27 Φεβρουαρίου, 2016

Ο χαιρετισμός του Χρήστου Κατσώτη στο Συνέδριο του Ποταμιού

Κυρίες και κύριοι, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ευχόμαστε καλές εργασίες στο συνέδριό σας. Το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ενώ ο λαός μας συνεχίζει να ζει τις οδυνηρές συνέπειες των βάρβαρων μέτρων που υλοποιούνται από την κυβέρνηση, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή με χιλιάδες θύματα και κύματα προσφύγων και ξεριζωμένων.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα αποκαλύπτεται σε όλο το μεγαλείο της και από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους, θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων στην περιοχή μας με ορδές των προσφύγων και των μεταναστών.

Το κλείσιμο των συνόρων και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα των επιλογών τους. Οι εξελίξεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό διαμορφώνονται από τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων όπως αυτοί εκφράζονται από τις διεθνείς τους συμμαχίες και τις κυβερνήσεις τους.

Οι μεγάλες αντιθέσεις, οι αδυσώπητοι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των περιοχών με γεωστρατηγική σημασία για τη δημιουργία σφαιρών επιρροής οδηγούν και σε συγκρούσεις, σε επεμβάσεις, σε πολέμους.

Η αποδοχή από την κυβέρνηση της απόφασης για παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για παροχή δήθεν βοήθειας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αποτελεί κατά το ΚΚΕ πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Το ΝΑΤΟ είναι μακρύ χέρι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, δύναμη εισβολής και πολέμου, αποτελεί δύναμη αποσταθεροποίησης και η παρουσία του στο Αιγαίο προμηνύει καινούργιες θύελλες.

Το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις και για τις συνέπειες οι οποίες μπορεί να είναι οδυνηρές και για τον λαό μας. Ο ελληνικός λαός, καθώς και οι άλλοι λαοί της περιοχής, με συντονισμένους αγώνες πρέπει να σταθούν απέναντι στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στους πολέμους τους, στους γενικότερους σχεδιασμούς τους.

Οι επιλογές που ικανοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου κυρίες και κύριοι, υλοποιούνται και εσωτερικά με τις πολιτικές που εφαρμόζονται για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία από τη βαθιά κρίση.

Το ΚΚΕ, όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης, ως κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, που τελικά την πληρώνει μόνο ο λαός στο όνομα του μεγάλου χρέους.

Η εφαρμογή όλων των μέτρων που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις σε αυτή την περίοδο της κρίσης, είχαν ως αποτέλεσμα τον εφιάλτη της ανεργίας για μεγάλο αριθμό εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, τις μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων, το ξεκλήρισμα φτωχών αγροτών, την φτωχοποίηση του λαού μας που για το 2015 αυξήθηκε κατά 8%.

Προαπαιτούμενα κυρίες και κύριοι, για την αξιολόγηση από το κουαρτέτο είναι οι παραπέρα ανατροπές στο Ασφαλιστικό, η παραπέρα φοροληστεία, νέα μέτρα, που απαιτούν οι θεσμοί.

Η ανακοπή της σημερινής πορείας και των αντιλαϊκών μέτρων δεν μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε κυβέρνηση, που θα κινείται εντός των τειχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Δεν μπορεί να γίνει η ανακοπή αυτής της κατάστασης όσο συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις, οι μεταρρυθμίσεις σε βάρος του λαού.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η μόνη ρεαλιστική και συμφέρουσα για το λαό λύση αποτελεί η πρόταση που κωδικοποιημένα λέει κοινωνικοποίηση του πλούτου, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, με το λαό πραγματικά στην εξουσία.

Ο λαός μας είναι αναγκαίο να οικοδομήσει τη δική του λαϊκή κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, που θα αντιπαλεύει την εξουσία των μονοπωλίων και τις κυβερνήσεις τους.

Αυτή η συμμαχία μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού και όχι οι λεγόμενες αναδιατάξεις, που διαιωνίζουν το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτή η συμμαχία θα αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, τον αυταρχισμό, την καταστολή των λαϊκών αγώνων, το φασισμό. Αυτή η συμμαχία θα εναντιωθεί μαζικά, αποφασιστικά στους πολέμους και τις επεμβάσεις.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ έχει καθαρή στάση στην κριτική μας και στην κυβερνητική πολιτική και στα άλλα κόμματα. Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε πολιτικές, σε στρατηγικές, πάνω σε προγράμματα που να βοηθούν το λαό να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε καλές εργασίες στο συνέδριό σας. Σας ευχαριστώ.

διαβάστε επίσης