27 Φεβρουαρίου, 2016

Ο χαιρετισμός του Matias Alonso στο Συνέδριο του Ποταμιού

Καλημέρα, θέλω να χαιρετίσω όλες τις προσωπικότητες που βρίσκονται εδώ αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα τον κ. Κώστα Σημίτη, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να απευθυνθώ σε εσάς σήμερα και να παραστώ στο Συνέδριο.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Σταύρο για την υποστήριξη που έδωσε στο Κόμμα μου τους «Πολίτες, τους Ciudadanos» στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ισπανία. Ήταν μεγάλη η χαρά και η τιμή μας που βρέθηκε στη Μαδρίτη στις 18 και 20 Δεκεμβρίου στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση και επίσης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της ημέρας των εκλογών, μετά τις οποίες για πρώτη φορά μπήκαμε στο ισπανικό Κοινοβούλιο με 40 βουλευτές.

Θέλω επίσης να σας μεταφέρω και τις ευχαριστίες και του Προέδρου των Ciudadanos Albert Rivera, που δυστυχώς δεν μπορεί να είναι μαζί μας σήμερα. Μου ζήτησε όμως να μεταφέρω στον Σταύρο και στο Ποτάμι τις θερμές του ευχές, την υποστήριξή του και όλου του Κόμματός μας σε αυτό το νέο πολιτικό όραμα, το οποίο κλείνει τώρα σχεδόν δυο χρόνια.

Ζητά συγνώμη που δεν είναι εδώ ο Albert Rivera γιατί σήμερα στη Βαρκελώνη το ανώτατο όργανο του Κόμματος συναντά και συνεδριάζει εκεί και εγώ ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας θα έπρεπε να είμαι εκεί στη Βαρκελώνη αλλά προτίμησα να είμαι εδώ με τον Σταύρο και το Ποτάμι για να σας εκφράσω τη στήριξή μου και βέβαια και τις ευχαριστίες μας για τη δική σας υποστήριξη το Δεκέμβρη.

Χαιρετώ τον Guy Verhofstadt Πρόεδρο της συμμαχίας των Δημοκρατών και Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίσης χαιρετίζω τον Gianni Pitella που ήταν εδώ μέχρι πριν από λίγο Πρόεδρο της συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που και με τους δύο συμμερίζομαι το βασικό στόχο της οικοδόμησης μιας Ευρώπης πιο ισχυρής, πιο ενωμένης που θα εξασφαλίζει το μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε συνθήκες ειρήνης και ελευθερίας.

Πρόκειται για ένα βασικό στόχο, θεμελιώδη στόχο για τους Ciudadanos. Οι Ciudadanos είναι καινούργιο Κόμμα που όμως ευχαριστεί όλους όσους δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν για να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να την οδηγήσουν αποφασιστικά στην οικοδόμηση των πραγματικών Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Πριν από τρεις μέρες καταλήξαμε σε συμφωνία για μια Κυβέρνηση μεταρρυθμιστική και προοδευτική στην Ισπανία μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Κάναμε μια σημαντική προσπάθεια για να καταλήξουν σε αυτή τη συμφωνία που θα επιτρέψει την πολιτική αναγέννηση και την αλλαγή που χρειάζεται η Ισπανία, αφήνοντας στο περιθώριο τη στασιμότητα της παλιάς Δεξιάς και του λαϊκισμού μιας Αριστεράς που αυτοαποκαλείται νέα, που όμως στην πραγματικότητα είναι αγκυρωμένη σε παλιές ιδέες, που τον προηγούμενο αιώνα απέδειξαν την αναποτελεσματικότητα και την αδιαλλαξία τους.

Οι Ciudadanos είναι ένα Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα που καλύπτει το πολιτικό Κέντρο, είναι προοδευτικό και προσηλωμένο σε κοινωνικές αξίες. Σίγουρα θα γίνει πλειοψηφικό στην Ισπανία και στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του 2015 αποδείξαμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε για να καταλήγουμε σε συμφωνίες που προκρίνουν το κοινό καλό και το κοινωνικό συμφέρον έναντι του στενού κομματικού συμφέροντος. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τις μεγάλες ανθρώπινες πολιτικές και κοινωνικές αξίες που είναι απαραίτητες για την πρόοδο και την ομόνοια.

Υπερασπιζόμαστε την ένωση, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Είναι ανώτερες αξίες που θα πρέπει να κατισχύουν σε όλα τα κράτη και που εκφράζονται με φυσικό τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε στην Ευρώπη we believe in Europe, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη και ισχυρή, που θα βαδίσει αποφασιστικά προς ένα πραγματικό φεντεραλισμό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Το υποστηρίζαμε από παλιά και το υποστηρίζουμε ακόμη περισσότερο τώρα, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές από τις οποίες περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που φαίνεται να μπαίνει σε μια καινούργια κρίση.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη για μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθήσει να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με τρόπο αποτελεσματικό, έτσι ώστε να φύγουμε από αυτό το σκιάχτρο του Grexit.

Μια πορεία οικονομικής ανάπτυξης και προάσπισης δικαιωμάτων και βασικών αρχών που θα απομακρύνει επίσης το φόβητρο του λαϊκισμού. Θέλουμε να εκφράσουμε τη στήριξή μας στον ελληνικό λαό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης και επίσης να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την προσπάθειά του και την αλληλεγγύη που έδειξε κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Είναι μια κρίση, ενώπιον της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδειξε επαρκή αντανακλαστικά. Οι Ciudadanos και η ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έχουν επαναλάβει επανειλημμένα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται για μια κρίση ανθρώπων, που προκαλεί πόνο, δεινά και απώλεια ζωών, ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την καταπίεση και τον πόλεμο και που κοιτούν προς την Ευρώπη με την ελπίδα να σώσουν τις ζωές τους και να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Η Ευρώπη όμως δεν κατάφερε να δώσει μια αποτελεσματική απάντηση σε αυτή την κρίση. Εξακολουθεί η έξοδος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι ζητούν βοήθεια και δεν την παίρνουν.

Άλλη μια απόδειξη για ότι πρέπει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό φεντεραλισμό που θα είναι ικανός να παίρνει αποφάσεις χωρίς αναβλητικότητα, που θα επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις και να αποφεύγουμε αυτές οι κρίσεις να μετατρέπονται σε χρόνια προβλήματα.

Είναι ένας δρόμος, μια πορεία η οποία αμφισβητείται εξ αιτίας του Grexit και των παραχωρήσεων προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι παραχωρήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο να μην ξανανοίξει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούσε από παλιά και συνεχίζει να ζητάει μια ολοκλήρωση α αλά καρτ, ένα κοστούμι κατά παραγγελία. Είναι μια πορεία δύσκολη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι δύσκολο με αυτό τον τρόπο να φτάσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε στον αγώνα μας για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης ομόσπονδης. Οι Ciudadanos θα συνεχίσουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η ομάδα των Φιλελευθέρων βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση, έχουμε το ίδιο όραμα για την ομοσπονδιακή Ευρώπη.

Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι ενώπιον των προκλήσεων και των ευκαιριών του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, ενός κόσμου που γίνεται όλο και πιο ενωμένος και συνδεδεμένος έχουμε ένα εργαλείο. Το εργαλείο μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση με ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη, ανάπτυξη κοινωνική και οικονομική.

Με τη συμφωνία που καταλήξαμε με τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία, θέλουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερη Ευρώπη. Θέλουμε να εμβαθύνουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, δημοσιονομικό, νομισματικό και κοινωνικό, βασιζόμενοι σε δημοκρατικές ευρωπαϊκές αρχές, στη διαφάνεια, στην αλληλεγγύη και στη λογοδοσία.

Θέλουμε να συνεχίσουμε να προωθούμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μεριμνά για την ενίσχυση και την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων, ενισχύοντας το ρόλο των πολιτών εκδημοκρατίζοντας τα θεσμικά όργανα μέσω της Commission και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βελτιώνοντας τους μηχανισμούς λογοδοσίας για τους κατέχοντες αξιώματα και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για να εφαρμόζονται καλύτερα και να ασκούνται καλύτερα τα θεμελιώδη δικαιώματα, για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Επιθυμούμε να υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα οδηγήσουν στην καταπολέμηση της ανισότητας και της φτώχειας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας.

Θέλουμε να προβούμε σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας και μείωση των ανισοτήτων. Θέλουμε να ζητήσουμε από το Ποτάμι να ενωθεί σε αυτό τον αγώνα ενίσχυσης και συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευχόμαστε στο Ποτάμι στους εθελοντές του, σε όλους όσους κατέχουν θέση κρατικής ευθύνης καλή επιτυχία. Γιατί είμαστε σίγουροι ότι η επιτυχία του Ποταμιού, θα είναι καλό για την Ελλάδα, θα είναι καλό για όλη την Ευρώπη.

Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ποτάμι επιθυμεί το καλύτερο για την Ελλάδα και το καλύτερο για την Ευρώπη, γιατί πιστεύουμε ότι το Ποτάμι θέλει το ίδιο με αυτό που θέλουν οι Ciudadanos, θέλουν περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.

Θέλουμε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, θέλουμε και χρειαζόμαστε μια Ευρώπη των πολιτών, μια Ευρώπη των ανθρώπων για να υπερασπίσουμε και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη, να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Μια Ευρώπη με δυο λόγια που θα κατευθύνεται αποφασιστικά στο να γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ευχαριστώ πολύ και πάλι για την πρόσκλησή σας και για τη στήριξή σας. Έχετε και τη δική μας στήριξη.

διαβάστε επίσης