από πάνω.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω, γιατί άκουσα και τις θέσεις χτες ότι πάγια θέση του Κόμματός μας είναι η δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και η επανατοποθέτηση των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους με τον αναγκαίο διαχωρισμό τους.

Σταθερή θέση του Κόμματός μας είναι και οι απαραίτητες αλλαγές του εκλογικού συστήματος και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Οι προτάσεις που μπορούν να γίνουν εδώ και τώρα, είναι η άμεση κατάργηση του bonus των 50 εδρών, η αναδιάταξη των εκλογικών Περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας Υπουργού – βουλευτή, η μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Η χώρα έχει ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος το οποίο θα έχει μια εγγυημένη διάρκεια ισχύος χωρίς δικαίωμα αλλαγής από κανέναν, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τους κανόνες και να μην υπάρχει δυνατότητα αλλαγής κατά το δοκούν από την εκάστοτε πλειοψηφία.

Το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να αποτυπώνει πιστά τη βούληση του εκλογικού Σώματος χωρίς στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες και να ενθαρρύνει τη συνεννόηση και τις συνεργασίες. Συμφωνούμε επίσης ότι χρειάζεται ανανέωση στην πολιτική, ανανέωση προσώπων, ιδεών, ανανέωση πολιτικών πρακτικών. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, νέοι άνθρωποι με νέα μυαλά γιατί αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας έχει παλιά μυαλά στην πολιτική του.

Τώρα είναι η ώρα η νέα γενιά, η δική μου γενιά, να βγει στο προσκήνιο να δώσει τη μάχη για να μπει στις εξελίξεις.

Στόχος να έρθει ξανά στο επίκεντρο η κοινωνία. Αυτό προσδοκούν ξέρετε οι νέες γενιές που είδαν ξαφνικά να γκρεμίζονται τα πάντα. Οι γενιές, που η μετανάστευση δεν ήταν επιλογή τους, και όμως έγινε.

Φίλες και φίλοι το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου, του προοδευτικού χώρου είναι μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική, αρκεί να το αποφασίσουμε. Έφτασε η ώρα για σταθερά βήματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά στην κοινή προσπάθεια, χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις και χωρίς φοβίες.

Σήμερα χτυπάω συναγερμό. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα βρεθεί η χώρα στα διλήμματα του αναπαλαιωμένου διπολισμού, θα είναι αργά και δεν θα υπάρχει καμία, μα καμία δικαιολογία για όλους μας.

Το πρόβλημα φίλες και φίλοι δεν είναι οργανωτικό, είναι πολιτικό. Για να δώσω έμφαση στην ανάγκη αποφασιστικών δράσεων, πριν λίγες μέρες δήλωσα ότι θα ήθελα να κλειστούμε όλοι οι αρχηγοί των Κομμάτων, Κινήσεων και ανένταχτες προσωπικότητες του χώρου σε ένα δωμάτιο και να βγούμε από εκεί μόνο όταν θα συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη συμπαράταξη. Να λειτουργήσουμε έτσι ώστε μέσα από την παραγωγή προτάσεων, να βρεθούμε μαζί με την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών.

Γι' αυτό απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και καλούμε σε μια ευρεία συμμαχία. Η συμμαχία αυτή πρέπει να έχει σαφές στίγμα, άλλωστε όλοι μας κινούμαστε και στο πλαίσιο της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σε αυτή την πρόταση δεν μπορεί να γίνεται το εξής: όσοι απαντούν ότι δεν θέλουν να διαλύσουν τα Κόμματά τους, να απαντούν ότι δεν θέλουν το Κόμμα τους να αποτελέσει κι ένα μέρος μιας ευρείας συμπαράταξης όπου Κόμματα, Κινήσεις, θα έχουν πολιτική και οργανωτική αυτονομία. Εξάλλου εμείς ως ΔΗΜΑΡ κάναμε μια Συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ και τις Κινήσεις Πολιτών στη βάση προγραμματικής συμφωνίας έντεκα σημείων, όπου όλοι διατηρήσαμε την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία.

Δεν καλούμε το Ποτάμι σε αυτή την ευρεία συμμαχία χωρίς προγραμματική συμφωνία. Το αντίθετο, στη βάση μιας ατζέντας συγκεκριμένης και παρακολουθήσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις χτες τις προγραμματικές, πρέπει να γίνουν τα βήματα για ένα ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, τη δική μας συμμαχία με στόχο να υπάρξει το όχημα που θα μας οδηγήσει σταδιακά στον ενιαίο φορέα και στο τέλος αυτής της πορείας μπορεί να υπάρξει και η εκλογή αρχηγού από τη βάση, με ανοιχτό Μητρώο μελών χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Ο ενιαίος πολυκομματικός φορέας ως όχημα, έχει το ισχυρό πλεονέκτημα μιας απλής και κατανοητής λύσης καθώς πρέπει να κινηθούμε άμεσα χωρίς υπεκφυγές, ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια και ατελείωτες συζητήσεις Επιτροπών. Αν είμαστε αποφασισμένοι, πρέπει να προχωρήσουμε εδώ και τώρα. Γιατί αλλιώς ο λαός μας λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες μπορεί να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη προοδευτική Συμπαράταξη. Αρκεί να το αποφασίσουμε, αρκεί να το αποφασίσετε.

Φίλες και φίλοι του Ποταμιού παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το Συνέδριό σας και πραγματικά εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. Σας ευχαριστώ.

διαβάστε επίσης